Svima dostupni, kreativni načini ponovne uporabe staklenih boca

Maštovito, lijepo i funkcionalno, a ujedno ekološki i više nego prihvatljivo!

Staklena ambalaža pogodna je za recikliranje čime se smanjuje potrošnja prirodnih resursa i energije, a korištenje staklenog loma (recikliranog stakla) u proizvodnji stakla smanjuje onečišćenje zraka i vode. No, poželjan i prihvatljiv korak prije samog recikliranja je oporaba staklene ambalaže, točnije njeno ponovno korištenje u različite svrhe bez promjene oblika i sastava materijala.

Iskorištene staklene boce se uz malo dobre volje i par inovativnih ideja mogu ponovno upotrijebiti i uljepšati vaš dom, a u nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivih prijedloga.

Staklo je kvalitetan materijal koji, kako u industriji, tako i u kućanstvima ima široku primjenu. Staklene boce često su korištena ambalaža, a nakon uporabe poželjno ih je reciklirati ili, još bolje, upotrijebiti u druge različite svrhe u domu. Evo nekoliko ideja kako stare staklene boce možete pretvoriti u nove zanimljive dekorativne detalje i/ili funkcionalne predmete:     

 

Staklenom bocom uokvirite fotografije

Prvo je potrebno odstraniti etiketu sa staklene boce koristeći vruću vodu i sapun. Nakon namakanja boce s etiketom, otklonite etiketu strugajući je čvrstim i ravnim predmetom. Zatim rolanjem napravite tuljac od fotografije koju želite uokviriti tako da je prednja strana fotografije okrenuta na van. Bocu možete ispuniti kamenčićima, školjkama ili dekorativnim suhim laticama i lišćem te je ukrasiti izvana ukrasima po želji, na primjer, perlicama i raznim trakicama kako bi u potpunosti pristajala ostatku prostorije. U tako uređenu bocu umetnite fotografiju. Ovakvi inovativni i drugačiji okviri daju vintage izgled svakom domu.

Oslikajte staklene boce za piće

Sačuvajte svojim gostima hladno piće u vrućim ljetnim danima u oslikanim staklenim bocama s raznim motivima.

Napravite staklenu vazu

Uklonite etiketu sa staklene boce na već gore opisan način. Zatim oko staklene boce omotajte lančić sa sitnim perlicama. Tako omotanu bocu posprejajte zlatnim ili srebrnim sprejem i pustite da se osuši. Dobit ćete vazu glamuroznog sjaja, koja će se svojim jednostavnim dizajnom uklopiti u sve prostorije ili terase vašeg doma te istaknuti boje cvijeća koje će se u njoj naći.

Napravite lijepu minimalističku vazu

Prvo izrežite željeni lik ili oblik od novinskog papira ili stranica stare knjige. Zatim glatkom bijelom bojom premažite cijelu staklenu bocu. Na kraju, kada se boja osuši, zalijepite izrezane papirnate detalje na bocu i dobili ste vazu jedinstvenog izgleda.

Upotrijebite ih kao boce za pohranu

Staklene boce za vodu sa širokim grlom i plastičnim čepovima poput poznatih staklenih boca norveškog brenda VOSS savršene su za pohranjivanje suhih namirnica poput tjestenine i riže. Ovaj način oporabe staklenih boca pomoći će vam u održavanju reda na vašim kuhinjskim policama, bez nespretno zatvorene originalne plastične ambalaže, te će očuvati namirnice suhima, bez prikupljanja vlage i okolnih mirisa.

Prskajte staklenim raspršivačem

Umjesto raspršivača s plastičnim bocama, upotrijebite staru staklenu bocu sa zamjenjivim čepom kao bazu za raspršivač.

Uživajte u čudesnim zimskim dekoracijama

Zašto svake godine kupovati zimske dekoracije kada lako možete izraditi svoje vlastite? Za izradu toga, potrebna vam je gorka sol (epsomska sol ili magnezijev sulfat heptahidrat), bijela boja, novine i staklena boca. Obojite bocu i zatim je svježe obojenu uvaljajte u sol koju ste prethodno rasipali po komadu novina. Sol će se zalijepiti za nanesenu boju i dobit ćete vazu koja izgleda kao da je prekrivena snijegom.

Romantični trenuci uz neobičan svijećnjak

Premažite staklenu bocu zlatnom bojom. Zatim u nju umetnite visoku i usku svijeću. Ovo je genijalna ideja za brzo stvaranje romantičnog ugođaja večere ili bilo kojeg drugog trenutka kada se malo zaželite romantike!

Prenesite poruke pozdrava i dobrodošlice na drugačiji, kreativan način

Dodajte po jedno slovo na staklenu bocu. Slaganjem više staklenih boca s različitim slovima složite riječ i tako nekoga ugodno iznenadite. Ovo bi mogla biti super dobrodošlica.

Nahranite ptice

Staklena boca savršen je alat za izradu hranilice za ptice u dvorištu. Staklenu bocu napunite raznim sjemenkama i u naopakom je položaju postavite na drveni stalak u obliku kućice. Sjemenke će ispadati iz boce na drveni podložak kako će ih ptice kljucati.

Otpijte gutljaj iz svevremenske staklene čaše

Odrežite gornji dio brendirane staklene boce kako bi napravili čašu za piće koja je svevremenski klasik. Čaša s dnom boce uvijek je in. Prilikom rezanja boce pripazite da rub ostane gladak i da boca ne napukne ili pukne.

Osvijetlite svoju terasu originalnim uljnim svjetiljkama

Koristeći deblji fitilj (engl. tiki wick), kerozin i upaljač možete stvoriti uljnu svjetiljku savršenu za večeri na otvorenom, bilo na vašoj terasi ili u vrtu. Dobit ćete tako jednostavan i lijep izvor svjetla!

 

Ovo su samo neki načini oporabe staklenih boca u vašem domu. Ideja je, naravno, još bezbroj, tako da se nadamo da će vas napisano potaknuti na kućnu oporabu staklenih boca te na smišljanje novih načina njihove oporabe.

Oporaba korist po okoliš i zabavu spaja, a ljudskoj mašti nema kraja!

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Pulska gradska uprava iz upotrebe izbacila plastične boce

Grad Pula je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su iz upotrebe izbacili plastične boce s ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka plastičnog otpada, a osim u Puli, takvu su odluku već donijeli i u Medulinu, Rovinju i Vrgorcu.

Kako do oporabljenog stakla visoke čistoće i prodajne kvalitete?

Razvijena je nova jedinica za izdvajanje stakla iz krutog komunalnog otpada. Izdvojeno staklo čistoće je preko 95 posto te se kao takvo može lako ponovo prodati. S obzirom na to da veliki broj svjetskih država još uvijek nema razvijene učinkovite metode sakupljanja i oporabe staklenog otpada, ova inovacija svim pruža jednostavan način materijalne oporabe stakla.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER