Dubrovnik: Održana jubilarna 25. ekološka akcija čišćenja podmorja

Promocija ronjenja i čišćenje podmorja pored dubrovačkih zidina

Povodom velike ekološke akcije čišćenja podmorja koja se u Dubrovniku tradicionalno provodi već 25 godina, projekt „Pogled u plavo“ je gostovao na dubrovačkoj Peskariji s ciljem promocije ronjenja kao aktivnosti važne za očuvanje morskog okoliša.

U organizaciji Centra za ronjenje i sportove na vodi ABYSS, Ekološko-ronilačkog kluba Ragusa i Plave promocije, brojni građani i turisti imali su jedinstvenu priliku roniti pored dubrovačkih zidina uz glazbenu podlogu i razgledavati ljepote podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija.

„Izuzetno me raduje što smo projekt „Pogled u plavo“ uspjeli organizirati u Dubrovniku u sklopu naše jubilarne 25. ekološke akcije. Ovo je sjajna prilika za naše građane, turiste, a posebnu djecu da im približimo ronjenje kao aktivnost s naglaskom na podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša. Svjesni smo da se ljubav prema prirodi razvija od malih nogu, stoga me raduje činjenica da je u protekla dana probalo roniti više od 200 djece. Današnja jubilarna 25. ekološka akcija EKO DUBROVNIK 2022. organizirana je na lokaciji koja daje jednu posebnu notu samoj akciji. Kako su djeca uživala roniti u bazenu pored zidina, tako su i ronioci i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije s oduševljenjem primili vijest da se ove godine čisti stari gradski porat. Održavanje ekoloških akcija ima višestruko značenje jer osim što se iz mora uklanja otpad i širi ekološka svijet ujedno se i promovira Dubrovnik kao turistička destinacija.“ - istaknuo je Antun Perušina iz  Centra za ronjenje i sportove na vodi ABYSS Dubrovnik.

Nakon kraće poduke o ronjenju, sigurnosnim aspektima i ronilačkoj opremi brojni posjetitelji „Pogleda u plavo“ ronili su pod punom ronilačkom opremom u kontroliranim uvjetima bazena, dok su se za sigurnost ronioca početnika brinuli ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite  Republike Hrvatske (DIP CZ RH) uz veliku podršku Nemo-Experta.

Foto: Promocija ronjenja

Zaronom u bazen turisti i građani imali su priliku razgledavati ljepote hrvatskog podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića, te kroz fotografije koje prikazuju onečišćenje podmorja kako bi ukazali na globalni problem onečišćenja podmorja i potrebu očuvanja istog, ističu u Promociji ronjenja. Također, ronioci su izložili slike i poruke dubrovačke djece upućene roniocima.

Osim s ciljem promocije Hrvatske i Dubrovnika kao ronilačkih i turističkih destinacija, u okviru ekološke akcije EKO DUBROVNIK 2022. u subotu se na lokaciji Starog gradskog porta odvijalo i čišćenje podmorja uz sudjelovanje više od 130 ronilaca iz Hrvatske i drugih zemalja regije. Također, građani i posjetitelji su se educirali o štetnom utjecaju mikroplastike na more i morske organizme, a sve u organizaciji Centra za ronjenje i sportove na vodi ABYSS i Ekološko-ronilačkog kluba Ragusa.

Projekt „Pogled u plavo“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, a veliku podršku u realizaciji ekološke akcije te besplatnih probnih ronjenja u sklopu „Pogleda u plavo“ pružili su Scubapro, Seriola, Fred Bobek d.o.o., PBZ, Atlanska plovidba d.d., Euroherc osiguranje d.d., Adriatic osiguranje d.d., Zračna luka Dubrovnik, Luka Dubrovnik d.d., Frendy d.o.o., Akvarij Dubrovnik, Ledo, Orca apartmani, Platanus d.o.o., Bambola d.o.o., Bistro 49, Restoran Moby dick, Dubrovnik beer company, PIZZA SHOP d.o.o. Dubrovnik, Žičara Dubrovnik. Adriatic yaht charter, Azzurro Restaurant - ACI Marina Dubrovnik, WINERY MALVASIJA KARAMAN, Vinarija Damarius, DUUP Trnovica, Nacionalni park Mljet, PGM Ragusa.

Potporu akciji pružili su i Dubrovačko–neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Županijska lučka uprava, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik – Regionalni centar kompetentnosti te Dubrovački vatrogasci.

Gostovanja „Pogleda u plavo“ mogu se pratiti na službenim stranicama projekta www.pogleduplavo.hr i agencije „Plava promocija“.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Pogled u plavo i velika ekološka akcija čišćenja vodičkog podmorja

Projekt „Pogled u plavo“ koji promovira Hrvatsku kao ronilačku i turističku destinaciju, ljepote hrvatskog podmorja i općenito ronjenje kao aktivnost tijekom prošlog vikenda gostovao je u Vodicama u organizaciji Grada Vodice, Turističke zajednice grada Vodica i Plave Promocije, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta.

Na Brijunima održana velika akcija čišćenja podmorja

Velika ekološka akcija čišćenja podmorja EKO PATROLA 2022. Brijuni započela je u subotu 21. svibnja čišćenjem akvatorija fažanske luke, a nastavila se u nedjelju oko otočja Brijuni gdje su ronioci čistili područje uvale Mali Brijun te centralnu luku na Velikom Brijunu. Akcija je završena u ponedjeljak čišćenjem akvatorija oko otoka Vange i Galije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER