Obnovljivi izvori energije u EU-u u prvoj polovici 2024. prestigli prljave fosile

Iako se potražnja oporavlja nakon nekoliko kriznih godina, prijelaz na čistu električnu energiju u EU-u u punom je zamahu!

Proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva u EU-u nastavlja padati, dok su energija vjetra i Sunca dostigle udio od 30 posto i prvi put prestigle fosilna goriva.

Elektroenergetski sustav EU-a nastavlja ubrzanu tranziciju prema obnovljivim izvorima energije, a predvode je energija vjetra i solarna energija. Oslanjanje na proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva u prvoj polovici ove godine doseglo je dosad najnižu razinu, iako se potražnja za električnom energijom povećala, a cijene električne energije vratile na razine prije krize. Gotovo polovica država članica EU-a proizvela je više električne energije iz vjetra i Sunca nego iz fosilnih goriva u prvih šest mjeseci 2024. godine.

Proizvodnja energije iz fosilnih goriva u EU-u pala za 17 posto

Proizvodnja energije  iz fosilnih goriva nastavila je padati na nove najniže razine, iako se potražnja oporavila. Fosilna goriva proizvela su 17 posto manje energije (-71 TWh) u prvoj polovici 2024. u usporedbi s istim razdobljem 2023., padajući na 27 posto ukupne proizvodnje (343 TWh). Proizvodnja energije iz ugljena pala je za četvrtinu (-24 %, -39 TWh), a iz plina 14 posto (-29 TWh). To se dogodilo iako se potražnja oporavila za 0,7 posto, jačajući nakon dvije godine pada. Emisije CO2 su u prvoj polovici 2024. godine posljedično niže gotovo za trećinu (-31 %) nego u prvoj polovici 2022., što je pad bez presedana u tako kratkom razdoblju.

Energija vjetra i solarna energija nadmašili porast potražnje

Rast energije vjetra i solarne energije bio je najveći pojedinačni pokretač pada fosilnih goriva, više nego porast potražnje za električnom energijom. Potražnja za električnom energijom porasla je za 0,7 % u prvoj polovici 2024. za razliku od posljednje dvije godine kada je potražnja pala zbog krize cijena plina, ali je blaga zima ograničila povećanje. Novoinstalirani kapaciteti obnovljivih izvora energije potaknuti strukturnim rastom, kao i povoljnim uvjetima, kao zamjena za proizvodnju energije iz fosilnih goriva više su nego zadovoljili povećanu potražnju.

Sunce i vjetar prvi put prestigli proizvodnju energije iz fosilnih goriva u EU-u

Energija vjetra i solarna energija u prvoj polovici 2024. godine zajedno su proizveli 30 posto električne energije u EU-u, u usporedbi s 27 posto proizvodnje energije iz fosilnih goriva. Zajedno su nadmašili fosilnu proizvodnju u ukupno 13 država članica EU-a, a četiri od njih – Njemačka, Belgija, Mađarska i Nizozemska, to su postigle prvi put u razdoblju od siječnja do lipnja 2024.

Prva polovica 2024. pokazuje da je energetska tranzicija u EU-u u punom zamahu, budući da su energija vjetra i solarna energija rasli dovoljno brzo da nadmaše rast potražnje i nadmaše fosilna goriva. Nove vjetroelektrane i fotonaponski sustavi smanjenju ovisnost o fosilnim gorivima i omogućuju trajnu strukturnu promjenu.

Međutim, daljnje napredovanje energetske tranzicije u EU-u ovim tempom zahtijevat će uklanjanje prepreka većoj primjeni obnovljivih izvora energije kako bi se osigurale gospodarske, sigurnosne i klimatske koristi diljem Europe.

„Prva polovica godine ukazuje na sve manju važnost proizvodnje energije iz fosilnih goriva i dobitke za obnovljive izvore energije. Svjedoci smo povijesnog pomaka koji se ubrzano događa, a ako države članice EU-a budu mogle održati zamah razvoja energije vjetra i solarne energije, postat će sve manje ovisne o fosilnoj energiji.“ – kazao je Chris Rosslowe, viši analitičar neovisnog energetskog think tanka Ember, čiji je cilj ubrzati prijelaz na čistu energiju.

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Obnovljivi izvori energije prvi put proizveli više energije od fosilnih goriva

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora je u nekim europskim zemljama bila i veća, pa je tako Danska u prvoj polovici ove godine čak 64 posto svoje energije proizvela iz energije sunca i vjetra, a slijedile su je Irska (49 posto) i Njemačka (42 posto), navodi se u izvještaju nezavisnog energetskog think tanka Ember koji je analizirao podatke iz 48 država koje čine 83 posto sveukupne proizvodnje električne energije.

Povijesni pad potražnje za energijom u cijelom svijetu

Pandemija CoViD-19 izazvala je najveći šok za globalni energetski sustav kakav nije zabilježen tijekom proteklih sedam desetljeća, a ovogodišnji pad potražnje za energijom trebao bi umanjiti utjecaj financijske krize iz 2008. godine i rezultirati rekordnim godišnjim padom emisija CO2 od gotovo 8 %.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER