Eurostat: Emisije CO2 iz potrošnje energije u 2021. porasle za više od šest posto

Porast emisija CO2 u 2021. godini najvećim je dijelom uzrokovan većom upotrebom krutih fosilnih goriva

Emisije ugljikovog dioksida nastale izgaranjem fosilnih goriva u EU-u – uglavnom nafte i naftnih proizvoda, prirodnog plina, ugljena i treseta – tijekom 2021. godine, u kojoj su države članice EU-a ukinule većinu mjera za suzbijanje širenje koronavirusa, porasle su za 6,3 % u usporedbi s prethodnom godinom.

Emisije CO2 povezane s energijom uvelike doprinose globalnom zatopljenju i čine oko 75 % svih emisija stakleničkih plinova kao posljedice ljudskog djelovanja u EU-u, navodi se u priopćenju Eurostata. Klimatski uvjeti, primjerice, hladna i duga zima ili vruće ljeto, te gospodarski rast, veličina stanovništva, promet i industrijske aktivnosti neki su od čimbenika koji utječu na porast emisija.

Emisije CO2 iz fosilnih goriva potječu iz zemalja u kojima se goriva sagorijevaju za proizvodnju električne energije, transport, proizvodnju čelika itd., što posljedično utječe na uvoz i izvoz energenata. Na primjer, uvoz ugljena za proizvodnju električne energije dovodi do povećanja emisija u zemlji uvoznici. Nasuprot tome, uvoz električne energije ne utječe na emisije zemlje uvoznice jer se one iskazuju u zemlji izvoznici u kojoj je električna energija proizvedena.

Prema procjenama Eurostata, emisije ugljikovog dioksida su 2021. godine porasle u gotovo svim državama članicama EU-a, no najveći porast zabilježen je u Bugarskoj (+18,0 %), zatim u Estoniji (+13,1 %), Slovačkoj (+11,4 %) i Italiji (+10,6 %) ). Smanjenje emisija ugljikovog dioksida zabilježeno je svega u dvije države članice EU-a: u Portugalu (-5,5 %) i Finskoj (-1,5 %).

Za Hrvatsku se u 2021. procjenjuje porast emisija CO2 od +4,9 % u odnosu na prethodnu godinu.

Kao glavni uzrok povećanja emisija CO2 u 2021. navodi se sve veća upotreba krutih fosilnih goriva, koja su pridonijela povećanju s više od 50 %. Tekuća fosilna goriva odgovorna su za preko 29 % povećanja, dok se 21 % može pripisati prirodnom plinu. Smanjena upotreba treseta donekle je ublažila povećanje emisije CO2, navodi Eurostat.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europski znanstvenici o budućnosti plina: Hitno moramo zabraniti plinske bojlere!

Za ublažavanje klimatskih promjena ključno je prestati koristiti sva fosilna goriva, zabraniti nove bojlere na prirodni plin i masovno povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Zaključak je to novog izvještaja „Budućnost plina“ Znanstvenog savjetodavnog vijeća europskih akademija znanosti i umjetnosti (ESAC).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER