Termalna voda grije 2.000 bečkih kućanstava

Projekt izgradnje toplinske crpke vrijedan tri milijuna eura

Nova toplinska crpka koristi višak topline iz termalne vode Bečkih termi za opskrbu obližnjih kućanstava u austrijskoj prijestolnici grijanjem i toplom vodom.

Topla voda u bazenima Bečkih termi ubuduće neće služiti samo za opuštanje. Naime, bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie ondje je izgradilo toplinsku crpku kapaciteta oko 2 MW. Crpka koristi višak topline iz termalne vode za opskrbu oko 1.900 kućanstava u neposrednoj blizini termi grijanjem i toplom vodom. Predviđa se da bi crpka, koja je nedavno puštena u rad, mogla proizvesti 11 GWh topline godišnje, a emisija ugljikovog dioksida na godišnjoj bi se razini trebala smanjiti za 2.600 tona.

Bečko energetsko poduzeće uložilo je tri milijuna eura u projekt izgradnje ove toplinske crpke kojom se povećava udio toplinske energije u Beču proizvedene na ekološki prihvatljiv način. Dio je to velikog projekta naziva „ThermaFLEX” koji se financira iz sredstava austrijskog Klimatskog i energetskog fonda, a za koji će se izdvojiti ukupno 7,8 milijuna eura.

  • Bečke terme © Therme Wien

Toplinska crpka djeluje na isti način kao i hladnjak, ali u obrnutom smjeru. Kod hladnjaka toplina nastaje kao nusproizvod hlađenja, a kod toplinske je crpke upravo ta toplina željeni proizvod. Pritom se za proizvodnju toplinske energije u ovom slučaju koristi toplina iz vode temperature oko 30 stupnjeva Celzijevih, a nastala energija predaje se putem mreže centralnog grijanja bečkim stanovima u četvrti Oberlaa. Suvremena tehnologija ugrađena u toplinsku crpku omogućuje izvlačenje topline i iz vrlo niskih temperatura vode.

Wien Energie do 2027. namjerava investirati milijardu eura u ekološki prihvatljivu opskrbu energijom, između ostaloga u toplinske crpke i geotermalnu energiju, kako bi se postigla postupna neovisnost o fosilnim gorivima u Beču. Izvor termalne vode koji Bečke terme koriste još od pedesetih godina prošlog stoljeća dobiva dodatnu funkciju zahvaljujući ovom projektu kojim će se pridonijeti zaštiti okoliša i još boljoj kvaliteti života u austrijskoj prijestolnici.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Pametni cvijet proizvodi struju za Bečke terme

Solarni paneli na krovu Bečkih termi trebali bi uštedjeti i do 400 tona CO₂ godišnje te proizvesti 820.000 kilovatsati zelene električne energije.

Grad Beč postupno ukida fosilna goriva

Austrijska metropola namjerava uložiti u geotermalnu energiju kako bi smanjila ovisnost o plinu i pridonijela postizanju cilja klimatske neutralnosti do 2040. U većini bečkih gradskih okruga više se ne smije koristiti plin za grijanje ili toplu vodu, već samo energetski učinkoviti sustavi iz obnovljivih izvora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER