Bečko veleučilište istražilo kako hodanje s mobitelom u ruci utječe na tijelo

Hodanje i istovremena uporaba mobitela nepovoljno utječu na zglobove u koljenu

Bečko veleučilište donosi najnovija saznanja o tome kako mobitel u ruci utječe na hodanje i na naše tijelo. U tu je svrhu promatrano hodanje 27 ispitanika s i bez mobitela u ruci, a razlika itekako postoji.

Hodate li ikad rabeći pritom mobitel? Većina će vas na ovo pitanje vjerojatno odgovoriti potvrdno. No, zapitate li se katkad kako hodanje s mobitelom u ruci utječe na vaš hod i sustav organa za kretanje? Upravo su se tim pitanjem pozabavili istraživači s Veleučilišta Campus Wien, a ono što su otkrili moglo bi vas natjerati da mobitele ispustite iz ruku, barem dok hodate.

Studija koju je objavio renomirani časopis Heliyon provedena je u jednom od najsuvremenijih interaktivnih laboratorija za analizu hoda i općenito svakodnevnog ljudskog pokreta u stvarnom vremenu – GRAIL – koji se nalazi u Veleučilištu Campus Wien, čineći ga tako jedinim veleučilištem u cijeloj Austriji koje tako napredan i jedinstven laboratorij uopće posjeduje.

Rezultati su zabrinjavajući

Cilj istraživanja bio je utvrditi kako se uobičajen hod razlikuje od onog pri kojem osoba rabi pametni telefon. I doista, razlika je pozamašna, a ono što su voditelj istraživanja Sebastian Durstberger i njegov tim doznali pomalo je zabrinjavajuće.

Naime, dok hodamo istovremeno baratajući mobitelom, brzina hoda se usporava, koraci postaju širi, a naše tijelo pritišće dugme za takozvani sigurnosni način rada. Pogodna je okolnost što širi koraci umanjuju mogućnost pada, no s druge strane dolazi do većeg opterećenja vanjske strane zgloba u koljenu, a dugoročne posljedice baš i nisu obećavajuće jer na taj način hrskavica i menisk tijekom godina gube na otpornosti što prema najcrnjim prognozama istraživača danas-sutra može uzrokovati artrozu.

  • Bečko veleučilište studiju je provelo u jednom od najsuvremenijih laboratorija © Stadt Wien

Ispitanici su hodali po posebno izrađenoj traci za trčanje

Za potrebe studije 27 ispitanika hodalo je na posebno izrađenoj traci za trčanje ispred platna zakrivljenosti od 180 stupnjeva na kojemu se projiciralo virtualno okruženje popraćeno zvukovima stvarne pozadinske buke. Što se pritom moglo primijetiti? Mali su markeri na različitim dijelovima tijela ispitanika njihove pokrete prikazivali u trodimenzionalnom obliku u stvarnom vremenu i određivali vrijednost pokreta zglobova i sile koja pritom nastaje.

Zahvaljujući mjernim pločama u traci po kojoj su ispitanici hodali, dalo se iščitati opterećenje i položaj stopala. Osim hodanja, ispitanici su bavili i računanjem – prvi puta napamet, a zatim im je u tome pomogao, pogađate, pametni telefon. I tako je uočena razlika u hodu.

Ova saznanja, do kojih je došlo najveće austrijsko veleučilište s više od 8 000 studenata, omogućuju stručnjacima na području fizioterapije, sporta, nutricionizma i tehnologije da razvijaju aplikacije, kao i pametne sustave te provode temeljna istraživanja usmjerena na primjenu.

City of Vienna | International Offices – Zagreb

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Biljni i životinjski svijet pod prijetnjom bežičnih tehnologija

Ljudska ovisnost o mobilnim uređajima svakim danom je sve veća, a nedavno provedena analiza o utjecajima elektromagnetskog (EM) zračenja na biljni i životinjski svijet pokazala je da su bežične tehnologije, osim za ljude, postale vrlo opasno indirektno oružje kojim se ugrožava divlji svijet beskralježnjaka, kralježnjaka i biljaka.

„Pametnim semaforima“ do manje gužvi u Beču

U austrijskoj metropoli promet regulira 1.300 semafora! Pametnim semaforima Grad Beč ne želi regulirati samo automobilski promet, već i pješački. Umrežavanjem semafora i postavljanjem kamera za prepoznavanje pješaka promet će se odvijati protočnije i efikasnije, a uz to semafori će biti opremljeni i senzorima za okoliš i vrijeme.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER