Na pacifičkoj obali Kalifornije uskoro započinje gradnja priobalnih vjetroelektrana

Kalifornijska energetska tranzicija

Kalifornija se obvezala na 100-postotnu čistu energiju do 2045. godine, a najavljena izgradnja priobalnih vjetroelektrana utjecat će na još brži pomak u energetskoj tranziciji ove američke savezne države

S obalom dugom 5.515 kilometara, svatko bi pomislio da je izgradnja priobalnih vjetroelektrana u Kaliforniji već odavno uzela maha, no izrazite dubine oceana uz samu obalu to dosad ipak nisu dopuštale. Energetske tvrtke željno su iščekivale odluku vladinih regulatora koju je prije tjedan dana konačno objavilo američko federalno ministarstvo unutarnjih poslova, čime su napravljeni prvi koraci ka omogućavanju zakupa priobalnih voda u srednjoj i sjevernoj Kaliforniji te razvoju projekata priobalnih vjetroelektrana.

Instalacija plutajućih vjetroturbina će svakako predstavljati pravi izazov zbog jedinstvenih zahtjeva terena, no priobalne vjetroelektrane bi Kaliforniji itekako mogle pomoći pri postizanju zacrtanog cilja 100-postotnog korištenja čiste energije do 2045. godine. Ako se sve bude odvijalo prema očekivanjima vladinih regulatora, ali i energetskih tvrtki, plutajuće priobalne vjetroelektrane mogle bi postati operabilne i proizvoditi električnu energiju u razdoblju od sljedećih šest godina.

„Tek smo na početku procesa“, objašnjava Karen Douglas, članica Kalifornijske komisije za energetiku. „Priobalne vjetroelektrane imaju potencijal da nam pomognu pri ostvarivanju naših ciljeva obnovljivih izvora energije“. Održavanje prve kalifornijske aukcije za priobalne vjetroelektrane, kojom će se energetskim tvrtkama omogućiti zakup voda u određenim područjima Tihog oceana, najavljeno je zajedno s još dvije koje su već u tijeku u Massachusettsu i Rhode Islandu. Dakle, što je dosad na tom području usporavalo djelovanje kalifornijskih dužnosnika, ali i lokalnih energetskih tvrtki?

„Izgradnja priobalnih vjetroelektrana uz obale Kalifornije pretpostavlja izgradnju u znatno većim dubinama nego bilo gdje drugdje u svijetu“, kaže Douglas. Budući da se ovdje radi o znatnim dubinama, čak i uz samu obalu Pacifičkog oceana, kalifornijska obala nije baš najidealnije mjesto za izgradnju priobalnih vjetroelektrana.

Bez obzira na to, Ured za upravljanje energijom oceana (Bureau of Ocean Energy Management, BOEM) slijedeći vladinu objavu poziva energetske tvrtke na iskazivanje interesa za razvoj tehnologija priobalnih vjetroelektrana. Poziv je otvoren tijekom sljedećih stotinjak dana, odnosno do 27. siječnja 2019. godine. Područja za izgradnju priobalnih vjetroelektrana koncentrirana su unutar predloženih područja središnje i sjeverne Kalifornije. U pacifičkim vodama SAD-a (Outer Continental Shelf - OCS) tako se za komercijalni leasing energije vjetra ukupno nudi 658 blokova koji pokrivaju površinu od 2.783 četvornih kilometara.

Objava je dobra vijest za kalifornijskog guvernera Jerryja Browna i njegov ured. Zakonom SB100 (Senate Bill No. 100), koji je guverner Brown potpisao početkom rujna, Kalifornija se obvezala na 100-postotnu čistu energiju do 2045. godine, a najavljena izgradnja priobalnih vjetroelektrana samo može utjecati na još brži pomak u energetskoj tranziciji ove američke savezne države.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Kalifornijsko zakonodavstvo podržalo prijelaz na 100-postotnu čistu energiju

Upravo je usvojen zakon kojim će ova američka savezna država i peto najmoćnije gospodarstvo na svijetu krenuti prema postizanju cilja ostvarenja 100-postotne čiste energije do 2045. godine. Tako je Kalifornija postala najveće svjetsko gospodarstvo koje je prvo donijelo takav ekološki prihvatljiv zakon. Guverner Jerry Brown treba ga potpisati do kraja sljedećeg mjeseca čime će stupiti na snagu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER