Kamp-prikolicom na put ka zdravoj prehrani u Beču

Projekt School Food4Change (SF4C) provodi se od siječnja 2022. u okviru programa Obzor 2020 i trajat će četiri godine

Nova inicijativa Grada Beča kojom se promiče zdrava i održiva prehrana uključuje učenike, jednu kamp-prikolicu i zajedničko kuhanje. Bečki đaci tako kroz pripremu hrane, radionice i igru uče kakva vrsta hrane je dobra za zdravlje i okoliš.

Kakva vrsta prehrane je dobra za klimu, za okoliš i za nas? U okviru nove bečke inicijative put ka takvoj prehrani prevaljuje kamp-prikolica koja se zaustavlja pred bečkim školama i odgovara na ovakva i slična pitanja. „Okusi djetinjstva i mladosti prate nas čitav život i utječu i na naš okoliš“, ističe član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky povodom pokretanja inicijative. Kako je dalje objasnio, nikad nije prerano početi učiti o tome koliko je zdrava i održiva prehrana zapravo ukusna.

Kamp-prikolica, koja je nedavno počela obilaziti bečke škole, poziva učenike na zajedničko kuhanje, kušanje i promišljanje o zdravoj i održivoj prehrani. Opremljena je svime što je potrebno za zajedničku pripremu hrane i informiranje o njoj: kombiniranu parnu pećnicu, dva indukcijska kuhala, radne površine te ploču za objašnjavanje porijekla namirnica i njihov utjecaj na naše zdravlje i klimu. Kamp-prikolica osim toga ima i fotonaponski sustav koji joj omogućuje energetski samodostatan pogon. Učenicima se u okviru programa također nude radionice i kvizovi znanja o voću i povrću te o klimatskim promjenama općenito kako bi kroz igru učili o prehrani koja je bolja kako za čovjeka tako i za okoliš.

  • Član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky s učenicima © PID / Bubu Dujmic

Kamp-prikolica je dio programa „SchoolFood4Change“ (SF4C) koji financira EU i u kojem sudjeluju 43 organizacije iz dvanaest zemalja. Program sve važne sudionike u području prehrane okuplja za istim stolom – od učenika, roditelja, učitelja, poljoprivrednika, kuhara, zaposlenika u školskoj kantini pa sve do stručnjaka za održivu nabavu namirnica, nutricionista i lokalnih poduzeća.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka klimatska turneja: 70 dana edukacije o važnosti zaštite klime

Pod sloganom „Beč stvara dobru klimu“ („Wien macht gutes Klima“), u srijedu 8. lipnja započinje velika „klimatska turneja“ po gradskim četvrtima austrijske metropole. Cilj kampanje je informirati Bečan(k)e o važnim temama klimatskih promjena i zaštite klime te ih ujedno motivirati na aktivno sudjelovanje.

500 ideja za zaštitu klime

Klimatska kriza pogađa sve nas, a u borbi protiv klimatskih promjena neophodan je doprinos svakog pojedinca ili grupe ljudi. Tako barem smatraju u Beču u kojem je ove godine pokrenut projekt Bečki klimatski tim, u sklopu kojeg se građani i građanke austrijskog glavnog grada pozivaju da predlože svoje ideje za zaštitu klime.

Djeca u bečkim školama uče o zaštiti životinja

Od 2015. godine više od 115.000 bečkih osnovnoškolaca steklo je osnovna znanja o kućnim ljubimcima i zaštiti životinja u sklopu posebne inicijative kojom se podiže svijest o ovoj temi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER