Prvi dio buduće bečke mega-biciklističke staze gotov do travnja 2023.

Sigurne biciklističke staze preduvjet su da sve više sudionika u prometu redovito biciklira, posebno neiskusni ili povremeni biciklisti, a širenje biciklističke mreže biciklizam čini privlačnim za ljude svih dobnih skupina.

Počeli su radovi na izgradnji prve bečke mega-biciklističke staze duge sedam kilometara koja će središte austrijskog glavnog grada povezivati s 22. bečkim okrugom Donaustadt.

Kako je najavljeno početkom godine, izgradnja nove mega-biciklističke staze počela je u ulici Lassallerstraße, u drugom bečkom okrugu Leopoldstadt koji je od gradskog središta odvojen Dunavskim kanalom. To je prvi dio nove biciklističke prometne osi kojom će se stanovnicima 22. bečkog okruga Donaustadt omogućiti siguran i brz dolazak u središte grada. Dvosmjerne biciklističke staze široke 4,4 metra i nove zelene površine povezivat će ova dva dijela grada preko ulice Praterstraße, u kombinaciji s već izgrađenim biciklističkim stazama, kao i preko mosta Aspernbrücke. Tako će se tijekom sljedeće dvije godine stvoriti optimalna biciklistička veza duga punih sedam kilometara.

Ulicom Lassallestraße prolazi jedna od najčešće korištenih biciklističkih staza, na kojoj je 2021. godine zabilježen rekordan biciklistički promet od 1.143.595 biciklist(ic)a (porast od 12 %) te rekordan dnevni promet od 11.044 biciklist(ic)a, zabilježen u nedjelju 20. lipnja 2021. godine.

U ovoj ulici uz biciklističku postoji i zasebna pješačka staza, a vožnja biciklom dopuštena je u oba smjera. Pješaci će ubuduće moći koristiti širi nogostup, dok će se postojeća biciklistička staza u svojoj dužini od 900 metara proširiti na više od četiri metra, uz istovremeno širenje zelenih površina. Naravno, navedena proširenja dogodit će se nauštrb prometne trake za motorna vozila, čime će se dobiti oko 2.500 m² zelenih površina i otvoriti mogućnost za sadnju 36 novih stabala. Osim toga, obnovit će se kolnik, a dvije prometne trake ostat će otvorene tijekom izvođenja radova.

Zanimljivo je kako je upravo u ovoj ulici dana 9. lipnja 2020. otvorena četvrta bečka privremena biciklistička staza (Pop Up Bike Lane), kada je Grad Beč, kao i drugi gradovi širom svijeta (ne uključujući Zagreb), promptno reagirao na povećane potrebe građana/ki za sigurnim i najzdravijim načinom prometovanja – bicikliranjem.

  • Vizualni prikaz nove biciklističke staze u bečkoj ulici Praterstraße © zoom vp / Mobilitätsagentur Wien

Završetak prve faze izgradnje mega-biciklističke staze očekuje se do travnja 2023. U 22. okrugu istovremeno će se graditi nova biciklistička staza duž dva kilometra ulice Wagramer Straße. Prva faza izgradnje odvojene dvosmjerne biciklističke staze počinje ove jeseni i to od trgovačkog centra Donauzentrum do ulice Arbeiterstrandbadstrasse, dok će druga faza do trga Kagraner Platz uslijediti sljedeće godine.

Grad Beč ovim projektom želi dodatno poboljšati gradsku biciklističku infrastrukturu i povezanost gradskih četvrti i okruga te potaknuti građan(k)e na korištenje bicikala kao ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva.

  • Više od 200 godina stara avenija Pötzleinsdorfer Straße poznata je po svojim stablima lipe – njih ukupno 107, od kojih su najstarija posađena daleke 1813. godine. Stabla su izuzetno važna jer osiguravaju da se hladni zrak iz Bečke šume (Wienerwald) ne zagrije na svom putu prema gradu i tako zadržavaju njegovu svježinu čak i u gušće izgrađenim dijelovima grada. © Bezirksvorstehung Währing

Svakako treba spomenuti i otvaranje nove pješačko-biciklističke staze duž važne prometnice Pötzleinsdorfer Straße u sjeverozapadnom, rubnom dijelu grada, koja predstavlja važan koridor za dotok svježeg i čistog zraka u grad. Staza je otvorena 8. listopada, a preko stotinu povijesnih stabala lipe dobilo je veće zelene otoke. Nova staza će stanovnicima i izletnicima znatno olakšati odlazak u prirodu i povratak u grad, dok će im postavljene klupe i javne slavine s pitkom vodom omogućiti da se na trenutak zaustave i opuste.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč nastavlja s velikim ulaganjima u biciklističku infrastrukturu

Provedbom čak 44 projekata ove će se godine glavna biciklistička mreža grada Beča proširiti za dodatnih 17 kilometara. Naglasak je na povećanju sigurnosti za bicikliste i nastavku gradnje biciklističkih staza koje su na pojedinim dijelovima prekinute.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER