Završena obnova zgrade osječkog željezničkog kolodvora

Novo ruho željezničkog kolodvora u Osijeku

Zgrada željezničkog kolodvora izgrađena je prije 125 godina te je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline Osijeka. U obnovu zgrade i njenih pročelja, sanaciju nadstrešnice i uređenje interijera sa svim instalacijama uloženo je oko pet milijuna eura.

Obnova zgrade osječkog željezničkog kolodvora završena je nakon dvije i pol godine radova koji su završeni prije desetak dana, kada je zgrada i puštena u korištenje. Obnovljenu zgradu u četvrtak su obišli gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.

„Zgrada je u cijelosti renovirana, u suradnji s konzervatorima. Vratili smo joj oblik kakav je imala prije 125 godina kada je izgrađena. Prije nekakvih 100 godina zgrada je bila ožbukana u bijelo, to smo skinuli, a osim toga uredili smo iznutra sve instalacije te digli zgradu na onaj nivo kakav treba biti za radnike i za putnike.“ – istaknuo je Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

  • Obnovljena zgrada željezničkog kolodvora u Osijeku © Grad Osijek

Gradonačelnik Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo što Osijek konačno ima lijepu zgradu željezničkog kolodvora. „Zgrada je bila u izuzetno lošem, čak i derutnom stanju, a sada napokon imamo zgradu kakvu zaslužuje slavonska metropola.“ – poručio je osječki gradonačelnik Ivan Radić i podsjetio kako se na području Osijeka trenutačno provode prometno infrastrukturni projekti vrijedni preko 100 milijuna eura.

„Nedavno smo u promet pustili podvožnjak, uskoro ćemo otvoriti i Vinkovačku cestu. Danas ćemo biti i u Zračnoj luci gdje se proširuje putnički terminal u vrijednosti 11,3 milijuna eura. Modernizira se tramvajska infrastruktura. Nedavno su došli novi autobusi i radimo sve za pripremu novih niskopodnih tramvaja, koji će doći u proljeće 2025. godine. U gradu Osijeku nema stajanja, nastavljamo dalje raditi i siguran sam da će građani to i osjetiti.“ – poručio je gradonačelnik Radić.

Zadovoljstvo obnovom kolodvorske zgrade izrazio je i župan Ivan Anušić, koji je istaknuo kako je kolodvorska zgrada prvi kontakt putnika koji u Osijek i Osječko-baranjsku županiju dolaze vlakom.

„Nama je ključno da je ta zgrada napokon onakva kakva treba. Prvi kontakt s putnikom koji dolazi u Osijek i Osječko-baranjsku županiju sada je jedna prekrasna zgrada u svom izvornom obliku. Napokon rješavamo sve one stvari koje su godinama bile problem. Prije nekih mjesec dana otvorili smo također i podvožnjak na Čepinskoj. Na svim tim aktivnostima rade i Grad Osijek i Osječko-baranjska županija i ministarstva, i ovo je jedan od takvih projekata u nizu.“ – zaključio je župan Ivan Anušić.

U Gradu Osijeku također navode najavu HŽ-a prema kojoj će se do proljeća iduće godine raspisati natječaj za remont pruge od Osijeka do Koške.

Grad Osijek / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlada RH pomaže Gradu Osijeku u suzbijanju komaraca

Grad Osijek je ove godine ozbiljno pristupio pripremi sustava kontrole i tretiranja komaraca. Proračunom je osigurano 5,15 milijuna kuna, a uz potporu Vlada Republike Hrvatske i dodatna financijska sredstva pa u Osijeku spremno dočekuju „sezonu komaraca“.

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije otvara se 21. travnja

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije službeno će biti otvoren 21. travnja 2023. i to kao novi prostor za održavanje sajmova i drugih gospodarskih aktivnosti. Prva manifestacija u novom objektu bit će osječki Proljetni sajam koji će se održati od 21. do 23. travnja ove godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER