Broj stanovnika u Beču ponovno u porastu

Broj stanovnika povećao se ponajviše zahvaljujući doseljavanju

Glavni grad Austrije 1. siječnja 2022. bilježi ukupno 1.935.000 stanovnika, a dva milijuna trebao bi dosegnuti do 2027.

Prema preliminarnim podacima Bečkog statističkog ureda broj stanovnika u glavnom gradu Austrije 2021. povećao se za 13.900, odnosno za 0,7 %. Tako je zabilježen najveći rast od 2017. godine, no taj broj nalazi se ispod desetogodišnjeg prosjeka (od 2011. do 2020.) kada je broj stanovnika u prosjeku rastao za 21.809 ili 1,2 %. Najveći rast stanovništva pritom imaju rubni gradski okruzi na istoku i jugu Beča.

Austrijska prijestolnica 1. siječnja 2022. bilježi ukupno 1.935.000 stanovnika, što ga čini petim najvećim gradom u Europskoj uniji. Više stanovnika imaju samo Berlin, Madrid, Rim i Pariz. Prema najnovijoj prognozi demografskih kretanja iz 2018. predviđa se da će Beč dosegnuti brojku od dva milijuna stanovnika do 2027. godine.

Broj stanovnika Beča i 2021. godine povećao se ponajviše zahvaljujući doseljavanju. Prošle se godine u austrijsku metropolu doselilo 12.400 ljudi. Najviše novih bečkih građana rođenih u inozemstvu dolazi iz Sirije, Njemačke, Afganistana i Rumunjske. Doseljenici iz Hrvatske zauzeli su 11. mjesto na ljestvici, dok su 2020. bili među prvih pet.

Prošle je godine u Beču ponovno zabilježen pozitivan prirodni prirast s 19.400 rođenih i 17.900 umrlih. Privremeni podaci pokazuju da pandemija nije značajno utjecala na natalitet u Beču, dok je 2021. smrtnost bila nešto viša od očekivanja, posebno tijekom novog pandemijskog vala krajem godine. Kao jedan od razloga povećanog mortaliteta navodi se pandemija koronavirusa. Od početka pandemije višak smrtnih slučajeva u Beču iznosi otprilike 9 %, čime spada u prosjek zapadnoeuropskih zemalja.

Udio žena u glavnom gradu Austrije iznosi 51 % te u odnosu na prethodnu godinu ostaje gotovo nepromijenjen, dok je prosječna starost Bečana prethodne godine blago porasla i sada iznosi nešto više od 41 godine. Zanimljiva je činjenica i da je Beč najmlađa austrijska savezna zemlja, a s oko 38 % stanovništva rođenog u nekoj stranoj zemlji jedan je od najraznolikijih velikih gradova u Europskoj uniji uz Bruxelles.

EurocommPR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Beč u brojkama 2022.

Brojke govore jasnim jezikom: Beč nije samo gospodarski motor Austrije, to je dinamičan grad koji se stalno mijenja, koji raste i razvija se, a u isto vrijeme ostaje ono što jest – grad u kojem se dobro i rado živi. Puno toga čini Beč jednim od najboljih svjetskih gradova s najvećom kvalitetom života, a to potvrđuju i podaci objavljeni u najnovijem izdanju brošure „Beč u brojkama“.

Beč postaje policentričan grad s novim središtima gradskog života

U sklopu novog koncepta urbanog razvoja „Mittelpunkte des städtischen Lebens - Polyzentrales Wien“ (Središta gradskog života - Policentrični Beč) nastat će oko 50 manjih gradskih središta do kojih će građani moći doći za svega 15 minuta javnim prijevozom, biciklom ili pješice!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER