Uginuo posljednji riječni Irrawaddy dupin na sjeveroistoku Kambodže

Populacija kritično ugrožene vrste dupina u rijeci Mekong pala je na svega 91 jedinku

Posljednji poznati slatkovodni Irrawaddy dupin (Orcaella brevirostris) u rijeci Mekong na sjeveroistoku Kambodže uginuo je tjedan dana nakon što se repom zapleo u ribarsku mrežu.

Ugrožena vrsta Irrawaddy dupina (Orcaella brevirostris) obitava u priobalnim vodama južne i jugoistočne Azije, dok se malobrojne slatkovodne populacije pojavljuju u rijekama Mekong, Mahakam i Irrawaddy (Ayeyarwady) u Kambodži, Indoneziji i Mjanmaru. Prema IUCN-ovom crvenom popisu sve navedene riječne subpopulacije dupina su kritično ugrožene, a WWF procjenjuje kako je populacija dupina u rijeci Mekong s oko 200 (1997.) pala na svega 91 jedinku u 2020. godini.

 

Dupin je uginuo 15. veljače, a najvjerojatnije se zapleo repom u ribolovnu mrežu tjedan dana ranije, izvijestila je kambodžanska državna novinska agencija AKP. Pretpostavlja se da zbog teške ozljede nije mogao plivati i hraniti se, što je dovelo do uginuća. Riječ je o mužjaku starom oko 20 godina, dužine oko dva i pol metra i težine 110 kg, a pronađen je u provinciji Stung Treng - nedaleko od granice s Laosom. 

„Subpopulacija dupina u rijeci Mekong bila je izložena velikom pritisku antropogenih aktivnosti, ponajviše zbog promjene toka rijeke i klimatskih promjena, što je utjecalo na postupno smanjenje ukupne populacije”, objavio je kambodžanski Odjel za ribarstvo na Facebooku.

Prema WWF-u uginuće posljednjeg poznatog dupina ove vrste u rijeci Mekong moglo bi značiti izumiranje vrste u ovom dijelu regije. „Broj jedinki je naglo pao tijekom posljednjih nekoliko godina, kako zbog izgradnje hidroelektrana koje uzrokuju poremećaje u riječnom toku i smanjenu brojnost ribe, tako i zbog prekomjernog izlova ribe i korištenja štetnih ribolovnih praksi kao što je elektroribolov”, izjavio je Lan Mercado, direktor WWF-a za Aziju i Pacifik.

„Preostali dio populacije kritično ugroženih riječnih dupina u kambodžanskom dijelu Mekonga sada je stabilan, ali se i dalje suočava s velikim prijetnjama”, dodao je Mercado. „Uginuće riječnog dupina ističe veliku ranjivost ove i drugih vrsta, a njegov tragični gubitak upozorava nas na važnost zaštite i očuvanja svih ugroženih vrsta.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europski jež osvaja njemačke billboarde

U posljednjih nekoliko tjedana diljem Njemačke mogu se vidjeti brojni plakati s ježom - životinjom 2024. godine. Nacionalnom kampanjom želi se skrenuti pozornost na važnost zaštite ove ugrožene divlje vrste, a građani se pozivaju na sudjelovanje dostavom fotografija i informacija o staništima s ciljem praćenja stanja populacije ježeva.

Europski sud pravde donio važnu presudu u korist europskog hrčka

Ova presuda ima puno širu primjenu jer podrazumijeva nešto što je stručnoj javnosti odavno jasno: zaštita neke vrste se ne može provesti samo na lokaciji trenutne prisutnosti već mora zahvaćati i cijelo područje koje je bitno za održavanje vrste na toj lokaciji, a isto tako zahvaćati i stanišno odgovarajuće lokacije na kojima je vrsta bila donedavno prisutna.

Loša vijest s Crvene liste zaštićenih vrsta: kultne grabljivice u strmom padu

Kultnim vrstama poput andskog kondora, sekretara, kratkorepog orla i velikog orla sada prijeti visoki rizik od izumiranja, utvrdio je BirdLife International. Za neke vrste, ozbiljnost i uzroci opadanja broja zrcali katastrofalnu krizu strvinara posljednjih godina, a posebno zabrinjava činjenica da bi se problemi mogli širiti na nove vrste i nove kontinente.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER