Predstavljanje publikacije „Land art, Earth art, Earthworks: z-Zemlja i antropocen I – II“

Galerija Putolovac, petak 25. veljače 2022. u 17 sati

Publikacijom su dokumentirane dvije godine (2019. i 2020.) novih umjetničko-znanstvenih istraživanja land arta i land art izvedbi na dvije lokacije: u Ozlju i okolici te Jakovlju, a na zasadama tradicije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, uz suradnju s Institutom za etnologiju i folkloristiku i Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Predstavljanje publikacije „Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen I – II“ održat će se u galeriji Putolovac (Ilica 112, Zagreb) u petak 25. veljače 2022. s početkom u 17 sati. Uz sudjelovanje uredništva publikacije, organizatora, sudionika i izvođača ovoga dvogodišnjeg umjetničko-znanstvenog istraživanja provedenog na Akademiji likovnih umjetnosti predstavit će je:

  • red. prof. Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu,
  • izv. prof. dr. sc. Maja Bosnar, Fakultet likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, vanjska suradnica Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu,
  • Nataša Ivančević, muzejska savjetnica, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i
  • izv. prof. dr. sc. Josip Zanki, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Predstavljanje će biti popraćeno glazbenim izvedbama Martina Ladike uz pratnju Roka Margete i Lea Hrsa te izložbom video-dokumentacije land art izvedbi koja će trajati do 1. ožujka 2022. u galeriji Putolovac.

Publikacijom su dokumentirane dvije godine (2019. i 2020.) novih umjetničko-znanstvenih  istraživanja land arta i land art izvedbi na dvije lokacije: u Ozlju i okolici te Jakovlju, a na zasadama tradicije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, uz suradnju s Institutom za etnologiju i folkloristiku i Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Ova publikacija, na tragu umjetničke knjige, sveza je fotografske dokumentacije land art izvedbi i tekstova teoretičara, sudionika i organizatora, oblikovana vrsnim grafičkim dizajnom Natalije Nikpalj, uz urednički tim koji potpisuju: Zvjezdana Jembrih (urednica), Alen Novoselec (voditelj projekta), Suzana Marjanić, Ida Blažičko, Tajana Vrhovec Škalamera i Maja Flajsig.  

U studenom 2021. godine u izložbenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca u Ozlju, ozaljskoj i široj javnosti publikacija je predstavljena uz izložbu fotografske i video-dokumentacije svih do sada izvedenih land art radova u okviru ovoga projekta. Zagrebačko predstavljanje, navode organizatori, nastavak je, poticaj i poziv za daljnja istraživanja land arta i srodnih oblika umjetničkog izražavanja, kao i za prepoznavanje i očuvanje lokalnih vrijednosti u kontekstu globalnog, čemu će ovo izdanje odsada biti i temelj i odskočna daska.

Interdisciplinarnost, komunikacija i interakcije in situ ključne su za istraživanja novih vidova umjetničkih praksi i umjetničko-znanstvene suradnje na tragu zaštite i očuvanja najvrjednijeg što nam je zajedničko - z/Zemlje.

Tijekom 2015. i 2016. godine Suzana Marjanić i Zvjezdana Jembrih dogovarale su mogućnosti istraživanja, prezentiranja i, posredno, historiziranja land arta u Hrvatskoj. Prenesena na Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, ideja je zaživjela kao umjetničko-znanstveni skup pod nazivom Land art, earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen (autorica naziva je Suzana Marjanić), održan u listopadu 2019. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

U razvoj ideje uključili su se, prije svih, profesori Akademije likovnih umjetnosti Ida Blažičko i Alen Novoselec, te je kao istoimeni umjetničko-znanstveni projekt uz kratkoročne potpore Sveučilišta u Zagrebu ostvaren 2019. i 2020. godine.

U 2019. godini projekt je krenuo je s land art izvedbama početkom listopada u Ozlju i okolici tijekom dvodnevnog susreta in situ na lokacijama u Obrežu Vivodinskom i Loviću Prekriškom, u kojima su sudjelovali Ida Blažičko, Zvjezdana Jembrih, Alen Novoselec i Mirjana Vodopija, te studentice i studenti Akademije likovnih umjetnosti Sara Grubić, Lucija Jelić, Petar Koši i Ana Marija Marović s vizualnim, kao i Lidija Bajuk i Stanislav Kovačić s glazbenim land art izvedbama. U prostore djelovanja uključene su i dvije stare zapuštene i jedna obnovljena škola, nekoliko kapela, rijeka Kupa, stabla, livade, nebo, zemlja, životinje i ljudi dobre volje – u nastojanju da se upozori na temeljne vrijednosti opstanka svih bića na ovoj z/Zemlji.

Sredinom listopada iste godine land art izvedbe nastavljaju se događanjem Vrt – Zlatne ljestve 3 u Parku skulptura i dvorcu Jakovlje, uz prisustvo šezdeset i četiri skulpture Parka skulptura, te u interakciji s glumcima, glazbenicima i plesačima na minimalnoj vertikalnoj sceni zlatnih ljestvi, uglavljenih između neba i zemlje, povezujući land art s drugim izvedbenim umjetnostima. Istovremeno se odvija i međunarodna profesionalna umjetnička radionica „Biomimetika: Priroda, prostor, umjetnost“ u suradnji s Kineskom akademijom umjetnosti u Hangzou (CAA), uz voditeljstvo Ide Blažičko, gostujuće profesore Yang Qirui, Zhang Haoguang i Zhang Run, te gostujuće studentice i studente Guo Zui, Hu Enci, Peng Wenjie, Shen Yuting, Teng Jiaqi, Wang Zijan, Yao Haolan i Zhou Xin.

U 2020. godini projekt se vraća u Park skulptura i dvorac Jakovlje  gdje je 18. listopada izveden Land art Cirkus, spoj land arta i novoga cirkusa, uz sudjelovanje brojnih vanjskih suradnika (skupine Triko Cirkus Teatar, Vertigo Variete, Dada i biciklete / Iva Peter Draga, kao i dvadesetak sudionika / Nataša Hrust, Ivana Ožetski, Martina Benić, Alen Novoselec). Land art Cirkus je ambijentalni land art koji afirmira cijeli prostor Parka skulptura i dvorca Jakovlje pretvarajući ga u jedinstveni landartistički cirkus na otvorenom. Cilj je cirkuske vještine i oblike izvođenja dovesti u vezu s kompleksnim vanjskim prostorom, specifičnim ambijentom, prirodom i onim aspektima kojima je definiran land art kao umjetnička forma.

U 2020. godini u Ozlju i okolici, u inspirativnoj prirodi i gostoljubivom okruženju Grada Ozlja, Obreža Vivodinskog i Lovića Prekriškog nastavljena su istraživanja i izvedbe u lokalnoj zajednici i krajoliku.

U prvoj terenskoj izvedbi u listopadu 2020., u blizini stare škole i na obali rijeke Kupe u Obrežu Vivodinskom sudjelovali su svojim land art radovima Nataša Hrust, Ivana Ožetski, Alen Novoselec i studentica Ana Maria Maravić.

U drugoj terenskoj izvedbi krajem studenoga sudjelovali su Ida Blažičko i Alex Brajković („Singing Forest” kod kapele sv. Križa u Loviću Prekriškom), Zvjezdana Jembrih (“Plavo za stablo”, rijeka Kupa kod Obreža Vivodinskog), alumni i studenti ALU Petar Koši (“Lux Aeterna” kraj župne crkve sv. Vida u Ozlju), Ana Maria Maravić, Jiao Guo (kraj stare škole u Obrežu Vivodinskom) te Marija Graša i Martin Ladika (u šumi kraj Lovića Prekriškog i ispred stare škole u Obrežu Vivodinskom).

U ovim su se izvedbama propitkivali suptilni fenomeni suodnosa vizualnog, zvukovnog i tišine, a istaknuto je i nagnuće prema kritičkim sagledavanjima utjecaja čovjeka na prirodu s elementima artivizma. Također je započeta suradnja na istraživanju i očuvanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, o mogućnostima zaštite objekata sakralne baštine i tradicijske arhitekture kao i njihova okoliša, a pokrenuta su i etnografska istraživanja in situ.

Terenske izvedbe na obje lokacije pratile su teoretičarke i teoretičari Suzana Marjanić, Tomislav Pletenac, Maja Flajsig, Leo Hrs, Tajana Vrhovec Škalamera – svatko od njih iz svoje interpretativne vizure (etnologija, kulturna antropologija, biologija, povijest umjetnosti), a njihova su znanstvena istraživanja ugrađena u tekstove ove publikacije, kao i u tekstove u drugim medijima koji su pratili ovaj projekt. Priloge teoretskim razmatranjima land arta dali su svojim tekstovima i Ida Blažičko, Alen Novoselec i Zvjezdana Jembrih, te studentice i studenti u kratkim osvrtima uz svoje land art izvedbe.

Zvjezdana Jembrih

VEZANE VIJESTI

Projekt Ilica: Q'ART – FLOWER POWER

Ovog lipnja akcija/festival Projekt Ilica: Q'ART ide dalje i ugošćuje izlagače iz cijele Hrvatske i šire, a uključit će se i plesni kolektiv Škvadra sa izvedbom svog komada Punopravno, dok će posjetitelje na Britancu pokretati afrički ritmovi uz Comi Blade i Kaira Kela kolektiv.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER