U Beču nastaje prvi „superblok” s manje prometa i više mjesta za građane

Prvi bečki „superblok” nastaje u 10. gradskom okrugu Favoriten

U lipnju ove godine započela je pilot-faza novog bečkog projekta u sklopu kojeg se postupno preuređuju ulice i oslobađa prostor za pješake i bicikliste. Ovim se modelom nastoji pridonijeti poboljšanju kvalitete života u gradu.

Manje automobila, a više zelenila i prostora za građane. Koncept je to koji se trenutačno provodi u austrijskoj prijestolnici u sklopu novog pilot-projekta takozvanog „superbloka”. Koncept „superbloka” potječe iz Barcelone, a predstavlja područje koje se proteže na više stambenih blokova unutar kojih je smanjen automobilski promet. Prostor je oslobođen za pješake i bicikliste, dok se promet na rubovima bloka optimizira.

  • Vizualizacija bečkog „superbloka” © Stadt Wien / LAUT – Landschaftsarchitektur und urbane Transformation OG

Austrijski glavni grad prilagodio je koncept koji se temelji na trendovima i modelima urbanog razvoja. Beč stavlja poseban naglasak na društvenu koheziju i širenje zelenih površina kao i na sudjelovanje građana koji su imali priliku iznijeti svoje ideje i prijedloge za njegovo oblikovanje. Ovim se modelom, između ostaloga, smanjuje buka i prašina koju uzrokuju automobili. Preraspodjela javnog prostora u korist građana i prilagodba tog područja klimatskim promjenama pridonose snižavanju temperatura i poboljšanju kvalitete života u gradu.

Na izradi koncepta za projekt prvog bečkog „superbloka”, koji nastaje u 10. gradskom okrugu Favoriten, radi se od prošlog ljeta. U lipnju ove godine započela je pilot-faza te se postupno preuređuju ulice i mijenja organizacija prometa unutar bloka. Ondje je otvorena i nova pješačka zona, a prve privremene mjere omogućuju da se isprobaju neke ideje i procijeni njihov dugoročan potencijal. Građani imaju priliku informirati se o projektu na izložbi na otvorenom te se uključiti u daljnje uređenje prostora na različitim događanjima sve do kraja rujna 2022.

>>> Pročitajte još >>> Barcelona povećava površinu svojih „superblokova“

  • Građani dobivaju više prostora © Stadt Wien / Christian Fürthner

Područje koje obuhvaća nekoliko ulica u 10. okrugu odabrano je za provođenje projekta zbog gustoće naseljenosti. Osim toga, prema interaktivnoj karti koja prikazuje temperaturne vrijednosti sadrži neka od najtoplijih mjesta u gradu koja je potrebno rashladiti. Ondje se također nalaze brojne odgojno-obrazovne ustanove, stoga se smanjenjem količine vozila u njihovoj blizini nastoji povećati sigurnost svih, prije svega djece. Promet motornim vozilima bit će dopušten isključivo stanovnicima tog dijela grada kao i interventnim i komunalnim vozilima.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Beč dobiva svoj prvi „superblok” po uzoru na Barcelonu i Berlin

Više zelenila, više otvorenih prostora i manje prometa - prvi bečki „superblok“ (Supergrätzl) podići će kvalitetu života u bečkom okrugu Favoriten. Ove jeseni održat će se i prva informativna događanja u sklopu kojih će projekt biti predstavljen javnosti.

Bečku ulicu Zollergasse sada hladi i „potok“, a sadnja XL drveća slijedi na jesen

U srijedu je u Beču otvorena preuređena ulica Zollergasse u sedmom gradskom okrugu Neubau. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci provedene su mjere smirivanja prometa i ozelenjavanja između križanja s ulicama Lindengasse i Mariahilfer Straße, a sadnja stabala s već široko formiranim krošnjama i debljim deblima planira se na jesen, kada će vremenski uvjeti ipak biti naklonjeniji njihovom uspješnom rastu.

Dogodine počinje transformacija čuvene avenije La Rambla

Proces transformacije La Ramble kao glavne arterije grada ubrzan je aktualnom zdravstvenom krizom, a prioriteti njene obnove su poticanje trgovine, kvalitetnijeg stanovanja, kulturnih aktivnosti i preuređenje cijelog područja kako bi postala što ugodnija za šetnju, susrete i druženje, ali i život lokalnog stanovništva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER