Borzan: Građani su zabrinuti kako će se uvođenje eura iskoristiti za još jedno povećanje cijena

86 posto hrvatskih građana smatra da će se uvođenje eura iskoristiti za prešutno povećanje cijena!

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je u srijedu u Kući Europe predstavila rezultate svog istraživanja o stavovima građana prema uvođenju eura i pozvala Vladu RH na jačanje mjere kontrole kretanja cijena proizvoda.

„Građani su zabrinuti oko ulaska Hrvatske u euro zonu, a više od polovice građana ne zna kako će se njihove plaće, krediti i cijene preračunati u euro. Moje istraživanje je pokazalo kako više od 72 posto građana smatra kako je informacijska kampanja o uvođenju eura trebala odavno početi.  Ljudi žele znati kako će uvođenje eura utjecati na njihove živote, pogotovo u pogledu rasta cijena“, kazala je Biljana Borzan.

Njeno istraživanje je pokazalo kako više od 86 posto građana smatra da će se uvođenje eura iskoristiti za prešutno povećanje cijena.

„U Sloveniji su se protiv prešutnog povećanja cijena borili tako što su stvorili partnerstvo građana, potrošačkih udruga i države te su dvije godine prije i poslije uvođenja eura kontrolirali cijene pojedinih proizvoda i usluga. Tko je uvođenje eura iskoristio za neopravdano povećanje cijena, taj se našao na crnoj listi odnosno stupu srama. Svaki mjesec je čak 130 tisuća Slovenaca provjeravalo tko je na crnoj listi te je ta metoda dobila i priznanje Europske komisije. Premda više od 83 posto naših građana podržava uvođenje javne crne liste onih koji varaju, naša Vlada je taj prijedlog u novom Zakonu o euru odbila. Nisu ni propisali kazne za neopravdana povećanja cijena“, rekla je Borzan.

Navela je i pozitivan primjer iz Latvije čija je vlada umjesto crne liste uvela oznaku za one koji su se ugovorom obvezali na poštenu konverziju. Na taj način su oni koji rade pošteno bili lakše prepoznati od strane potrošača.

„Naši građani se sada moraju pouzdati da će inspekcije odraditi svoj posao. Premda skoro 84 posto građana smatra kako Vladine mjere protiv inflacije neće dati rezultate ukoliko nema dobrih inspekcijskih kontrola, samo 16 posto građana misli kako tržišna inspekcija dobro radi svoj posao i štiti nas od povećanja cijena“, kazala je Borzan. 

Prema planovima, Hrvatska će ući u eurozonu početkom 2023., a dvojno iskazivanje cijena počet će u rujnu. Borzan je pozvala Vladu na jačanje kontrole kretanja cijena i što prije krene u kampanju informiranja građana.

Rezultati istraživanja Biljane Borzan o stavovima građana prema uvođenju eura dostupni su u prilogu.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

Borzan: 70 posto građana ne vjeruje ekološkim tvrdnjama na proizvodima

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, autorica zakonskog prijedloga za jačanje položaja potrošača te dulje trajanje uređaja i zabranu ugrađenih kvarova, najavila je obračun s lažnim „zelenim” reklamiranjem koje obmanjuje građane. U sklopu EU zakona planira se zabrana neutemeljenih i nedokazivih ekoloških reklamnih tvrdnji poput „klimatski neutralno” ili „dobro za okoliš”.

EU uvodi obvezne oznake hranjivosti na pakiranja hrane

Europska komisija će 2022. predložiti jedinstveni sustav označavanja za cijelo europsko tržište, u svrhu boljeg informiranja građana i borbe protiv sve većeg problema pretilosti te povezanih bolesti

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER