Francuskom se širi prilično intenzivan toplinski val, najraniji ikad zabilježen na nacionalnoj razini

U pojedinim dijelovima Francuske temperature bi u subotu mogle doseći čak 42 °C

Météo-France je za petak 17. lipnja proglasio crveni meteoalarm za 12 departmana na jugozapadu Francuske te narančasti za još 25 departmana. U mjestu Saint-Jean-de-Minervois na jugu Francuske u četvrtak je izmjerena temperatura od 40 °C!

Nakon što je u srijedu proglašen narančasti meteoalarm za 23 francuska departmana, danas je za 12 departmana na jugozapadu Francuske označen crveni meteoalarm ili izuzetno opasno vrijeme koji vrijedi za petak počevši od ranih poslijepodnevnih sati. Crveni meteoalarm za sada vrijedi do subote 18. lipnja, a stanovništvu se preporučuje oprez i suzdržavanje od izlaganja suncu. Istovremeno, za još 25 departmana u zapadnom, središnjem i južnom dijelu Francuske vrijedi narančasti meteoalarm.

U četvrtak 16. lipnja u mjestu Saint-Jean-de-Minervois na jugu Francuske u 16:32 sati je izmjerena temperatura od čak 40 °C, dosad najviša izmjerena u 2022. godini. Raniji rekord od 41 °C izmjeren je 21. lipnja 2003. godine.

Météo-France je u srijedu priopćio kako je Francusku zahvatio veliki toplinski val i to tjedan dana prije kalendarskog početka ljeta. Od 1947. godine Météo-France je zabilježio 43 toplinska vala, no trenutni toplinski val je najraniji ikad zabilježen na nacionalnoj razini. Naime, prethodne rekorde drže toplinski valovi iz 2017. i 2005. koji su počeli 18. lipnja.

Na jugozapadu Francuske su u srijedu poslijepodne zabilježene vrlo visoke temperature, a prema Météo-Franceu val velike vrućine će se do kraja tjedna proširiti na velik dio zemlje. Vrhunac prvog velikog toplinskog vala očekuje se u subotu 18. lipnja, stoga se stanovništvo poziva na oprez i podsjeća na jednostavne savjete koje treba prihvatiti u slučaju vrućeg vremena. Prema prognozama koje je objavio Météo-France, maksimalne temperature mogle bi doseći ili premašiti 35 do 39 °C, u subotu ponegdje i do 42 °C, a minimalne se neće spustiti ispod 20 stupnjeva. Od nedjelje 19. lipnja doći će do postupnog zahlađenja sa zapada.

Trenutni toplinski val uslijedio je nakon ekstremno vrućeg i suhog svibnja 2022. Bio je to najtopliji svibanj do sada za veći dio zemalja jugozapadne Europe i sjeverozapadne Afrike. Osim u Francuskoj, izuzetno visoke temperature očekuju se i u Španjolskoj koje bi ponegdje mogle premašiti 45 °C. U obje zemlje mogli bi se oboriti dosadašnji temperaturni rekordi za mjesec lipanj, posebice u Španjolskoj gdje je dosadašnji rekord postavljen 27. lipnja 1965. kada je temperatura dostigla nevjerojatnih 45,2 °C.

Podsjetimo, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je krajem svibnja objavio sezonsku prognozu za ljeto 2022. koje će biti iznadprosječno toplo (prosjek 1981.-2010.) uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom je u srpnju i kolovozu moguće i veće pozitivno odstupanje od prosjeka, kako maksimalne, tako i minimalne temperature zraka, ističu u DHMZ-u. Stoga se mogu očekivati pojave toplinskih valova – niza dana kada vrućina može utjecati na zdravlje, iako se ne može točno prognozirati koliko će trajati ni kada će se dogoditi. Rizik od pojave toplinskih valova povećava i dosadašnja suša jer je u razdoblju od siječnja do travnja ove godine u mnogim krajevima zabilježen manjak oborina. Također, izgledno je da će ljetna sezona biti suša od prosjeka, i to osobito u srpnju u kojem se očekuje povećana vjerojatnost za manjak oborina. Cijela sezonska prognoza DHMZ-a za ljeto 2022. dostupna je putem sljedeće poveznice.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vremenska prognoza za kolovoz 2050. u Francuskoj se ostvarila već u lipnju ove godine

Voditeljica vremenske prognoze francuske nacionalne televizije TF1, Évelyne Dhéliat, „lažnom“ prognozom iz 2014. godine predvidjela je da će zbog globalnog zatopljenja temperature u kolovozu doseći 43 °C. Problem je što se prognoza odnosila na ljeto 2050. godine, a prognozirane temperature zraka nisu bile daleko od onih koje su zabilježene u lipnju 2022.!

DHMZ izdao upozorenje na novi toplinski val

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), toplinski val će narednih dana zahvatiti veći dio Hrvatske, a posebno u razdoblju od 21. do 24. srpnja. Ne očekuje se ekstremna situacija kao u zapadnoj Europi, no savjetuje se pridržavanje preporuka za javnost i praćenje vremenskih upozorenja, ističu u DHMZ-u.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER