Bjarke Ingels predstavio projekt Vltavske filharmonije

Zgrada Vltavske filharmonije jedan je od najiščekivanijih projekata čija će izgradnja u glavnom gradu Češke započeti tijekom ovog desetljeća

Bjarke Ingels, osnivač danskog arhitektonskog studija BIG, u četvrtak 1. veljače predstavio je u Pragu projekt Vltavske filharmonije (Vltavská Filharmonie Praha). Uz tri koncertne dvorane, u novoj zgradi smjestit će se glazbeni odjel praške Gradske knjižnice i velik broj učionica za glazbenu edukaciju.

© Bjarke Ingels Group (BIG) / Vltavská Filharmonie Praha

Krajem kolovoza 2021. Grad Prag je zajedno s Institutom za planiranje i razvoj Praga (Institut plánování a rozvoje Prahy - IPR) objavio međunarodni arhitektonski natječaj za projekt Vltavske filharmonije (Vltavská filharmonie) na koji se prijavilo ukupno 115 timova iz 25 zemalja. U studenom iste godine međunarodni žiri objavio je popis 19 radova koji su uvršteni u finalni krug natječaja, između ostalih, arhitektonskih tvrtki MVRDV, Snøhetta, Sou Fujimoto Architects i Ateliers Jean Nouvel. U svibnju 2022. kao pobjednik natječaja izabran je renomirani danski studio Bjarke Ingels Group (BIG), koji je tijekom protekle godine razvio detaljnu arhitektonsku studiju koja je do 18. veljače 2024. izložena u praškom Centru za arhitekturu i urbanizam (Centrum Architektury a Městského Plánování - CAMP).

© Bjarke Ingels Group (BIG) / Vltavská Filharmonie Praha

Pobjednički projekt suvremenog glazbenog središta glavnog grada Češke, koje će se u praškim Holešovicama početi graditi 2027. godine, donosi maštovita rješenja javnog prostora koja se temelje na povezanosti s obalom rijeke Vltave, kako vanjskim terasama nove dvorane, tako i njenim krovovima s jedinstvenim panoramskim pogledom na cijeli Prag.

© Bjarke Ingels Group (BIG) / Vltavská Filharmonie Praha

Autori projekta nadahnuće su pronašli u gorju Šumava gdje izvire rijeka Vltava, odakle bi trebalo potjecati drvo koje će se koristiti za izgradnju Vltavske filharmonije. Drveni stropovi pružat će se od eksterijera prema unutrašnjosti zgrade te tako simbolično naglašavati otvorenost Vltavske filharmonije prema okolini. Važnu ulogu svakako će imati staklo, kao još jedna važna poveznica s češkom tradicijom, pa će pročeljem zgrade dominirati velike staklene površine.

© Bjarke Ingels Group (BIG) / Vltavská Filharmonie Praha

Bjarke Ingels Vltavsku filharmoniju oblikuje kao vijugavu stazu od obale rijeke do krovne terase s restoranom, kao nastavkom javnog prostora na koji će se svi posjetitelji moći popeti bez ulaska u zgradu. Pokretne stepenice olakšat će protok posjetitelja kako unutar same zgrade, tako i u njezinom okruženju punom zelenila i prostora za ugodan boravak i razna događanja. Zgrada će tako moći komunicirati sa svojim okruženjem unatoč modificiranom podvožnjaku u njezinoj neposrednoj blizini, a pri izradi projekta, uz sudjelovanje javnosti, konzultirani su stručnjaci za akustiku, promet i hortikulturu.

© Bjarke Ingels Group (BIG) / Vltavská Filharmonie Praha

Srce Vltavske filharmonije bit će njezine tri koncertne dvorane, no jednako važnu ulogu novog kreativnog središta glavnog grada Češke imat će glazbeni odjel praške Gradske knjižnice, kao i brojni prostori za glazbenu edukaciju. Vltavska filharmonija bit će i dom dvaju orkestara - Češke filharmonije i Praškog simfonijskog orkestra FOK. Oba orkestra ovdje će pronaći adekvatne prostore za svoje djelovanje, kao i za širenje svojih obrazovnih programa za javnost, dok će prostore Vltavske filharmonije za nastavu moći koristiti i praške glazbene škole.

 

© Bjarke Ingels Group (BIG) / Vltavská Filharmonie Praha

Zgrada Vltavske filharmonije postat će glavni pokretač razvoja dosad zanemarenog područja grada na kojem bi se trebala izgraditi nova gradska četvrt Bubny-Zátory s 11.000 stambenih jedinica za najmanje 25.000 stanovnika. Očekuje se kako će izgradnja Vltavske filharmonije trajati pet godina, a njezino otvaranje za javnost najavljeno je za 2032. godinu.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Praški Glavni kolodvor postaje „Sretni Glavni“ za novo tisućljeće

Transformacijom praškog Glavnog kolodvora u suvremeni „Nový Hlavák“, park Vrchlického sady ponovno će se povezati s povijesnom zgradom željezničkog kolodvora te tako postati nova vrata glavnog grada Češke. Redefinirajući urbani krajolik grada i razvijajući održivu viziju grada ugodnog za život njegovih stanovnika, projekt se temelji na mobilnosti s niskom razinom emisija, prilagodljivoj ponovnoj upotrebi i drvenoj gradnji.

Prag će od poplava braniti meandar rijeke Vltave

Na desnoj obali rijeke Vltave, u području između gradskih četvrti Karlín i Libeň, uz privatna ulaganja u tijeku je i nekoliko projekata čiji je investitor Grad Prag. Svakako najvažniji je projekt uređenja novog gradskog parka Maniny koji bi trebao zadržati sva obilježja urbane divljine, a kojim će se uz spuštanje razine tla ujedno stvoriti novi riječni kanal s ciljem obrane od poplava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER