Nakon biciklističkih staza Lego City dobiva i Vertikalnu šumu

Izrađena od nevjerojatnih 2.980 LEGO dijelova, ova mini replika Vertikalne šume talijanskog arhitekta Stefana Boerija dolazi s čak pet priča, stanarima i obiljem LEGO biljaka!

Novi LEGO dizajn inspiriran je stambenim tornjevima Bosco Verticale (Vertikalna šuma) u milanskoj četvrti Porta Nuova koje je projektirao Boeri Studio (arhitekti: Stefano Boeri, Gianandrea Barreca i Giovanni La Varra), a dovršeni su u listopadu 2014.

Stefano Boeri je svakako jedan od najtalentiranijih i najuspješnijih suvremenih arhitekata. Primjenjujući drveće i biljke ne kao ukras, već kao važan dio svojih projekata, Boeri diljem svijeta stvara vertikalne šume s kojima uspostavlja ravnotežu između urbanog okruženja i samog okoliša. Pritom je svaka njegova zgrada minijaturna biosfera koja doprinosi regeneraciji okoliša i urbane bioraznolikosti te izgradnji mikroklime, osigurava vlažnost, apsorbira čestice CO2 i prašine koje su prisutne u urbanom okruženju, proizvodi kisik te štiti ljude od štetnih sunčevih zraka. Boerijeve vertikalne šume ujedno postaju novi simboli gradova i unapređuju njihovu vizuru, što posebno dolazi do izražaja s izmjenom godišnjih doba.

Boerijev dizajn oduševljava i velikog fana LEGO kockica TheCasleFan, koji je stvorio sićušnu repliku Boerijevog projekta Bosco Verticale u Milanu. Izrađena je od čak 2.980 LEGO dijelova, ima pet priča, svoje stanare i obilje LEGO biljaka.

© TheCastleFan / LEGO Ideas

The CasleFan zaista izvrsno obrađuje detalje. Njegova „zgrada“ je prošarana nečim što se doista čini kao velik broj biljaka, smještenih ne samo na svakom katu, već i uz zidove i na balkonima. Solarni paneli na krovnoj terasi ove nove „zelene“ zgrade u LEGO Cityju dodatno naglašavaju njenu „održivost“.

TheCastleFanov LEGO dizajn dolazi s pet stanovnika (po jedan na svakom katu), kao i dva kućna ljubimca. Kućište svake „stambene jedinice“ može se otvoriti prema van što ovaj novi LEGO dizajn čini posebno interaktivnim. Otvaranjem pojedinačnih kućišta otkrivaju se fantastični unutarnji detalji, koji su, poput i prave Vertikalne šume, dizajnirani po mjeri svakog stanara. TheCasleFan time nudi i nekoliko zasebnih priča: o glazbeniku, kuharu, ženi koja sjedi za radnim stolom, biciklistu te stanarki koja šeta svog psa.

© TheCastleFan / LEGO Ideas

TheCasleFan je svoj prijedlog LEGO Vertikalne šume objavio na Legovoj web stranici za prezentaciju novih ideja, gdje entuzijasti mogu dijeliti svoje i glasati za ideje drugih. Najpopularnije ideje tako mogu dobiti priliku postati dijelom službenog LEGO seta, no to ponekad ne ide tako glatko jer se prihvaća tek manji dio ideja.

Projekti koji dobiju više od 10.000 glasova mogu postati dio službenog LEGO dizajna, a Vertikalna šuma TheCastleFana je u trenutku objave ovog članka dobila 2.365 glasova. Do kraja glasanja preostalo je nešto više od 560 dana, a za ovu zanimljivu LEGO kreaciju možete glasati ovdje!

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

Projekt Bosco Verticale | Boeri Studio, Milano

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

Milanska Vertikalna šuma danas slavi osmi rođendan

Vertikalna šuma je model za održivu stambenu zgradu - projekt za pošumljavanje gradova koji pridonosi regeneraciji okoliša i urbane biološke raznolikosti, bez štetnog utjecaja gradnje na okoliš.

Bosco verticale: Proljeće u vertikalnoj šumi

Još jedno proljeće je stiglo i priredilo pravi spektakl bijelih, ljubičastih i ružičastih cvjetova u milanskoj verikalnoj šumi – na tornjevima Bosco verticale koje je dizajnirao arhitekt Stefano Boeri.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER