Vlada RH pomaže Gradu Osijeku u suzbijanju komaraca

Za suzbijanje komaraca Grad Osijek osigurao 5,15 milijuna kuna, Vlada RH pomaže s dodatnih 2,5 milijuna

Grad Osijek je ove godine ozbiljno pristupio pripremi sustava kontrole i tretiranja komaraca. Proračunom je osigurano 5,15 milijuna kuna, a uz potporu Vlada Republike Hrvatske i dodatna financijska sredstva pa u Osijeku spremno dočekuju „sezonu komaraca“.

Na sjednici Hrvatskoga sabora, održanoj u petak 27. svibnja 2022., izglasan je rebalans državnog proračuna kojim je Osijeku odobreno 2,5 milijuna kuna dodatne financijske pomoći za ovogodišnju borbu protiv komaraca, izvijestili su iz Grada Osijeka.

„Grad Osijek ove je godine ozbiljno pristupio pripremi sustava kontrole i tretiranja komaraca. U proračunu smo osigurali 5,15 milijuna kuna. Nažalost, čak 60 posto općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji u svojim proračunima nema planirana dostatna sredstva za borbu protiv komaraca, najveći broj njih planira simboličnih 10 do 50 tisuća kuna.“ – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

„Početkom svibnja uputio sam Vladi Republike Hrvatske zamolbu za financijsku pomoć za provedbu mjera dezinsekcije na području Grada Osijeka. Jučer smo u Saboru izglasali rebalans proračuna kojim je Gradu Osijeku odobreno dodatnih 2,5 milijuna kuna za borbu protiv komaraca“, dodao je gradonačelnik Radić.

Istaknuo je kako komarci nisu samo javnozdravstveni, već i gospodarski problem, te podsjetio kako je Grad Osijek prošle godine proveo 109 preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, za što je utrošeno 5,7 milijuna kuna, a Vlada RH je i te godine pomogla s dodatnih 1,6 milijuna kuna.

  • Grad Osijek će se ove godine protiv komaraca boriti s dva aviona jer je nabavljen novi dvomotorac koji može letjeti i iznad naseljenih mjesta / Foto: Grad Osijek

„Već u siječnju ove godine usvojili smo Godišnji program i Provedbeni plan kontrole komaraca. Ugovoren je monitoring, kao i stručni nadzor i kontrola učinkovitosti tretmana te izvođači tretmana. Prvi larvicidni tretmani odrađeni su 20. svibnja. Nastavni zavod za javno zdravstvo potvrdio je njihovu uspješnost“, kazao je gradonačelnik Radić i najavio kako će se Grad Osijek ove godine protiv komaraca boriti s dva aviona, s obzirom na to da je nabavljen novi dvomotorac koji može letjeti i iznad naseljenih mjesta.

Saborski zastupnik Goran Ivanović istaknuo je kako komarci nisu problem samo Grada Osijeka, već svih koji žive u Slavoniji, Baranji i Srijemu, te da u Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti treba ugraditi i dio oko komaraca. Također, apelirao je na okolne općine da poštuju preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

„Monitoring smo započeli već u ožujku, situacija je zadovoljavajuća. Redovito pratimo vodostaje Drave i Dunava, koji još uvijek ne prelaze granicu plavljenja. Zasad neće biti najezde komaraca, brojnost komaraca se kreće između jedne i 145 jedinki, što su niske brojke.“ – izvijestila je Nataša Turić, ravnateljica NZJZ OBŽ.

.Osječki gradonačelnik je na koncu zaključio kako od svih uključenih u sustav kontrole i suzbijanja komaraca treba traži pravodobnu, brzu i učinkovitu reakciju.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Završena obnova zgrade osječkog željezničkog kolodvora

Zgrada željezničkog kolodvora izgrađena je prije 125 godina te je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline Osijeka. U obnovu zgrade i njenih pročelja, sanaciju nadstrešnice i uređenje interijera sa svim instalacijama uloženo je oko pet milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER