Kalifornija prvi put oborila rekord postizanjem 100-postotne obnovljive energije

Ova američka savezna država svoje energetske potrebe sve češće uspijeva zadovoljiti energijom iz obnovljivih izvora

Američka savezna država Kalifornija postigla je novi rekord početkom travnja kada je energija iz obnovljivih izvora zadovoljila čak 97,6 % potražnje, dok je taj udio 2. svibnja u 14:50 sati po lokalnom vremenu dosegao 99,87 %, izvijestio je Kalifornijski neovisni operater sustava (ISO).

Ovaj značajan podatak naglašava održivost obnovljive energije u velikim razmjerima, dokazujući opravdanost ulaganja u čistu energiju i budućnost našeg planeta. Toga su posebno svjesni u Kaliforniji, američkoj saveznoj državi čije je gospodarstvo s BDP-om od 3,4 bilijuna dolara (2021.) peto po veličini u svijetu.

Iako je državno vodstvo odigralo značajnu ulogu u ovom postignuću, lokalne vlasti dale su važan doprinos koji je ovog proljeća doveo do velikog kalifornijskog uspjeha u području obnovljivih izvora energije. No ipak, ova američka savezna država tek treba osigurati dostupnost čiste energije u svakom trenutku, a do tada se i dalje mora oslanjati na fosilna goriva kako bi zadovoljila svoje energetske potrebe.

Projekti velikih baterijskih spremišta energije neophodni su za osiguravanje 24-satne dostupnosti čiste energije, omogućujući pohranjivanje i korištenje solarne energije proizvedene tijekom dana nakon zalaska sunca. Država Kalifornija ulaže goleme napore u povećanje kapaciteta za pohranu energije, a kapacitet baterijskih spremišta se od 2019. povećao 20 puta. To je postignuto zahvaljujući smanjenju troškova proizvodnje baterija za 97 % u posljednjih 30 godina, a taj trend se nastavlja ubrzavati iz godine u godinu. Osim toga, u SAD-u se nalazi jedno od najvećih nalazišta litija, neophodnog za proizvodnju baterija, a održivo vađenje ovog resursa bit će potrebno za postizanje brzine i razmjera potrebnih da SAD ispuni svoje klimatske ciljeve.

Kako bi do 2045. godine Kalifornija mogla ostvariti cilj klimatske neutralnosti, projekti solarne energije i energije vjetra morat će se graditi tri puta brže, dok će se proširenje baterijskih spremišta morati razvijati osam puta brže. Proizvodnja čiste energije u Kaliforniji se od 2005. godine utrostručila, i to uglavnom zbog povećane troškovne učinkovitosti u obnovljivim izvorima energije. Tijekom posljednjeg desetljeća, cijena obnovljive energije naglo je pala pa su energija sunca i energija vjetra postale znatno pristupačnije što ih čini isplativijim od bilo kojeg izvora energije na fosilna goriva.

Prepoznajući prednosti obnovljivih izvora energije za gospodarstvo i nacionalnu sigurnost, američki predsjednik Joe Biden je 6. lipnja potpisao nove izvršne uredbe kojima će se u SAD-u ubrzati prijelaz na obnovljivu energiju. Predsjednik je ovlastio američko ministarstvo energetike da koristi Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi povećao proizvodnju ključnih komponenti za solarne panele te je također ukinuo carine koje su stvarale značajne prepreke širenju američke solarne industrije. Nove uredbe su značajne za ispunjavanje klimatskih obveza američke savezne vlade, što će vjerojatno dodatno potaknuti napredak nedavno postignut u Kaliforniji i drugim dijelovima zemlje.

Podsjetimo, Kalifornija je nove rekorde postigla krajem ožujka i početkom travnja kada je energija iz obnovljivih izvora zadovoljila 96,4 %, odnosno 97,6 % potražnje. Taj udio je dana 2. svibnja u 14:50 sati po lokalnom vremenu dosegao čak 99,87 %, kako je izvijestio Kalifornijski neovisni operater sustava (ISO). Najnoviji rekord ponovno je oboren 8. svibnja i to s više od 100 % državnih potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora energije na nekoliko sati. Prošlogodišnji rekord od 94,5 % postavljen je u travnju prošle godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljivi izvori čine gotovo tri četvrtine novih kapaciteta u 2019. godini

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) objavila je najnovije podatke koji ukazuju na nastavak impresivnog rasta energije vjetra i sunca. Ukupni rast obnovljivih izvora energije nadmašio je rast fosilnih goriva i nastavio dominaciju u širenju obnovljive energije po sedmi put u desetljeću.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER