Vrhunac je toplinskog vala u Francuskoj, no gradovi imaju spremne mjere zaštite zdravlja stanovništva

Ako je vruće, nije lav! Ne boji se onaj o kome brinu odgovorne gradske uprave!

Vrhunac preuranjenog i vrlo intenzivnog toplinskog vala u Francuskoj se očekuje u subotu 18. lipnja pa je Météo-France proglasio crveni meteoalarm za 14 francuskih departmana na jugozapadu Francuske te narančasti za čak 56 departmana širom zemlje. Među njima je i glavni grad Pariz.

Visoke temperature očekuju se širom zemlje pa tako i u francuskoj metropoli u kojoj se još uvijek pamte posljedice opasnog toplinskog vala i velikog broja smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava se posljednjih godina dobro priprema za sve intenzivnije ljetne vrućine te uvodi posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“ u javnim zgradama, kako bi se ublažile potencijalno štetne posljedice za zdravlje stanovništva, posebice starijih i kronično bolesnih osoba.

Stanovništvo se stoga poziva na oprez i suzdržavanje od izlaganja suncu te podsjeća na jednostavne savjete kojih se treba pridržavati kako bi se zaštitili od rizika povezanih s visokim temperaturama.

Međutim, Parižankama i Parižanima na raspolaganju je i više od 1.000 „otoka svježine“, posebno uređenih lokacija koje im omogućuju osvježenje tijekom dnevnih i noćnih vrućina. Pored povijesnih Wallaceovih fontana, diljem grada raspoređeno je 1.200 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom od kojih su neke opremljene sustavom raspršivanja vode u finim kapljicama za stvaranje maglice koja isparava i upija toplinu iz okoliša kako bi se snizila temperatura zraka. Grad Pariz je pripremio i posebnu interaktivnu kartu na kojoj su označene sve lokacije fontana s besplatnom pitkom vodom, a dostupna je ovdje.

Zbog velikih vrućina koje su krajem ovog tjedna najavljene u Parizu, osim 137 gradskih vrtova i parkova koji su otvoreni 24 sata dnevno, iznimno će do ponoći u petak 17. i subotu 18. lipnja biti otvoreno i 20 najvećih pariških parkova.

  • Preporučena mjesta osvježenja tijekom dana / Izvor: Grad Pariz / l'Atelier parisien d'urbanisme (Apur)

Na interaktivnoj karti Grada Pariza označene su sve lokacije smještene na javnim površinama, u gradskim vrtovima i parkovima te javnim zgradama, koje su dostupne tijekom cijelog dana ili tijekom noćnih sati.

  • Preporučena mjesta osvježenja tijekom noći / Izvor: Grad Pariz / l'Atelier parisien d'urbanisme (Apur)

Ove vrlo korisne informacije odnose se na 565 zelenih površina, 36 kupališta te klimatizirane zgrade javne namjene među kojima su muzeji, knjižnice pa čak i crkve. Prema odluci pariške gradske uprave, u određenim će se javnim zgradama tijekom poslijepodneva, točnije od 14–18 sati, otvoriti tzv. „hladne sobe“.

Sve detaljne informacije i upute za građanstvo objavljene su na stranicama Grada Pariza, kao i interaktivna karta s 1.000 „otoka svježine“.

  • Beč raspolaže s 1.100 fontana s besplatnom pitkom vodom, a među njima je i model nazvan Brunnhilde © Wiener Wasser / Zinner

Glavni grad Austrije se kao i Pariz svake godine priprema za ljetne vrućine, a pitka voda je u Beču najbolje ljetno osvježenje. Beč trenutno raspolaže s 1.100 fontana s besplatnom pitkom vodom koje su ravnomjerno raspoređene širom grada – ne samo u najposjećenijoj povijesnoj jezgri grada, već i u njegovim parkovima, na dječjim i sportskim igralištima, tržnicama i stanicama javnog prijevoza. Osim uređenih kupališta, fontana, vodenih igrališta, stotinu parkova i stupova s rashladnom maglicom, građanima i posjetiteljima Beča je na raspolaganju i mobilna aplikacija za pronalaženje najbližeg izvora osvježenja.

  • U Beču je voda najbolje ljetno osvježenje © Wiener Wasser / Zinner

Nažalost, glavni grad Hrvatske ne može se pohvaliti pretjeranom brigom za zdravlje svog stanovništva koje tijekom ljetnih mjeseci sve više ugrožavaju toplinski valovi. Osim informacija o Protokolu o postupanju i preporukama za zaštitu od vrućine Ministarstva zdravstva RH, na svojim mrežnim stranicama nudi prilično šture informacije o preporukama za zaštitu zdravlja od vrućina, objavljenih početkom kolovoza 2020. godine. Javna mreža punktova s besplatnom pitkom vodom ne postoji, parkovi su za razliku od Pariza danonoćno otvoreni, no hlada je zbog ovoljetne sječe stabala u mnogim gradskim četvrtima sve manje. Dojam je kako su građani prepušteni sami sebi, osim onih koji si mogu priuštiti odlazak na more.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

Vremenska prognoza za kolovoz 2050. u Francuskoj se ostvarila već u lipnju ove godine

Voditeljica vremenske prognoze francuske nacionalne televizije TF1, Évelyne Dhéliat, „lažnom“ prognozom iz 2014. godine predvidjela je da će zbog globalnog zatopljenja temperature u kolovozu doseći 43 °C. Problem je što se prognoza odnosila na ljeto 2050. godine, a prognozirane temperature zraka nisu bile daleko od onih koje su zabilježene u lipnju 2022.!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER