Predstavljen cjeloviti Energetski portal Grada Zagreba

Aplikacije su izradili Grad Zagreb i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), u suradnji s tvrtkom GDi

U utorak je u prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra predstavljen cjeloviti Energetski portal Grada Zagreba – platforma osmišljena za bolje planiranje, energetsku obnovu čak 50 % javnih zgrada do 2030., za dostupne i jasne informacije za svakog građana i poduzetnika u gradu Zagrebu o sunčanim potencijalima krovova, za borbu protiv klimatskih promjena te transparentnu i učinkovitu energetsku tranziciju.

Energetski info centar Grada Zagreba zamišljen je kao središnje mjesto za geoinformacijski prikaz raznih energetskih alata koji su na raspolaganju građanima i građankama Zagreba.  Uz njegov kontinuirani razvoj i unapređenje usluga i alata, uskoro se očekuje otvaranje Energetskog info centra i na fizičkoj lokaciji.

 

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i Velimir Šegon, zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), danas su u prostorijama ZICER-a predstavili dvije nove aplikacije u sklopu energetskog portala Grada Zagreba: Energetski atlas Grada Zagreba i Energetska obnova zgrada javne namjene.

Ove dvije nove aplikacije nastavak su nedavno predstavljene aplikacije za izračun sunčanih potencijala objekata koja je bila prvi element energetskog info centra, a omogućuje preliminarni izračun osnovnih parametara sunčane elektrane (snaga, potrebna površina krova, investicija, proizvodnost i isplativost) za bilo koju odabranu zgradu na karti solarnog potencijala Grada Zagreba. Ovim aplikacijama nastoji se unaprijediti racionalno korištenje resursa te odgovorno upravljanje energijom i energetskom infrastrukturom na dobrobit svih građana, ističu u Gradu Zagrebu.

Energetski atlas interaktivni je alat koji povezuje prostorne karakteristike potrošnje energenata i vizualno ih prikazuje u prostoru grada. Temelji se na bazama potrošnje energije i vode, kućanstva i poduzetništva, na razini zgrada, za sve umrežene energente; električnu energiju, toplinsku energiju, prirodni plin i vodu na području grada Zagreba za razdoblje od 2015.-2020. godine, na mjesečnoj razini potrošnje, a uskoro ćemo dodati podatke i za 2021. godinu“, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Energetski atlas omogućuje pregled potrošnje energenata i vode na razini mjesnog odbora gradske četvrti i grada u cijelosti po odabranim godinama i odabranom energentu. Podaci koji su dostupni u energetskom atlasu omogućuju gradskoj upravi bolje upravljanje i ispunjavanje obveza vezanih uz praćenje potrošnje energije i poboljšanja energetske učinkovitosti u gradu Zagrebu.

Druga predstavljena aplikacija Energetska obnova zgrada javne namjene odnosi na cjelovitu energetsku obnovu nedovoljno učinkovitih zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba primjenom integriranih mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Pomoću aplikacije građani mogu pratiti na koji način Grad Zagreb unaprjeđuje energetsku učinkovitost javnih zgrada – dječjih vrtića, škola, kulturnih ustanova i svih drugih zgrada javne namjene te imaju uvid što je do sada napravljeno.

„Energetska obnova zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba provodi se kontinuirano, a do sada su završeni radovi na 80 zgrada, ukupno preko 200.000 m2 grijane površine s ukupnom vrijednošću investicije od preko 420 milijuna kuna“, naglasio je gradonačelnik te dodao kako „Grad Zagreb želi biti lider u energetskoj obnovi na razini države. Ovo je veliki korak prema pravoj energetskoj tranziciji, a planirali smo ju i prije početka energetske krize.“

  • Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na predstavljanju novih aplikacija u sklopu energetskog portala Grada Zagreba / Foto: Grad Zagreb

Zamjenik ravnatelja REGEA-e Velimir Šegon istaknuo je kako REGEA od samog početka radi na osmišljavanju projekata kojima bi se unaprijedila energetska učinkovitost Grada Zagreba jer vremena koja su ispred nas, obnovljive izvore energije stavljaju u prvi plan.

„Ova platforma, za sada online, a uskoro i na fizičkoj lokaciji, osmišljena je za bolje planiranje, za energetsku obnovu čak 50 % javnih zgrada do 2030., za dostupne i jasne informacije za svakog građana i poduzetnika u Gradu Zagrebu o sunčanim potencijalima svoga krova, za borbu protiv klimatskih promjena te za transparentnu i učinkovitu energetsku tranziciju. Sve to nužni su preduvjeti za daljnji razvoj“, istaknuo je Velimir Šegon.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Na ovim predavanjima možete saznati sve o solarnim elektranama za kućanstva

Gradovi Pazin, Vodnjan – Dignano i Umag - Umago pozivaju na besplatna informativna predavanja pod nazivom „Uključi se u sunce!”. Predavanja će se održati od 28. do 30. ožujka 2023., a građani ova tri grada imaju priliku prikupiti sve ključne informacije o solarnim elektranama za kućanstva koje su im potrebne za donošenje odluke o ulaganju.

Predstavljena aplikacija Energetski info centar Grada Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je aplikaciju Energetski info centar Grada Zagreba putem koje građani i poduzetnici mogu dobiti podatke o sunčanom potencijalu vlastitog krova te o tome koliko bi bila ušteda i povrat investicije ukoliko postave sunčanu elektranu na krovove svojih kućanstava ili poslovnih prostora.

Beč izdvaja 124 milijuna eura za ublažavanje rasta cijena energenata

Novim paketom mjera glavni grad Austrije želi značajno rasteretiti građane i ublažiti posljedice energetske krize. Mjere, između ostaloga, obuhvaćaju jednokratne naknade za socijalno ugrožene građane te subvencije za energetsku obnovu i postavljanje solarnih elektrana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER