Grad Beč postupno ukida fosilna goriva

U 13 od ukupno 23 bečka okruga plin se više ne smije koristiti za grijanje ili toplu vodu

Austrijska metropola namjerava uložiti u geotermalnu energiju kako bi smanjila ovisnost o plinu i pridonijela postizanju cilja klimatske neutralnosti do 2040. U većini bečkih gradskih okruga više se ne smije koristiti plin za grijanje ili toplu vodu, već samo energetski učinkoviti sustavi iz obnovljivih izvora.

Posljedice klimatskih promjene sve su vidljivije u Europi. Ljeta postaju toplija, a češće su ekstremne vremenske pojave poput suša i poplava. Stoga brojni europski gradovi traže ekološki prihvatljivija rješenja za opskrbu energijom, a važnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti igra prelazak sustava grijanja na obnovljive izvore. Potreba za postupnim ukidanjem fosilnih goriva i smanjenjem ovisnosti o plinu i nafti postala je još izraženija zbog rata u Ukrajini.

Kako bi do 2040. potpuno dekarbonizirao opskrbu toplinskom energijom, Grad Beč je u potrazi za dodatnim obnovljivim izvorima energije. Istraživanja pokazuju da se na dubini od 3.000 metara ispod glavnog grada Austrije pojavljuje vruća voda, što predstavlja velik potencijal u korištenju geotermalne energije. Kao primjer u korištenju geotermalnih izvora austrijskoj metropoli služi München. U bavarskoj prijestolnici postoji već šest geotermalnih postrojenja, a planiraju izgraditi još dvanaest takvih postrojenja.

  • Energijom iz geotermalnih izvora do 2030. opskrbljivat će se i do 125.000 kućanstava / © Wien Energie / APA-Auftragsgrafik

Kako bi razmijenili znanja na području geotermalne energije, digitalizacije i usluga za građane, Beč i München nedavno su potpisali sporazum o suradnji, a delegacija iz Beča posjetila je u njemačkom gradu novu geotermalnu elektranu čija je gradnja dovršena protekle godine i koja oko 80.000 građana opskrbljuje toplinskom energijom.

Ova dva europska grada žele postići klimatsku neutralnost do 2040. i smanjiti ovisnost o opskrbi plinom. Toplinska energija u Beču velikim bi se dijelom u budućnosti trebala proizvoditi iz geotermalnih izvora, a važnu ulogu u tome trebale bi igrati dizalice topline. Krajem veljače pokrenut je u Beču projekt izgradnje toplinske crpke koja će koristiti višak topline nastao radom bečkog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

>>> Pročitajte još >>> Beč će pomoću topline iz otpadnih voda grijati više od 100.000 kućanstava

  • Izgradnja moderne toplinske crpke u Beču koja će se opskrbljivati obnovljivom energijom važan je korak na putu do klimatski neutralne mreže centralnog grijanja. Nakon završetka radova 2027. očekuje se da će crpka proizvoditi dovoljno toplinske energije za opskrbu čak 112.000 kućanstava. / © smartvoll /Mathias Bank

Austrijska prijestolnica poduzela je još jedan važan korak prema postupnom ukidanju fosilnih goriva. Od 2019. u Beču se može usvojiti takozvani energetski plan za pojedini gradski okrug prema kojemu se u novoizgrađenim zgradama više ne smije koristiti plin za grijanje ili toplu vodu, već samo energetski učinkoviti sustavi iz obnovljivih izvora. Takav se koncept sada uvodi u pet bečkih okruga, a mjera već vrijedi u osam okruga.

Pronaći alternativu fosilnim gorivima ključno je za dugoročnu uspješnu provedbu energetske tranzicije u svim sektorima, naglasio je član bečkog gradskog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Beč će u budućnosti grijati voda s 3.000 metara dubine

Kako bi potpuno dekarbonizirao opskrbu toplinskom energijom do 2040. godine, Grad Beč je u potrazi za dodatnim obnovljivim izvorima energije. Geološka istraživanja pokazala su da se na 3.000 metara ispod glavnog grada Austrije pojavljuje vruća voda što predstavlja ogroman potencijal u korištenju geotermalne energije za opskrbu toplinom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER