Ne propustite manifestaciju „Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“

U Vrsima kraj Zadra vas 19. i 20. kolovoza 2022. očekuju sajam domaćih proizvoda i edukativne radionice Ivana Šuloga, prof. dr. sc. Bojana Stipeševića i Martine Perešin Šulog, a cijela manifestacija ima i humanitarni karakter

Organiziranjem sajma kojim se promoviraju lokalni proizvođači posjetitelji se potiču na kupnju lokalno uzgojenih namirnica. Kratkim lancima opskrbe smanjuje se ugljični otisak povezan s uzgojem, proizvodnjom, prijevozom i skladištenjem naše hrane – kako od potrošenih prirodnih resursa i onečišćenja okoliša, tako i do emitiranja stakleničkih plinova.

U Vrsima kraj Zadra se 19. i 20. kolovoza 2022. organizira zanimljiva manifestacija pod nazivom „Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“. Riječ je o sajmu lokalno uzgojenih proizvoda i edukativnim radionicama, a cijeli program imat će i humanitarnu notu – prikupljanje sredstava za tri obitelji lošeg socioekonomskog stanja iz Poljica i iz potresom pogođenog područja Banije.

Ekološki proizvođači iz Zadarske županije, Istre, Zagorja i Slavonije

Na sajmu će sudjelovati ekološki proizvođači s područja lokalne akcijske grupe LAG Bura (Grad Obrovac i Općine Jasenice, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Ražanac, Starigrad, Vrsi i Zemunik Donji) te područja Istre, Zagorja i Slavonije, kao i izlagači kompanije Oriental Fruits iz Kaira (Egipat). Ovom manifestacijom proizvođačima se pruža mogućnost predstavljanja proizvoda, ali i uključivanja u edukativne radionice te upoznavanja s mogućnostima uzgoja biljki netipičnih za naše lokalno područje, a koje se mogu uzgojiti u našim klimatskim uvjetima. 

„Riječ je o biljkama otpornim na insekte čime direktno djelujemo na smanjenje uporabe pesticida. Imamo priliku za podizanje svijesti ekološkog principa klimatski neutralne Europe te poticanje žena poduzetnica u ekološkoj poljoprivredi“, pojašnjava Ana Škara, voditeljica LAG-a Bura. 

Najavljeno je i održavanje dvije zanimljive radionice na temu „Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“. Prvu će pod nazivom OPG Ivan Šulog uživo organizirati Ivan Šulog i predstaviti svoj novi projekt Efoil daske za surfanje i to na način da se kroz prezentaciju omogući besplatno uživanje u surfanju ovim jedinstvenim proizvodima. Nakon toga slijedi humanitarni dio akcije gdje će se električne daske aukcijom iznajmljivati zainteresiranim sudionicima. Dana 19. kolovoza besplatnu obuku na Efoil daskama održat će Enrico Marotti, dvostruki svjetski prvak u jedrenju na dasci – u disciplini slalom 2018. i 2021. godine te prvi sportaš u Hrvatskoj koji je osvojio taj naslov. Pola prikupljenih sredstava Šulog d.o.o. donirat će obiteljima Stručić i Jurlina iz Poljica te obitelji Preis iz Petrinje.

Radionica na temu „Alternativni usjevi za promijenjene klimatske (ne)prilike” prof. dr. sc. Bojana Stipeševića, stručnjaka za klimatologiju, tropske kulture i osnove biljne ekološke proizvodnje s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, održat će se putem platforme Zoom.

Žene u poljoprivredi

Radionicu na temu „Položaj žena na ruralnim područjima“ održat će Martina Perešin Šulog vlasnica tvrtke Šulog d.o.o. i na svom primjeru pokazati kako se uz minimalnu fizičku brigu može uspješno napredovati u ovom, za naše područje, inovativnom načinu poljoprivrede.  Osim toga, radionicom se ženama želi ukazati kako nije neostvarivo upustiti se u poduzetničke vode te istaknuti potrebu razvijanja poduzetničke samosvijesti, posebice ekološke i inovativne proizvodnje, koja ne utječe štetno na naš okoliš te pridonosi cilju postizanja klimatski neutralnog društva do 2050 godine.

Radionici će se priključiti i Sandra Babac „Šinjorina Smokva“ koja je 2004. godine, nakon uspješne karijere novinarke, odlučila napraviti prekretnicu u životu povratkom na selo (Poljica, Vrsi) te osnovala uspješan brend „Šinjorina Smokva“ koji se sastoji od isključivo ekološkog voća bez konzervansa, bez dodanih šećera, aditiva i bojila. Sandra Babac će opisati svoj početak i razvitak karijere u poljoprivredi koja je započela nabavkom stroja za preradu džema financiranog kroz IPARD fond. Na radionici će također sudjelovati i Sandra Šestan, porijeklom iz Vukovara, koja je svoju karijeru u poljoprivredi počela doseljenjem u Briševo (Poličnik) te uz troje djece uspješno podigla svoju liniju proizvoda prirodne kozmetike koja uključuje hidrolate, eterična ulja, sapune, poklon pakete. Sandra Šestan uzgaja autohtone aromatične i ljekovite biljke, ručno ih bere i destilira u vlastitoj destileriji. 

Kako ističu organizatori, održavanje radionice o položaju žena u poljoprivredi potaknuto je izvješćem Europskog parlamenta u kojem je istaknuto da se žene često susreću s mnogim preprekama prilikom otvaranju poduzeća iako su uspješne kao i muškarci.

Najavu sajma pogledajte u priloženom videu, a program preuzmite u prilogu članka.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

U Vrsima održana manifestacija „Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“

Proteklog vikenda, u subotu i nedjelju 20. i 21. kolovoza, na glavnoj rivi u Vrsima kraj Zadra brojni posjetitelji mogli su kušati velik broj različitog egzotičnog voća poput pitaje, granadilje i marakuje, kao i drugih egzotičnih vrsta izloženih na prvom sajmu „Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena“, održanog pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH.

HSEP: „Bez poljoprivrednika nema ni hrane!“

Poruka je to poljoprivrednih proizvođača koji ovih dana prosvjeduju diljem Europe. Dok Europa teži održivoj i ekološkoj poljoprivredi, u Hrvatskoj su ambicije, čini se, značajno manje. Nakon dugog niza godina, trendovi u ekološkoj proizvodnji pokazuju stagnaciju i lagani pad, ističe Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača (HSEP).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER