Lisica Fox Trot je nova maskota pariške zračne luke Orly

Područja oko zračnih luka su mjesta bogate bioraznolikosti

Proteklih dana jedna je francuska lisica postala prava zvijezda društvenih mreža. Vijest o lisici Fox Trot, nastanjenoj u pariškoj zračnoj luci Orly, ubrzo se proširila i medijima zahvaljujući fotografijama koje je krajem prošlog tjedna snimio Airbusov mehaničar Guillaume Isselin.

Fotografije ove preslatke lisice osvojile su nekoliko desetaka tisuća korisnika društvenih mreža otkako je Airbusov mehaničar Guillaume Isselin 21. siječnja na Twitteru objavio njene fotografije, a nekoliko dana kasnije i kratki video. Nazvana je Fox Trot, a prvi put je primijećena na pisti zračne luke Pariz Orly krajem prošlog tjedna. Lisica je prišla mehaničaru te se, sudeći prema fotografijama, vrlo rado fotografirala ponosno pozirajući ispred aviona. Od tada je Fox Trot postala maskota ove zračne luke, ali i prava medijska zvijezda.

Kako je na Twitteru objasnila direktorica zračne luke Orly, Justine Coutard, javnost ne treba biti zabrinuta za sudbinu ove lisice jer timovi organizacije Aéro Biodiversité pažljivo prate kretanje stotine životinjskih vrsta u ovoj i drugim francuskim zračnim lukama koje su prava utočišta biološke raznolikosti.

Osnovana 2013. godine, organizacija Aéro Biodiversité štiti i prikuplja podatke o bioraznolikosti oko francuskih zračnih luka. Poznato je kako se uz zračne luke i piste nalaze brojne prirodne livade sa samoniklim biljem. „Njihova zemljišta vrlo su zaštićena, a iz sigurnosnih razloga moraju se održavati samo rubovi uzletno-sletnih staza. Ostatak zemljišta razvija se prirodno, bez ljudskih intervencija“, objašnjava direktorica organizacije Hélène Abraham.

Košnja livada obavlja se što je manje moguće te se održava visina bilja od oko 30 cm što omogućuje razvoj mnogih kukaca, posebice važnih oprašivača, koji ovdje pronalaze zaštitu od ptica. Osim toga, područja zračnih luka su sigurna utočišta zečeva, ježeva i šišmiša, kao i brojnih biljnih vrsta. Hélène Abraham objašnjava da su životinje naviknute na buku zrakoplova, a u pojedinim zračnim lukama, primjerice u Alpama, nerijetko se mogu pronaći tragovi jelena.

Prema podacima ove organizacije, područje oko zračnih luka nastanjuje između 200 i 300 različitih biljnih i životinjskih vrsta. Organizacija tri puta godišnje poziva znanstvenike Francuskog nacionalnog prirodoslovnog muzeja (Muséum national d'Histoire naturelle) i Francuskog nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (Centre national de la recherche scientifique – CNRS), koji posjećuju zračne luke radi popisivanja različitih vrsta i praćenja biološke raznolikosti.

Ako vas put odvede u Pariz i to preko njegove zračne luke Orly, prije ukrcaja ili iskrcaja iz zrakoplova ne zaboravite baciti pogled na pistu – možda ćete ugledati lisicu Fox Trot. Sjetite se Malog princa Antoinea de Saint Exupéryja koji je pripitomio lisicu i dopustio joj da ona pripitomi njega, i ne zaboravite – životinje zaslužuju svu našu ljubav i pažnju, a najviše zaštitu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Lisice očito ne mogu odoljeti šarmu francuske metropole

Nakon što je krajem siječnja lisica Fox Trot iz pariške zračne luke Orly postala prava zvijezda društvenih mreža, početkom ovog tjedna viđena je još jedna i to usred pariške četvrti Balard. Neobičan, ali ne i tako rijedak susret koji se može doživjeti na pojedinim lokacijama francuske metropole ovaj put imao je novinar televizije BFMTV.

Na pariškom groblju Père-Lachaise nastanila se obitelj lisica

Par lisica i njihova četiri mladunca snimljeni su u srcu pariškog groblja Père-Lachaise. Iako su lisice već primijećene na drugim lokacijama francuskog glavnog grada, ovo je njihovo prvo pojavljivanje na jednom od najpoznatijih i najljepših groblja svijeta.

Groblja su mjesta žalosti, ali na njima se u isto vrijeme možete diviti raznolikosti života

Praška groblja pozvala su stanovnike glavnog češkog grada da tijekom ljetnih vrućina osvježenje potraže na jednom od gradskih groblja. U suprotnosti s uzavrelim gradskim asfaltom, na grobljima je znatno ugodnije zahvaljujući bujnoj vegetaciji i velikom broju stabala. U Beču se pak građani na grobljima upoznaju s važnostima očuvanja bioraznolikosti i zaštite klime, a na nekim gradskim grobljima stanuju i pčele.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER