Pogled u plavo i velika ekološka akcija čišćenja vodičkog podmorja

U akciji čišćenja podmorja izvađeno je više od 14 m3 različitog otpada

Projekt „Pogled u plavo“ koji promovira Hrvatsku kao ronilačku i turističku destinaciju, ljepote hrvatskog podmorja i općenito ronjenje kao aktivnost tijekom prošlog vikenda gostovao je u Vodicama u organizaciji Grada Vodice, Turističke zajednice grada Vodica i Plave Promocije, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta.

Tijekom dva dana trajanja promotivno-edukativnog projekta „Pogled u plavo“ više od 250 posjetitelja i građana Vodica imalo je priliku uživati u čarima i ljepotama koje ronjenja pruža pod punom ronilačkom opremom i uz stručno vodstvo instruktora ronjenja.

Gradonačelnik grada Vodica, Ante Cukrov, istaknuo je kako su Vodičani - posebno oni najmlađi, sjajno prihvatili projekt koji predstavlja idealnu priliku za stjecanje simpatija prema ronjenju, ali i podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirode i morskog okoliša.

Nakon osnovne poduke o ronjenju i ronilačkoj opremi, zaronom u bazen posjetitelji su razgledavali ljepote podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja je bila izložena unutar bazena.

Logističku i edukativnu potporu projektu „Pogled u plavo“ pružili su instruktori ronjenja i ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH iz Zagreba i Splita te su brinuli za sigurnost ronioca početnika i pružili im osnovnu poduku o ronjenju i ronilačkog opremi.

Osim toga, u Vodicama je organizirana i velika ekološka akcija čišćenja vodičkog podmorja u koju su se uključili ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH te ronilački tim DIP CZ Šibenik, Split i Zagreb, zatim članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, RK Roniti se mora Šibenik, AdriatiCro Zagreb, RK Solin i Športski ribolovni klub Mali porat. Veliki doprinos akciji uz podršku Ronilačkog centra Vodice Dive dala su i djeca skauti.

Tijekom trajanja ekološke akcije ronioci su čistili Mali porat te veliki i mali lukobran tijekom koje su iz mora izvadili više od 14 m3 različitog otpada: gume, plastiku, staklo i drugo.

Gostovanja „Pogleda u plavo“ mogu se pratiti na službenim stranicama projekta www.pogleduplavo.hr i agencije „Plava promocija“.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Na Brijunima održana velika akcija čišćenja podmorja

Velika ekološka akcija čišćenja podmorja EKO PATROLA 2022. Brijuni započela je u subotu 21. svibnja čišćenjem akvatorija fažanske luke, a nastavila se u nedjelju oko otočja Brijuni gdje su ronioci čistili područje uvale Mali Brijun te centralnu luku na Velikom Brijunu. Akcija je završena u ponedjeljak čišćenjem akvatorija oko otoka Vange i Galije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER