Vltavska filharmonija u Pragu gradit će se prema projektu Bjarke Ingels Group

Očekuje se kako će nova kulturna i arhitektonska znamenitost Praga privlačiti posjetitelje iz cijelog svijeta

Danski arhitektonski studio Bjarke Ingels Group (BIG) pobjednik je međunarodnog arhitektonskog natječaja za dizajn Vltavske filharmonije u Pragu. Suvremeno središte glazbenog života glavnog grada Češke donijet će i maštovita rješenja javnog prostora.

Grad Prag i Institut za planiranje i razvoj Praga (Institut plánování a rozvoje Prahy - IPR) su krajem svibnja proglasili pobjednika međunarodnog arhitektonskog natječaja za projekt Vltavske filharmonije (Vltavská filharmonie). Između 19 radova koja su u studenom 2021. uvrštena u finalni krug natječaja, međunarodni žiri odlučio se za projekt renomiranog danskog studija Bjarke Ingels Group (BIG). Pobjednički dizajn suvremenog glazbenog centra, koji će se graditi u praškim Holešovicama, donosi i maštovita rješenja javnog prostora koja se temelje na povezanosti s obalom rijeke Vltave, kako vanjskim terasama nove dvorane, tako i njenim krovovima.

© Bjarke Ingels Group (BIG) / Vltavská Filharmonie Praha

„Pri odabiru pobjedničkog dizajna trebalo je uzeti u obzir mnoge aspekte. Lokacija nove dvorane izuzetno je atraktivna pa je naglasak bio ne samo na arhitekturi nove zgrade, već i na uređenju javnog prostora u njenom okruženju. Vltavska filharmonija će postati novo središte glazbenog života našeg grada, ali i središte javnog života u ovom dijelu Praga. Istočno od zgrade protezat će se novi gradski park, južna strana otvorit će pristup riječnoj obali, dok će na zapadnoj nastati trg odakle će se pružati pogled na novu četvrt Bubny-Zátory na sjeveru. Sama zgrada bit će dostupna sa svih strana i razina“, kazao je Michal Sedláček, predsjednik međunarodnog žirija.

© Bjarke Ingels Group (BIG) / Vltavská Filharmonie Praha

Filharmonija za ljubitelje klasične glazbe i široku javnost

Pobjednički projekt arhitektonskog studija BIG uz izgradnju velike i dvije manje koncertne dvorane predviđa i prostor za glazbenu edukaciju te novi odjel Gradske knjižnice u Pragu. Na krovu Vltavske filharmonije nalazit će se kavana i restoran s jedinstvenim panoramskim pogledom na cijeli Prag, a sam krov je sa svojim stepenastim oblikom zamišljen kao nastavak javnog prostora trga na koji će se svi posjetitelji moći popeti bez ulaska u zgradu.

Autori projekta su nadahnuće pronašli u gorju Šumava gdje izvire rijeka Vltava, odakle bi trebalo potjecati drvo koje će se koristiti za izgradnju Vltavske filharmonije. Drveni stropovi pružat će se od eksterijera prema unutrašnjosti zgrade te tako simbolično naglašavati otvorenost Vltavske filharmonije prema okolini. Važnu ulogu će svakako imati staklo kao još jedna važna poveznica s češkom tradicijom pa će pročeljem zgrade dominirati velike staklene površine.

© Bjarke Ingels Group (BIG) / Vltavská Filharmonie Praha

Vltavska filharmonija bit će i dom dvaju orkestara – Praškog simfonijskog orkestra FOK i Češke filharmonije. Oba orkestra ovdje će pronaći adekvatne prostore za svoje djelovanje, kao i za širenje svojih obrazovnih programa za javnost, dok će prostore Vltavske filharmonije za nastavu moći koristiti i praške glazbene škole. Predstavnici Češke filharmonije i Praškog simfonijskog orkestra FOK, kao i Gradske knjižnice u Pragu, sudjelovali su u pripremi arhitektonskog natječaja te su tako doprinijeli kvalitetnom osmišljavanju prostora i njegovoj prilagodbi potrebama pojedinih subjekata.

Nova zgrada Vltavske filharmonije pomoći će u pokretanju transformacije jedne od najvažnijih brownfield lokacija u Pragu na kojoj bi se trebala izgraditi nova gradska četvrt Bubny-Zátory s 11.000 stambenih jedinica za najmanje 25.000 stanovnika. Početak radova očekuje se 2027. godine, a nova koncertna dvorana trebala bi biti gotova za 10 godina, odnosno 2032. godine. Predviđeni troškovi projekta iznose 6,1 milijardu čeških kruna (oko 246 milijuna eura).

© Bjarke Ingels Group (BIG) / Vltavská Filharmonie Praha

Nagrađivani arhitektonski studio Bjarke Ingels Group (BIG), s uredima u Kopenhagenu, Londonu, New Yorku, Barceloni i Shenzhenu, okuplja arhitekte, dizajnere, inženjere, kao i teoretičare koji rade na području arhitekture, urbanizma, istraživanja i razvoja građevinarstva. Među najpoznatijim realiziranim projektima posebno se ističe futurističko zdanje „najčišće spalionice za energiju iz otpada na svijetu“ CopenHill, poznat i kao Amager Bakke, na čijem se vrhu nalazi umjetna skijaška staza otvorena tijekom cijele godine, zatim LEGO kuća u danskom Billundu ili Méca (Maison de l'Économie Créative et de la Culture en Nouvelle-Aquitaine) u francuskom Bordeauxu. Portfelj studija također uključuje dizajne stambenih zgrada, kazališta, muzeja i izložbenih centara.

Podsjetimo, međunarodni arhitektonski natječaj za projekt Vltavske filharmonije raspisao je Grad Prag zajedno s Praškim institutom za planiranje i razvoj krajem kolovoza 2021. Na natječaj se prijavilo ukupno 115 timova iz 25 zemalja, a na sudjelovanje je unaprijed pozvano i pet renomiranih arhitektonskih studija. Osim BIG-a, među finalistima natječaja bile su i arhitektonske tvrtke MVRDV, Snøhetta, Sou Fujimoto Architects, Ateliers Jean Nouvel, Bevk Perović Arhitekti, Petr Hájek Architekti i drugi.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Bjarke Ingels predstavio projekt Vltavske filharmonije

Bjarke Ingels, osnivač danskog arhitektonskog studija BIG, u četvrtak 1. veljače predstavio je u Pragu projekt Vltavske filharmonije (Vltavská Filharmonie Praha). Uz tri koncertne dvorane, u novoj zgradi smjestit će se glazbeni odjel praške Gradske knjižnice i velik broj učionica za glazbenu edukaciju.

Praški Glavni kolodvor postaje „Sretni Glavni“ za novo tisućljeće

Transformacijom praškog Glavnog kolodvora u suvremeni „Nový Hlavák“, park Vrchlického sady ponovno će se povezati s povijesnom zgradom željezničkog kolodvora te tako postati nova vrata glavnog grada Češke. Redefinirajući urbani krajolik grada i razvijajući održivu viziju grada ugodnog za život njegovih stanovnika, projekt se temelji na mobilnosti s niskom razinom emisija, prilagodljivoj ponovnoj upotrebi i drvenoj gradnji.

Prag će od poplava braniti meandar rijeke Vltave

Na desnoj obali rijeke Vltave, u području između gradskih četvrti Karlín i Libeň, uz privatna ulaganja u tijeku je i nekoliko projekata čiji je investitor Grad Prag. Svakako najvažniji je projekt uređenja novog gradskog parka Maniny koji bi trebao zadržati sva obilježja urbane divljine, a kojim će se uz spuštanje razine tla ujedno stvoriti novi riječni kanal s ciljem obrane od poplava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER