Nacionalna kampanja „Poslušaj glas prirode“ kreće na Svjetski dan oceana

Kampanja „Poslušaj glas prirode“ provodi se u sklopu EU projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, i to kako bi se svakog građanina i građanku Lijepe naše osvijestilo o važnosti i jedinstvenosti hrvatske bioraznolikosti

Povodom obilježavanja Svjetskog dana oceana, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH u srijedu 8. lipnja u Splitu pokreće nacionalnu kampanju „Poslušaj glas prirode“.

Nacionalna kampanja Poslušaj glas prirode upoznaje javnost s bitnim činjenicama o očuvanju prirode te važnosti povezanosti čovjeka i prirode za zajedničku budućnost. Cilj kampanje je dodatno motivirati stanovnike Hrvatske da preispitaju vlastite stavove i postupke te uvide kako jednostavni koraci, koje mogu sami poduzeti, doprinose zaštiti prirode u lokalnom okruženju te ujedno poboljšavaju kvalitetu njihovog života.

 

Nacionalna medijska kampanja „Poslušaj glas prirode“ kreće u srijedu 8. lipnja i to događanjem na splitskim Prokurativama od 9:00 do 13:00 sati. Kampanja obuhvaća niz aktivnosti i događanja za širu javnost kojima će se poticati pozitivne promjene stavova i navika stanovništva s ciljem zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti, a provodit će se tijekom godinu dana u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“.

Kroz višesatni program, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) i devet javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000 s područja Dalmacije, Istre, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije te nevladina udruga Sunce iz Splita, posjetiteljima će predstaviti važnost očuvanja prirode i bioraznolikosti uz aktivnosti koje provode u tu svrhu.

  • Nacionalna kampanja „Poslušaj glas prirode“ kreće u srijedu 8. lipnja i to događanjem na splitskim Prokurativama od 9:00 do 13:00 sati. / Pixabay

Posjetitelji će moći sudjelovati u nagradnim kvizovima o zaštiti prirode i osvojiti brojne nagrade. Za najmlađe sudionike vrtićke i školske dobi, organizirani su brojni interaktivni sadržaji na štandovima i u dječjem kutku u kojem će se djeca kroz radionice upoznati s ugroženim vrstama i zaštićenim staništima. Također, u prvom dijelu programa će kroz nagradni kviz s Vedranom Limićem učiti o važnosti zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti te osvojiti prigodne nagrade.

Na događanju će se održati i koncert grupe Meritas i Jelene Radan, s početkom u 11.30 sati.

Kako ističu u Ministarstvu, kampanja „Poslušaj glas prirode“ je jedan od ključnih komunikacijskih elemenata projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode u Hrvatskoj. Vrijednost ovog projekta iznosi 186.497.150 kuna, a Europska unija ga sufinancira s 85 % sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

U okviru projekta predviđa se izrada planova upravljanja za najmanje 40 % područja ekološke mreže Natura 2000. Radi učinkovitog upravljanja šumskim ekosustavima, projektom će se izraditi programi zaštite šuma. Projekt obuhvaća i praćenje učinkovitosti mjera očuvanja slatkovodnih ekosustava (pilot aktivnost). Kapaciteti upravljača ključni su za učinkovitost upravljanja te projekt predviđa niz edukacijskih aktivnosti. Unaprijedit će se i postojeće informacijsko komunikacijske tehnologije, alat u sklopu Informacijskog sustava zaštite prirode (ISZP-Bioportal), te nabaviti oprema neophodna za izradu planova upravljanja te samo upravljanje. Za određeni broj područja ekološke mreže podaci o nekim manje poznatim ili rijetkim stanišnim tipovima i vrstama su nedostatni pa projekt obuhvaća i terensko prikupljanje podataka u svrhu određivanja stanja ciljnih vrsta i stanišnih tipova, kako bi se definirali ciljevi očuvanja i prijedlozi mjera, odnosno aktivnosti za njihovo očuvanje i/ili poboljšanje stanja. U cilju osiguranja financijske održivosti upravljanja ekološkom mrežom, projekt obuhvaća izradu tzv. „Okvira za prioritetne aktivnosti (engl. PAF)“.

„Glas prirode“ možete „slušati“ putem nove mrežne stranice glasprirode.hr te Facebook stranice Glas prirode HR.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

U Splitu predstavljena nacionalna kampanja „Poslušaj glas prirode“

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja održalo je javno događanje u Splitu, kao dio kampanje „Poslušaj glas prirode“, čiji je cilj promijeniti svijest javnosti te potaknuti pozitivnu promjenu stavova i navika u pogledu zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti

Promocija kampanje „Poslušaj glas prirode“ u Lici

Tradicionalna manifestacija „Jesen u Lici“  koja se 24. put održava u Gospiću, ove godine ugostila je i kampanju „Poslušaj glas prirode“, koju s ciljem poticanja pozitivne promjene stavova i navika stanovništva, a u svrhu zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti, provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER