Praški Glavni kolodvor postaje „Sretni Glavni“ za novo tisućljeće

Danski arhitekti transformirat će praški Glavni kolodvor u „Nový“ ili „Šťastný Hlavák“ („Sretni Glavni“)

Transformacijom praškog Glavnog kolodvora u suvremeni „Nový Hlavák“, park Vrchlického sady ponovno će se povezati s povijesnom zgradom željezničkog kolodvora te tako postati nova vrata glavnog grada Češke. Redefinirajući urbani krajolik grada i razvijajući održivu viziju grada ugodnog za život njegovih stanovnika, projekt se temelji na mobilnosti s niskom razinom emisija, prilagodljivoj ponovnoj upotrebi i drvenoj gradnji.

Danske arhitektonske tvrtke Henning Larsen Architects i Ramboll sa svojim projektom „Nový Hlavák“ pobijedili su na natječaju Grada Praga, nacionalnog željezničkog upravitelja infrastrukture Správa železnic (SŽ), javnog prijevoznika Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) i Instituta za planiranje i razvoj Praga (Institut plánování a rozvoje Prahy - IPR) za obnovu područja Glavnog željezničkog kolodvora u Pragu (Hlavní nádraží). Njegova glavna značajka je povezivanje parka Vrchlického sady i povijesne glavne kolodvorske zgrade (Fantova budova Hlavního nádraží) drvenom krovnom konstrukcijom, pored koje će se urediti i novo stajalište tramvaja na planiranoj tramvajskoj liniji Muzeum – Glavni kolodvor (Hlavní nádraží) – Bolzanova (Senovážné náměstí).  Predloženi dizajn naglašava održivost, mikromobilnost i oživljavanje velikog parka ispred Glavnog kolodvora.

Potaknut uvođenjem nove tramvajske linije i očekivanim povećanjem broja putnika, novi transportni hub predstavlja prekretnicu u urbanom razvoju Praga. Projektom „Nový Hlavák“ želi se u potpunosti promijeniti prvi dojam o glavnom češkom gradu i poželjeti dobrodošlica svim putnicima koji u njega doputuju vlakom, ali i unaprijediti kvaliteta boravka i života svih stanovnika Praga. Park ispred Glavnog kolodvora, popularno nazvan Pražský Sherwood, projektom je podijeljen na tri dijela - kulturnu zonu, kolodvorski trg i zonu za dodatne aktivnosti. Zahvaljujući tome, stvorit će se javni prostor koji će se moći koristiti za organiziranje povremenih tržnica i raznih događanja. Podjela parka će također pridonijeti znatno boljoj preglednosti cjelokupnog područja, a projektom je predviđeno poboljšanje uvjeta za pješake i bicikliste te rješenja za održivo upravljanje cijelim područjem, primjerice, učinkovito upravljanje kišnicom.

>>> Pročitajte još >>> Nakon 40 godina na Vjenceslavov trg vraća se tramvaj!

„Naša vizija novog Glavnog kolodvora nadilazi njegov tradicionalni koncept i teži stvaranju prostora koji se ugrađuje u urbano tkivo Praga. Riječ je novim vratima grada koja će srdačno ugostiti njegove stanovnike i posjetitelje. Pokušali smo što bolje povezati ovaj prostor te stvoriti jedinstveno i funkcionalno mjesto, a zahvaljujući našoj viziji stvorili smo dizajn koji poštuje vrijednosti povijesne zgrade Fanta i kolodvorskih hala te ih povezuje s parkom. Naša ambicija je da novi kolodvor ne bude samo održiv i funkcionalan centar mobilnosti, već da postane dio svakodnevice ljudi i mjesto na kojem će se sastajati i družiti.“ – kazao je Jacob Kurek iz tvrtke Henning Larsen Architects.

Poštovanje arhitektonske baštine

Projekt arhitektonski i urbanistički rješava aktualnu problematiku cijelog područja kao cjeline i odgovara na potrebe njegovih naručitelja. Nakon planiranog smirivanja prometa te podizanja kvalitete cijelog područja poboljšat će protočnost putnika i pješaka u čemu će veliku ulogu odigrati i nova tramvajska linija kao poveznica prema drugim gradskim odredištima.

Projektom se prioritet daje mikromobilnosti i prijevozu s niskom razinom emisija, čineći pješačenje, bicikliranje i javni prijevoz najpoželjnijim načinima kretanja i prijevoza. Tramvajsko stajalište će se ujedno povezati s planiranom gradskom biciklističkom mrežom, podupirući time napore gradske uprave da smanji emisiju CO2.

>>> Pročitajte još >>> Kreće modernizacija Masarykovog kolodvora u Pragu

  • Kolodvor Masaryk (Masarykovo nádraží) dobiva novu platformu s prostranim kolodvorskim predvorjem i zelenim površinama © Správa železnic

Očuvanjem arhitektonskog nasljeđa Glavnog kolodvora u Pragu i njegovog povijesnog okruženja, Nový Hlavák će reinterpretirati elemente dizajna povijesne kolodvorske zgrade kako bi se prilagodila očekivanom povećanju kapaciteta. Kolodvorski prostor imat će poboljšani raspored, dok će se uklanjanjem dosadašnjih barijera starog kolodvora stvoriti dinamičan i suvremen javni prostor na ukupnoj površini od 103 000 m2.

Po dolasku u Nový Hlavák iz središta grada, posjetitelje će dočekati park i paviljon koji služi kao ulaz u kolodvorsku zgradu, stvarajući ugodan prostor za prolaz, ali i boravak i odmor. Središnji dio dizajna je velika drvena nadstrešnica s otvorenim krovom, koja ujedinjuje okolni park, pristup kolodvoru i tramvajsko stajalište. Upravo zbog nove tramvajske linije i tramvajskog stajališta, krov od lijepljenog lameliranog drva bit će podignut na visinu od 13,8 m čime će se zamijeniti postojeći čelični nosači i uzdignuto parkiralište. Struktura će imati laganu vanjsku oblogu od termoplastičnog etilen tetrafluoroetilena (ETFE) čime će se omogućiti dovoljno dnevnog svjetla i bolji pogled na park, Glavni kolodvor i njegovo okruženje, olakšati protočnost i sigurnost pješaka te unaprijediti kvaliteta boravka.

Nakon objave pobjedničkog projekta slijedi potpisivanje ugovora i dovršetak studije koja će se temeljiti na zahtjevima naručitelja te provedenom javnom savjetovanju. Početak radova očekuje se 2028. godine, a prema preliminarnim procjenama projekt bi trebao stajati oko dvije milijarde kruna (CZK), odnosno oko 82 milijuna eura. Pobjednički, ali i svi ostali natječajni radovi mogu se razgledati na izložbi postavljenoj u Centru za arhitekturu i urbanizam (Centrum Architektury a Městského Plánování - CAMP) do 17. prosinca 2023. godine.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovih ćete stanica metroa poželjeti (ponovno) otputovati u Napulj

Radovi na izgradnji nove stanice Capodichino linije 1 napuljske podzemne željeznice privode se kraju. Stanica će od 2024. godine središte Napulja povezivati sa zračnom lukom, a godišnje će opsluživati ​​60 milijuna putnika. Punom parom radi se i na stanicama Centro Direzionale i Tribunale, koje bi trebale biti dovršene u roku od šest mjeseci.

Predstavljen novi praški tramvaj Škoda ForCity Plus Praha 52T

Tvrtka Praški javni prijevoz (DPP) potpisala je osmogodišnji ugovor s tvrtkom Škoda Transportation, pobjednikom javnog natječaja za nabavu novih niskopodnih tramvaja. Prvih 20 suvremenih tramvaja u Prag bi trebalo stići najkasnije do 2. prosinca 2025., a još 20 njih godinu dana kasnije, do kraja prosinca 2026. godine.

Kraj potrage za kartama javnog prijevoza u glavnom gradu Češke

Od danas putnici na svim linijama Praškog javnog prijevoza (Dopravní podnik hlavního města Prahy - DPP) mogu kupiti karte bez korištenja gotovine putem 1200 samoposlužnih uređaja ugrađenih u svim autobusima, e-busevima i trolejbusima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER