U Beču razvili aplikaciju za pomoć pacijentima koji su pretrpjeli moždani udar

Aplikaciju je razvilo Veleučilište Campus Wien

Važnu ulogu tijekom oporavka i postepenog povratka u svakodnevicu nakon moždanog udara za pacijente imaju propisana terapija i vježbe kod kuće. Kako bi pacijenti vježbe izvodili što uspješnije, Veleučilište Campus Wien razvilo je aplikaciju koja pomaže u rehabilitaciji.

Osobama koje se oporavljaju od moždanog udara terapeuti u okviru radne i fizikalne terapije savjetuju vježbe koje gotovo uvijek objašnjavaju usmeno ili ih imaju pismeno prikazane. Katkad je pak pravi izazov vježbe razumljivo objasniti kako bi ih pacijent unutar svoja četiri zida pravilno izvodio. Nova aplikacija „MARTHA“ Veleučilišta Campus Wien tu uskače u pomoć.

Aplikacija nudi jasan pregled vježbi u obliku videa te program koji se može individualno prilagoditi potrebama pacijenta. Izvođenje vježbi osmišljeno je kako bi se poboljšala funkcija gornjih udova i trupa, a pacijenti usto imaju dobar pregled treninga te točnog vremena njegova provođenja kao i postavljenih ciljeva. Avatar zvan „MARTHA“ ili „Master Therapy Asisstent“ vodi kroz program kućnih vježbi, motivira korisnika te mu omogućava lakšu komunikaciju s terapeutom.

U tromjesečnoj studiji tijekom koje su se ispitivali učinci vježbanja, jednostavnost upotrebe aplikacije, njena prihvaćenost kod korisnika te zadovoljstvo njome, sudjelovalo je 18 osoba koje su pretrpjele moždani udar te 13 terapeuta. Rezultati studije pokazali su kako bi većina ispitanika i ubuduće voljela koristiti aplikaciju te bi je preporučila drugim pacijentima i terapeutima. Osim toga, po mišljenju mnogih terapeuta, slična aplikacija mogla bi se primijeniti i u ginekologiji, ortopediji, neurologiji te u psihosocijalnoj skrbi.

  • Veleučilište Campus Wien © FH Campus Wien

Aplikacija je rezultat interdisciplinarne suradnje različitih studijskih grupa Veleučilišta Campus Wien poput zdravstvenog inženjerstva, psihoterapije, računarstva, digitalnih komunikacija te softverskog dizajna i inženjeringa. Projekt razvoja aplikacije realiziran je uz pomoć Grada Beča i bečke gradske službe za gospodarstvo, rad i statistiku. S više od 60 studijskih grupa i 8.000 studenata Veleučilište Campus Wien najveće je veleučilište u Austriji, a raspoređeno je čak na šest lokacija.

EurocommPR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

MOL pustio u rad najveće postrojenje za proizvodnju zelenog vodika u regiji

Postrojenje za proizvodnju zelenog vodika u Százhalombatti vrijedno je 22 milijuna eura, a s kapacitetom od 10 megavata najveće je u srednjoj i istočnoj Europi. U njemu će se proizvoditi 1600 tona zelenog vodika godišnje, čime se otvara novo poglavlje MOL Grupe u gospodarenju vodikom.

U Beču predstavljena prva javna praonica za bicikle

Bečko veleučilište FH Technikum Wien je u suradnji s partnerima nedavno predstavilo prvu javnu i potpuno automatsku praonicu za bicikle. Inovativan sustav pranja korak je prema ekološki prihvatljivoj urbanoj mobilnosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER