Lisice očito ne mogu odoljeti šarmu francuske metropole

Na ulicama francuskog glavnog grada snimljena još jedna lisica!

Nakon što je krajem siječnja lisica Fox Trot iz pariške zračne luke Orly postala prava zvijezda društvenih mreža, početkom ovog tjedna viđena je još jedna i to usred pariške četvrti Balard. Neobičan, ali ne i tako rijedak susret koji se može doživjeti na pojedinim lokacijama francuske metropole ovaj put imao je novinar televizije BFMTV.

U ponedjeljak je na ulicama Pariza viđena je još jedna lisica i to u zapadnoj gradskoj četvrti Balard. Ranojutarnji susret s lisicom imao je novinar BFMTV-a Julien Migaud-Muller koji je životinju uspio fotografirati u šetnji pariškim pločnikom, a njegovu fotografiju lajkalo je više tisuća korisnika društvenih mreža.

Susreti s lisicama u europskim gradovima nisu rijetkost pa tako ni u Parizu, na čijim se pojedinim lokacijama ove divlje životinje često susreću. Tako se na mrežnim stranicama Grada Pariza navodi informacija kako se lisice mogu vidjeti u Bulonjskoj šumi (Bois de Boulogne), kao i u šumi Bois de Vincennes u istočnom dijelu grada te u području Malog pojasa (la Petite ceinture) – nekadašnje željezničke pruge koja okružuje Pariz u ukupnoj dužini od 32 km, koja se za putnički promet ne koristi još od 1934. godine, a za ograničeni prijevoz robe služila je do 1993. godine. Staze duž ove stare željezničke pruge sada su pravi ekološki koridor i jedinstveno utočište biološke raznolikosti s više od 200 vrsta biljaka i 70 životinjskih vrsta, a iako su djelomično otvorene za javnost, njihova glavna svrha je očuvanje bogate flore i faune francuskog glavnog grada. Četvrt Balard, u kojoj je ovog ponedjeljka viđena još jedna lisica, nalazi se nedaleko od dijela ove stare željezničke pruge.

  • Lisica s ručkom na pariškom groblju Père-Lachaise © Benoît Gallot

U Parizu obitava između 30 i 40 crvenih lisica

Procjenjuje se da na području Pariza obitava između 30 i 40 jedinki, a njihov broj može se udvostručiti ili čak utrostručiti tijekom razdoblja razmnožavanja (siječanj-veljača) prije nego što se određen broj lisica naseli u divljini.

Iako se radi o vještim noćnim lovcima i prilično opreznim životinjama, lisice se često mogu vidjeti i na pariškom groblju Père Lachaise na kojem je tijekom prvog zatvaranja, u travnju 2020. godine, otkriven par lisica s četiri mladunca. Kustos groblja, Benoît Gallot, redovito objavljuje fotografije lisica i drugih životinja uočenih na groblju na svom Instagram profilu (@la_vie_au_cimetiere), a posebno mladih lisica koje obitavaju u šumovitim područjima groblja.

>>> Pročitajte još >>> Na pariškom groblju Père-Lachaise nastanila se obitelj lisica

  • Mlade lisice s pariškog groblja Père-Lachaise © Benoît Gallot

Kako se ponašati pri susretu s lisicom?

Grad Pariz na svojim mrežnim stranicama upozorava kako je riječ o divljim životinjama koje ne bi trebalo hraniti, a preporučuje se i izbjegavanje pokušaja pripitomljavanja jer bi životinja zbog straha koji osjeća prema ljudima ipak mogla ugristi. Također, lisicama se ne preporučuje prilaziti, ali ni paničariti zbog neočekivanog susreta.

„U Parizu je posljednji slučaj bjesnoće zabilježen 1924. godine, a u Francuskoj je potpuno iščezla 2000. godine. Parazitarna zarazna bolest Ehinokokoza (Echinococcosis) uzrokovana trakavicom Ehinokokom može se izliječiti i vrlo je rijetka. Dakle, nema mjesta ni pretjeranoj panici zbog zaraza“, objasnio je za BFMTV prirodoslovac Marc Giraud. „Međutim, ako pronađete ozlijeđenu ili mrtvu životinju, nemojte je dirati i obavijestite nadležnu službu.“

Podsjetimo, Airbusov mehaničar Guillaume Isselin nedavno je na Twitteru objavio fotografije lisice nazvane Fox Trot i nastanjene u zračnoj luci Pariz Orly. Lisica je ubrzo postala maskota ove zračne luke i prava medijska zvijezda, a javnost je upoznata s radom organizacije Aéro Biodiversité koja pažljivo prati kretanje stotine životinjskih vrsta u ovoj i drugim francuskim zračnim lukama koje su prava utočišta biološke raznolikosti.

  • Lisica u kuhinji bečkog gradskog poduzeća za zbrinjavanje otpada (MA 48) / Forst-u.Landwirtschaftsbetrieb
Jedna lisica je u srijedu rano ujutro pronađena i u Beču, ni manje ni više nego u kuhinji bečkog gradskog poduzeća za zbrinjavanje otpada (MA 48). Nakon početnog šoka i iznenađenja, radnici su lisicu uz pomoć službe za divlje životinje uspjeli pažljivo i bez stresa pustiti natrag u divljinu. Fotografije je na Instagramu objavilo Poljoprivredno-šumarsko poduzeće Grada Beča (Forst-u.Landwirtschaftsbetrieb), a vjerujemo kako je neočekivanoj gošći prije povratka u prirodno okruženje poslužen i slastan doručak. 

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Lisica Fox Trot je nova maskota pariške zračne luke Orly

Proteklih dana jedna je francuska lisica postala prava zvijezda društvenih mreža. Vijest o lisici Fox Trot, nastanjenoj u pariškoj zračnoj luci Orly, ubrzo se proširila i medijima zahvaljujući fotografijama koje je krajem prošlog tjedna snimio Airbusov mehaničar Guillaume Isselin.

Na pariškom groblju Père-Lachaise nastanila se obitelj lisica

Par lisica i njihova četiri mladunca snimljeni su u srcu pariškog groblja Père-Lachaise. Iako su lisice već primijećene na drugim lokacijama francuskog glavnog grada, ovo je njihovo prvo pojavljivanje na jednom od najpoznatijih i najljepših groblja svijeta.

Mali pojas je najbolje čuvana zelena tajna grada

Nekadašnja pariška željeznička pruga namijenjena za prijevoz robe i putnika, poznata pod imenom Mali pojas, prestala se koristiti 1934. godine i od tada je prepuštena bujanju divljeg života. Dijelovi stare željeznice postupno se otvaraju za javnost od 2007. godine i danas predstavljaju pravo utočište biološke raznolikosti. Trenutno je za šetače i rekreativce otvoreno nekoliko dionica u ukupnoj dužini od sedam kilometara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER