Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemačka revolucija obnovljivih izvora energije

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Doista, njemačko gospodarstvo jedno je od prvih velikih svjetskih gospodarstava koja su poduzela značajne korake u prijelazu s nuklearne energije i korištenja fosilnih goriva na čistu energiju, počevši još od 1990-ih godina. Taj je prijelaz, ili točnije zaokret, poznat pod nazivom „Energiewende" ili „energetska revolucija“, a njegov uspjeh glavni je razlog zbog kojeg su Nijemci prihvatili mnoge prednosti čiste energije.

Riječ je o kompleksnom tehnološko-ekonomskom planu kojim Njemačka aktivno djeluje na provođenju energetske tranzicije na obnovljive izvore energije. Tijekom posljednja tri desetljeća, Njemačka je učvrstila svoju poziciju trendsetera na području rješavanja pitanja klimatskih promjena i smanjenja njihovih učinaka te aktivno radi na provođenju ovog plana unatoč njegovim visokim troškovima. Zakon o poticanju obnovljivih izvora energije (EEG) je u Njemačkoj omogućio pravi boom čiste energije, a razvoj se u praksi subvencionira doprinosima.

U nastavku navodimo sedam razloga zbog kojih je Njemačka postala tako dominantna na području čiste energije:

1. U razdoblju od 1990. do 2016. godine ukupna emisija stakleničkih plinova u zemlji smanjila se za 27,4 posto, uz istovremeni porast njemačkog BDP-a za 50,5 posto.

2. Njemačka je 2017. godine 36 posto svoje električne energije proizvela korištenjem obnovljivih izvora energije, što je porast od gotovo 4 posto u odnosu na 2016. godinu. Treću godinu zaredom više od jedne trećine električne energije u Njemačkoj proizvedeno je iz obnovljivih izvora energije.

3. Njemačka je jedna od tri vodeće zemlje s najviše instaliranih fotonaponskih sustava, a na određene sunčane i vjetrovite dane čista energija bila je u stanju namiriti gotovo 100-postotnu dnevnu električnu potrebu nacije.

4. Energija vjetra je drugi najveći njemački izvor električne energije i čini čak 18,8 posto njemačkih energetskih izvora. Zahvaljujući niskoj potražnji, neuobičajeno toplom vremenu i jakim vjetrovima krajem prosinca 2017. godine cijena električne energije je za mnoge njemačke potrošače bila u minusu, jer je opskrba čistom, obnovljivom energijom znatno nadmašila potražnju. Uostalom, Njemačka je odnedavno i dom najviše vjetroturbine na svijetu. Visoka je 246,5 metara i dio je projekta male vjetroelektrane od koje se očekuje godišnja proizvodnja od 10.500 MWh, što je dovoljno za opskrbu više od 1.000 prosječnih kućanstava.

5. Njemačka je postavila snažne ciljeve smanjenja emisije stakleničkih plinova i do 2020. godine planira ih smanjiti za 40 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine, odnosno 95 posto do 2050. godine.

6. Navedeni planovi se tu ne zaustavljaju. Njemačka do 2020. godine planira smanjiti i potrošnju primarne energije za 20 posto u odnosu na 2008., odnosno 50 posto do 2050. godine.

7. Sedmi i možda najvažniji razlog zašto je Njemačka supersila čiste energije je taj što gotovo svi Nijemci podržavaju čistu energiju! Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da nevjerojatnih 95 posto anketiranih građana ekspanziju obnovljivih izvora energije smatra važnim ili iznimno važnim.

Trebamo li se u uvjetima trenutne klimatske stvarnosti ugledati na naciju koja snažno djeluje na ubrzavanju zaokreta od prljavih fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima poput vjetra i sunca? Svakako! Naši svakodnevni životi i gospodarstvo mogu se napajati čistom energijom bez uništavanja našeg planeta.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER