Extinction Rebellion Zagreb poziva vas na drugi Klimatski marš

Klimatski marš održava se u subotu 23. travnja – jedan dan nakon Dana planeta Zemlje

Extinction Rebellion Zagreb u subotu 23. travnja 2022. organizira drugi Klimatski marš - za globalni mir, klimatsku i društvenu pravdu. Budući da se dan ranije, 22. travnja, obilježava Dan planeta Zemlje, Maršem se želi poručiti kako se taj dan mora obilježavati svakog dana, a ne samo jednom godišnje.

„Pozivamo vas da u Zagrebu, dan nakon Dana planeta Zemlje, u subotu 23. travnja 2022. u 15 sati, marširate s nama! Okupljanje počinje od 14:30 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb“, poručuju iz Extinction Rebelliona Zagreb. Povorka će se kretati rutom od HNK Zagreb, preko Frankopanske ulice i Ilice, Trga bana Jelačića te Praške ulice do Zrinjevca.

Marš se organizira kao reakcija na goruće pitanje klimatske krize, a njime se želi ukazati na važnost okolišne borbe i pozvati na poduzimanje hitnih koraka prema osiguravanju klimatske i društvene pravde na lokalnoj i globalnoj razini. „Akcijama, performansima te ovim maršem zalažemo se za solidarno, mirno, permakulturalno, energetski nerasipno i pravedno demokratsko društvo, kao i za klimatski stabilnu budućnost za sva bića“, navodi se u pozivu.

  • Marš za opstanak održan je 12. studenog 2021. / © Nina Đurđević

Naglasak Marša bit će na antiratnoj retorici, povezanosti klimatskih i ratnih pitanja kroz korištenje naoružanja koje dovodi do spaljivanja postrojenja s fosilnim gorivima te uništavanja prirodnih staništa i okoliša, kao i povezanosti ratova sa sukobima oko resursa i posljedičnim klimatskim izbjeglištvom. 

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Klimatski Marš za opstanak održava se 12. studenog 2021.

Povodom zadnjeg dana konferencije COP26 u Glasgowu, na kojoj će države svijeta odlučivati o svojim klimatskim politikama kojima će odrediti daljnji tijek globalne klimatske krize, u petak 12. studenog 2021., inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF Hrvatska) i Extinction Rebellion Zagreb (XR) organiziraju klimatski marš za opstanak u Zagrebu s početkom u 18 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta.

Klimatski Marš za opstanak održava se 12. studenog 2021.

Fridays For Future Croatia, učenički i studentski pokret koji se bori za klimatsku pravdu te Extinction Rebellion Zagreb, dio globalnog pokreta za zaštitu života na zemlji, pozivaju vas da se 12. studenog 2021. u 18 sati pridružite prvom klimatskom maršu – Maršu za opstanak.

U Zagrebu održan klimatski Marš za opstanak

Inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF) i Extinction Rebellion Zagreb (XR), uz podršku brojnih prijateljskih organizacija, okupile su u petak navečer, na zadnji dan UN-ove klimatske konferencije COP 26, nekoliko stotina građana i građanki Zagreba na klimatskom „Maršu za opstanak” kako bi zajedno podigli razgovor o klimatskoj krizi u javnosti na novu razinu i zatražili funkcionalne sustavne promjene za klimatsku pravdu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER