Grad Dubrovnik najavio postavljanje solarnih elektrana na sedam gradskih objekata

Projekti Grada Dubrovnika usmjereni na obnovljive izvore energije

Na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak 14. veljače gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izvijestio je o aktivnostima i projektima koje Grad Dubrovnik poduzima kako bi umanjio negativne efekte povećanja cijena energenta i sirovine, prvenstveno na trošak električne energije osnovnih škola, ali i ustanova u kulturi te na sustav javne rasvjete.

U cilju značajnijeg smanjenja utjecaja troška električne energije i opterećenja koje porast cijena nosi za proračun Grada Dubrovnika, izrađen je idejni i glavni projekt fotonaponskih elektrana DUSOLARI s troškovnikom građevinsko-obrtničkih radova za sedam javnih objekata. Riječ je o Sportskoj dvorani Gospino polje, dječjim vrtićima Palčica i Ciciban te dubrovačkim osnovnim školama Ivana Gundulića, Montovjerna, Lapad i Antuna Masle u Orašcu. Instalacijom sedam integriranih fotonaponskih elektrana proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije na području grada Dubrovnika trebala bi se povećati za 574,82 MWh godišnje. Ujedno se očekuje smanjenje emisija CO2 za 91,16 tona godišnje čime će se doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena, a kako je istaknuo gradonačelnik Franković, postići će se gotovo potpuna energetska neovisnost javnih objekata.

Kako bi se osigurala bespovratna sredstava sufinanciranja, projekt DUSOLARI prijavljen je na natječaj koji uključuje korištenje obnovljivih izvora energije - „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“, program Energija i klimatske promjene, financiran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta je 885.215,99 eura (6.664.783.73 kuna), od čega će se maksimalnih 85 % osigurati bespovratnim sredstvima EU-a.

Foto: Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Mato Franković je također podsjetio kako je u okviru EU projekta DURA-e „Seadrion“ obnovljena kotlovnica Kneževog dvora te da je u novo postrojenje ugrađeno šest dizalica topline koje koriste morsku vodu za grijanje i hlađenje objekata Kneževog dvora, Kazališta Marina Držića i zgrade gradske uprave.

U pripremi je i projekt modernizacije cijelog sustava javne rasvjete procijenjene vrijednosti u visini od 14 milijuna kuna. U sklopu ove investicije zamijenit će se 3755 zastarjelih rasvjetnih tijela, čime se na godišnjoj razini namjerava ostvariti ušteda od preko dva milijuna kuna. Osim toga, ušteda će se ostvarivati i na troškovima održavanja sustava.

Gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se i na prethodno provedene sveobuhvatne projekte energetskih obnova osnovnih škola Lapad, Ivana Gundulića, Marina Držića te vrtića Izviđač i Ciciban. Ove investicije, čija ukupna vrijednosti doseže 20 milijuna kuna, doprinijele su povećanju energetske učinkovitosti zgrada i smanjenju toplinskih gubitaka te rezultirale manjim izdacima za električnu energiju.

U pripremi su i energetske obnove zgrade OŠ Mokošica, OŠ Marina Držića (objekt škole za djecu s posebnim potrebama), objekta Luže, Doma kulture na Koločepu te postojeće Sportske dvorane u Gospinom polju. Procijenjena sveukupna vrijednost ovih investicija prelazi 42 milijuna kuna, od čega samo na energetsku obnovu sportske dvorane otpada 24,8 milijuna kuna. U pripremi je i projekt ugradnje dizalice topline i na zgradu gradskog bazena čime će se ostvariti procijenjena ušteda od 700 tisuća kuna godišnje.

Grad Dubrovnik / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Grad Beč predstavio plan uštede energije

Novi plan uštede uključuje zamjenu energetski neučinkovite javne rasvjete LED tehnologijom i energetsku obnovu građevina, a klimatsku neutralnost i sigurnu opskrbu Beč namjerava postići znatnim investicijama u obnovljive izvore energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER