Pogled u plavo i velika ekološka akcija čišćenja vodičkog podmorja

U akciji čišćenja ronioci su iz mora uklonili manje količine plastike, guma i stakla

Tijekom proteklog vikenda brojni Vodičani i njihovi posjetitelji imali su jedinstvenu priliku okušati se u ronjenju na vodičkoj rivi u sklopu projekta „Pogled u plavo“. U organizaciji ŠRK Mali porat Vodice i uz potporu Turističke zajednice grada Vodica organizirana je i akcija čišćenja podmorja vodičkog malog i velikog porta.

Promotivno-edukacijski projekt „Pogled u plavo“ već šestu godinu zaredom gostuje u Vodicama s ciljem promocije ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao važne aktivnosti očuvanja morskog okoliša.

U organizaciji Grada Vodica, TZG Vodica te uz podršku Plave promocije, na vodičkoj rivi tijekom vikenda postavljen je 10-metarski bazen, a svi zainteresirani posjetitelji imali su priliku besplatno se okušati u ronjenju u potpuno kontroliranim i sigurnim uvjetima bazena uz stručni nadzor i sigurnost instruktora ronjenja tima „Pogleda u plavo“.

  • Foto: Plava promocija

„Pogled u plavo već nekoliko godina gostuje u Vodicama što je za nas sjajna promocija ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja što je vrlo bitno za našu destinaciju, a posebno nas raduje što je ovaj projekt izuzetno dobro prihvaćen od strane lokalnog stanovništva i posjetitelja. Svi oni imaju priliku okušati se u ronjenju i upoznati se s ovom aktivnosti. Osim promocije djelujemo i ekološki te smo ovaj ronilački vikend obilježili i provođenjem ekološke akcije čišćenja podmorja vodičkog malog i velikog porta koju provodimo svake godine u cilju smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa, a time senzibiliziramo javnost o važnosti očuvanja ljepota našeg podmorja.“ – istaknula je Anita Franin Pečarica, direktorica Turističke zajednice grada Vodica.

Nakon poduke o osnovnim pravilima ronjenja te ronilačkoj opremi, posjetitelji su uz instruktore ronjenja zaronili u bazen te razgledavali ljepote hrvatskog podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena te pridonosi stvarnom osjećaju dubine.

Pogledu u plavo posebno su se razveselila djeca koja su s nestrpljenjem čekala na svoj prvi zaron i upoznavanje s ronilačkom opremom uz sigurnost ronioca Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i ronilačkog tima Pogleda u plavo.

 

  • Foto: Plava promocija

U sklopu Pogleda u plavo u Vodicama se provodila i velika ekološka akcija čišćenja podmorja s ciljem izvlačenja otpada iz mora te podizanja svijesti o važnosti provođenja ekoloških akcija i očuvanja morskog okoliša.

Akcija čišćenja podmorja provodila se u organizaciji ŠRK Mali porat Vodice i uz potporu Turističke zajednice grada Vodica, a u njoj je sudjelovalo više od 20 ronioca koji su čistili podmorje vodičkog malog i velikog porta uz podršku JVP Vodice, DVD Vodice i Ronilačkog centra Vodice Dive, a sudjelovali su i članovi Ronilačkog kluba AdriatiCro Zagreb. U akciji su iz mora izvučene manje količine plastike, guma i stakla.

 

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

Pogled u plavo i velika ekološka akcija čišćenja vodičkog podmorja

Projekt „Pogled u plavo“ koji promovira Hrvatsku kao ronilačku i turističku destinaciju, ljepote hrvatskog podmorja i općenito ronjenje kao aktivnost tijekom prošlog vikenda gostovao je u Vodicama u organizaciji Grada Vodice, Turističke zajednice grada Vodica i Plave Promocije, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta.

Na Brijunima održana velika akcija čišćenja podmorja

Velika ekološka akcija čišćenja podmorja EKO PATROLA 2022. Brijuni započela je u subotu 21. svibnja čišćenjem akvatorija fažanske luke, a nastavila se u nedjelju oko otočja Brijuni gdje su ronioci čistili područje uvale Mali Brijun te centralnu luku na Velikom Brijunu. Akcija je završena u ponedjeljak čišćenjem akvatorija oko otoka Vange i Galije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER