U Vrsima održana manifestacija „Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“

Žuta lubenica, haskap, ajvar od buče i brojni drugi proizvodi oduševili su posjetitelje prvog sajma lokalno uzgojenih proizvoda

Proteklog vikenda, u subotu i nedjelju 20. i 21. kolovoza, na glavnoj rivi u Vrsima kraj Zadra brojni posjetitelji mogli su kušati velik broj različitog egzotičnog voća poput pitaje, granadilje i marakuje, kao i drugih egzotičnih vrsta izloženih na prvom sajmu „Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“, održanog pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH.

Riječ je o novom i zanimljivom događaju održanom u organizaciji lokalne akcijske grupe LAG Bura (Grad Obrovac i Općine Jasenice, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Ražanac, Starigrad, Vrsi i Zemunik Donji), tvrtke Exotic King d.o.o. i Turističke zajednice Općine Vrsi kojim su se posjetiteljima željele predstaviti mogućnosti ekološke poljoprivrede te uzgoja egzotičnog voća i povrća koje uspijeva i u Hrvatskoj.

Na sajmu je sudjelovalo dvadesetak izlagača iz cijele Hrvatske, a uz egzotično voće i povrće, izloženi su i drugi proizvodi te ručni radovi vrijednih OPG-ovaca. Ivan Šulog iz Donje Bistre, vlasnik tvrtke Exotic King, jedan je od najvećih proizvođača egzotičnog voća i povrća u Hrvatskoj, a jedan od njegovih proizvoda je upravo žuta lubenica.

Prvog dana sajma održalo se predstavljanje humanitarne akcije za obitelji s djecom s posebnim potrebama iz Vrsi i Petrinje, predstavljanje e-foil električnih dasaka za surfanje Šulog d.o.o. i radionica na otvorenom. Prvu radionicu održao je Ivan Šulog i to na temu „Uzgoj egzotičnih kultura bez primjene insekticida i pesticida“, a tom prilikom posluživala su se jela od butternut tikve kuhara Saše Polojca, dok je program upotpunjen nastupom klape Diadora.

Drugog dana sajma održao se panel „Žene u poljoprivredi“ na kojem su svoje OPG-ove predstavile Sandra Šestan iz Briševa s prirodnom kozmetikom od ljekovitog bilja, Kristina Perković iz Samobora s proizvodima od tikve, Martina Perešin Šulog s egzotičnim voćem i Mirela Ilenić iz tvrtke Livelypharm koja se bavi certifikacijom kozmetičkih proizvoda.

Egzotično voće i povrće raste u okolici Zagreba i u Ravnim kotarima

„Žuta lubenica je nešto slađa od crvene, ima tanku koru i manja je od one obične. Imamo šest vrsta žute lubenice“, objašnjava Ivan Šulog iz Donje Bistre, koji se od 1996. godine bavi uzgojem egzotičnih vrsta. „Još kao student sam htio raditi ono što ne radi nitko i pročitao sam članak u novinama o egzotičnom voću koji me zaintrigirao. Tad sam sve novce uložio u to i mogu reći kako danas radim posao koji volim i živim od toga“, ističe Šulog, napominjući kako su svi proizvodi domaći, iz svih dijelova Hrvatske.

„Sve proizvode uzgajamo na području Hrvatske – u okolici Zagreba i u Velikim Zdencima gdje imamo veliko zemljište, a radimo i sa stotinu kooperanata iz svih krajeva Lijepe naše“, dodaje vlasnik Exotic Kinga. Kako dalje navodi, u početku nije bilo lagano nabaviti sadnice i sjeme za uzgoj. „Tada još nismo bili dio EU-a i nije bilo lagano uvesti sadnice, s obzirom da se radi o egzotičnim vrstama. Danas s tim nemamo problema, sve ide lagano, obzirom da su iza nas godine rada i djelovanja“, napominje Ivan Šulog.

Egzotično voće raste i u Ravnim kotarima, na imanju Dragana Marinovića iz Poličnika, koji od 2016. godine uzgaja indijanske banane.

„Naša plantaža je prva u Dalmaciji, ali ne i zadnja. Indijanske banane koje uzgajamo uspijevaju izvrsno u ravnokotarskoj zemlji, a sad je i otprilike vrijeme sazrijevanja ploda“, govori nam Marinović, ističući kako su značajne razlike u okusu i nutritivnoj vrijednosti između indijanske i obične banane. „Okus nije toliko različit, ali je zato nutritivna vrijednost indijanske banane puno veća i riječ je o jednoj pravoj maloj energetskoj bombi. Jedan plod zadovoljava čovjekove dnevne potrebe za svim vitaminima i mineralima“, objašnjava poljoprivrednik iz Poličnika, koji sve proizvode prodaje na veliko, a kako kaže, „da ima duplo, sve bi se jednako prodalo“.

Veliko zanimanje izazvala su i eterična ulja te sapuni od raznih biljki koje proizvode Sandra i Ivan Šestan iz Briševa.

„Bavimo se uzgojem aromatičnog i ljekovitog dalmatinskog bilja te proizvodnjom eteričnih ulja i hidrolata od smilja, ružmarina, lavande, lovora i kadulje. Iako su to nama poznate i obične biljke, turistima je to egzotično i nepoznato“, kaže Sandra Šestan.

„Izuzetno me veseli da smo u suradnji sa LAG-om Bura, našim gostima, ali i našim mještanima uspjeli ponuditi nešto, novo i drugačije. Ovaj sajam nam je prezentirao proizvode, biljke i voće s kojima se velika većina nas prvi put susrela. Degustacija egzotičnih okusa na našoj rivi je privukla veliki broj posjetitelja tijekom dva dana održavanja sajma i svi su mahom bili zadovoljni. Zahvaljujem svim izlagačima koji su došli u naše mjesto i vješto prezentirali svoje proizvode svim posjetiteljima. Sajam je imao i svoju edukativnu stranu kroz koju smo mogli upoznati se i o važnosti drukčijeg pristupa uzgoja i poljoprivrede, a sve u svrhu podizanja svijesti kako svi mi pojedinačno možemo doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena koje se događaju, a na taj način i očuvanju okoliša te neposredno i razvoju održivih oblika turizma izjavila je Rafaela Maraš, direktorica Turističke zajednice Općine Vrsi.

„Manifestacijom smo svima dali priliku da nauče o uzgoju vrsta netipičnih za naše lokalno područje, a koje se mogu uzgojiti u našim klimatskim uvjetima. To su i biljke koje se otporne na insekte čime direktno djelujemo na smanjenje uporabe insekticida i pesticida. Umrežavanje je idealan pristup kako bi se pomoglo malim proizvođačima pri dobivanju pristupa novim pristupima poljoprivrede i plasiranja proizvoda na domaćem tržištu. Osim promocije lokalnih i ekoloških proizvođača, ovom smo manifestacijom privukli veliko zanimanje javnosti, dok smo radionicama i panelom „Žene u poljoprivredi“ podigli svijest o važnosti ekološke poljoprivrede za klimatsku neutralnost Europe te poticanja žena poduzetnica“, zaključuju u LAG-u Bura.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

Ne propustite manifestaciju „Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“

Organiziranjem sajma kojim se promoviraju lokalni proizvođači posjetitelji se potiču na kupnju lokalno uzgojenih namirnica. Kratkim lancima opskrbe smanjuje se ugljični otisak povezan s uzgojem, proizvodnjom, prijevozom i skladištenjem naše hrane – kako od potrošenih prirodnih resursa i onečišćenja okoliša, tako i do emitiranja stakleničkih plinova.

HSEP: „Bez poljoprivrednika nema ni hrane!“

Poruka je to poljoprivrednih proizvođača koji ovih dana prosvjeduju diljem Europe. Dok Europa teži održivoj i ekološkoj poljoprivredi, u Hrvatskoj su ambicije, čini se, značajno manje. Nakon dugog niza godina, trendovi u ekološkoj proizvodnji pokazuju stagnaciju i lagani pad, ističe Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača (HSEP).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER