Nova biciklistička staza spašava dvjestogodišnje bečke lipe

Projektom će se očuvati preko 100 povijesnih stabala i izgraditi nova biciklistička infrastruktura

U Beču je predstavljen plan uređenja važne prometnice Pötzleinsdorfer Straße u sjeverozapadnom, rubnom dijelu grada, koja predstavlja važan koridor za dotok svježeg i čistog zraka u grad. Preko stotinu povijesnih stabala lipe dobit će veće zelene otoke, a njihovom očuvanju pomoći će i izgradnja nove biciklističke staze.

Više od 200 godina stara avenija poznata je po svojim stablima lipe – njih ukupno 107, od kojih su najstarija posađena daleke 1813. godine. Stabla su izuzetno važna jer osiguravaju da se hladni zrak iz Bečke šume (Wienerwald) ne zagrije na svom putu prema gradu i tako zadržavaju njegovu svježinu čak i u gušće izgrađenim dijelovima grada. Poznato je da stabla u gradovima predstavljaju „prirodni sustav klimatizacije“, što na najbolji način potvrđuju i ove stare bečke lipe.

Zaštita povijesnih „pluća grada“

Kako bi se stabla očuvala planira se opsežna obnova ulice kojom će se povećavati površine zelenih otoka oko ovih povijesnih „pluća grada“ i uvesti sustav navodnjavanja, a svi radovi obavljat će se ručno kako se ne bi oštetilo korijenje. Radove na provedbi ove važne klimatske mjere financirat će Grad Beč, a spašavanje stabala kombinirat će se s izgradnjom nove biciklističke staze u ovom dijelu grada.

Predsjednica 18. bečkog okruga Währing, Silvia Nossek, smatra kako je vrlo važno sačuvati stabla, ali i osigurati sigurnu biciklističku vezu s ostatkom grada što je sada moguće zahvaljujući suradnji s gradskom upravom. Projekt je podržala i Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva zadužena za mobilnost, koja dodaje kako su zaštita drveća i izgradnja biciklističke infrastrukture važne aktivnosti i mjere ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama.

Sigurne biciklističke staze preduvjet su da sve više sudionika u prometu redovito biciklira, posebno neiskusni ili povremeni biciklisti, a širenje biciklističke mreže biciklizam čini privlačnim za ljude svih dobnih skupina.

Nova biciklistička veza kao dio glavne biciklističke mreže

Vožnja biciklom ulicama Pötzleinsdorfer Straße i Gersthofer Straße trenutno nije previše atraktivna, kako zbog neravnog nogostupa, tako i zbog razlika u nadmorskoj visini. Projektom će se značajno poboljšati biciklistička infrastruktura prema Pötzleinsdorfu i Gersthofu, a u jednom dijelu ulice nogostup će se proširiti i postati mješovita pješačko-biciklistička staza. Automobili više neće moći prići ili parkirati se uz stabla, a sadnja dodatnih stabala pridonijet će smanjenju razine buke.

Nova biciklistička staza bit će dio glavne biciklističke mreže Beča i znatno će olakšati stanovnicima i izletnicima odlazak u prirodu i povratak u grad, dok će im postavljanje klupa i javnih česmi s pitkom vodom omogućiti da se na trenutak zaustave i opuste.

Početak radova planira se u ožujku ili travnju 2022. godine, a završetak radova na izgradnji biciklističke staze te uređenja desne strane ulice očekuje se u jesen 2022. godine. Preostali dio planiranih radova uslijedit će 2023. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Beč je dobio svoj stoti park!

VEZANE VIJESTI

Beč nastavlja s velikim ulaganjima u biciklističku infrastrukturu

Provedbom čak 44 projekata ove će se godine glavna biciklistička mreža grada Beča proširiti za dodatnih 17 kilometara. Naglasak je na povećanju sigurnosti za bicikliste i nastavku gradnje biciklističkih staza koje su na pojedinim dijelovima prekinute.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER