Klimatski Marš za opstanak održava se 12. studenog 2021.

„Vrijeme nam istječe, u desetljeću smo koje je ključno za daljnji tijek klimatske krize i zato moramo djelovati odmah!“

Povodom zadnjeg dana konferencije COP26 u Glasgowu, na kojoj će države svijeta odlučivati o svojim klimatskim politikama kojima će odrediti daljnji tijek globalne klimatske krize, u petak 12. studenog 2021., inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF Hrvatska) i Extinction Rebellion Zagreb (XR) organiziraju klimatski marš za opstanak u Zagrebu s početkom u 18 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta.

„Mi, Extinction Rebellion Zagreb i Fridays For Future Hrvatska, vidimo klimatsku krizu kao goruće pitanje. Ovim maršem, kao mnogim prethodnim akcijama i aktivnostima, želimo pokazati da mnogo nas brine i želi vidjeti klimatsku pravdu, te hitne, konkretne i ozbiljne korake prema njezinom postizanju na globalnoj i lokalnoj razini koji su dosad izostali“, navodi se u najavi zagrebačkog klimatskog marša za opstanak.

Organizatori se nadaju da će uspjeti ujediniti ne samo brojne građanske inicijative i ekološke udruge, već i druge srodne organizacije. „Klimatska kriza isprepletena je s mnogim drugim krizama i stoga rješenja moramo tražiti zajedno. Zalažemo se za solidarno, mirno, permakulturno, energetski nerasipno i pravedno te uopće demokratsko društvo, kao i klimatski što stabilniju, sigurniju budućnost za sva živa bića. Stoga smo se odlučili boriti!“.

Pokretanje promjene zahtijeva uključenost i doprinos svih nas – učenika, studenata, odgajatelja i profesora, roditelja, umirovljenika, sindikata, radnika i svih ostalih kojima je stalo do vlastite budućnosti i budućnosti narednih generacija jer globalno zatopljenje ne čeka.

Okupljanje započinje u 18 sati kod HNK Zagreb, a prije same povorke nastupit će Le zbor. Marš će se kretati rutom Frankopanska – Ilica – Trg – Praška – Zrinjevac, a na Zrinjevcu će se održati program tijekom kojeg će govore održati predstavnici različitih inicijativa. U govorima će se osvrnuti na konferenciju COP26 u Glasgowu koja završava istog dana, a pojasnit će se i razlozi prosvjeda. Inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF Hrvatska) i Extinction Rebellion Zagreb (XR) prosvjedom izražavaju zabrinutost oko onoga što Vlada naziva „ambicioznim klimatskim planom“. Stoga će u suradnji sa znanstvenom zajednicom i drugim ozbiljnim kritičarima klimatskih politika iznijeti i tri zahtjeva, objasniti zašto se ne osjećaju sigurno s trenutačnim političkim narativom te prezentirati jasne prijedloge za sigurniju i pravedniju budućnost.

Marš će se održati u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Dodatne informacije, kao i najave zahtjeva te govora na maršu možete pratiti putem sljedeće poveznice.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Klimatski Marš za opstanak održava se 12. studenog 2021.

Fridays For Future Croatia, učenički i studentski pokret koji se bori za klimatsku pravdu te Extinction Rebellion Zagreb, dio globalnog pokreta za zaštitu života na zemlji, pozivaju vas da se 12. studenog 2021. u 18 sati pridružite prvom klimatskom maršu – Maršu za opstanak.

Extinction Rebellion Zagreb poziva vas na drugi Klimatski marš

Extinction Rebellion Zagreb u subotu 23. travnja 2022. organizira drugi Klimatski marš - za globalni mir, klimatsku i društvenu pravdu. Budući da se dan ranije, 22. travnja, obilježava Dan planeta Zemlje, Maršem se želi poručiti kako se taj dan mora obilježavati svakog dana, a ne samo jednom godišnje.

U Zagrebu održan klimatski Marš za opstanak

Inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF) i Extinction Rebellion Zagreb (XR), uz podršku brojnih prijateljskih organizacija, okupile su u petak navečer, na zadnji dan UN-ove klimatske konferencije COP 26, nekoliko stotina građana i građanki Zagreba na klimatskom „Maršu za opstanak” kako bi zajedno podigli razgovor o klimatskoj krizi u javnosti na novu razinu i zatražili funkcionalne sustavne promjene za klimatsku pravdu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER