U Veneciju stigle staklene ploče za zaštitu bazilike sv. Marka

Poplava u studenom 2018. bazilici je nanijela štetu od oko 2,2 milijuna eura

Na Trg svetog Marka stigle su prve staklene ploče za izgradnju barijere duge 130 metara koja će u budućnosti štititi baziliku sv. Marka od srednje velikih voda, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA.

Sustav Mose („Modulo Sperimentale Elettromeccanico“ ili Eksperimentalni elektromehanički modul) Veneciju štiti od „acque alte“, odnosno plimnih valova do 110 cm. Podmorske barijere ovog sustava predviđene su za zatvaranje dvadeset puta godišnje te se ne koriste u slučaju manjih plimnih valova koji također poplavljuju Trg svetog Marka.

Veličanstvena bazilika svetog Marka je u svojih 1.200 godina šest puta bila pod vodom, a poplava u studenom 2018. nanijela joj je štetu od oko 2,2 milijuna eura. Prema tvrdnjama gradonačelnika Luigija Brugnara, unutrašnjost bazilike, poznate po bogatim mozaicima, pretrpjela je ozbiljnu štetu i tijekom velikog plimnog vala u studenom 2019. godine.

Kako javlja ANSA, pristigle staklene ploče dovoljne su za izgradnju prvih 60 metara prozirne barijere. Radovi na njihovoj montaži počet će tijekom narednih dana, a završit će najkasnije do kraja rujna. Staklena ograda visine 130 i debljine tri centimetara pritom ne bi trebala previše remetiti pogled na čuvenu venecijansku baziliku, a zaštitit će je od srednje velikih voda.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Može li sustav podmorskih barijera Mose spasiti Veneciju?

Nakon što je za najveći plimni val od 1966. godine okrivio klimatske promjene, gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je u petak pozvao građane da prate podatke o porastu razine mora. Iako Venecija još nije zbrojila štete od visokog plimnog vala koji je grad pogodio u noći s utorka na srijedu, grad se već danas priprema za novi plimni udar, budući da gradske vlasti očekuju da bi razina mora mogla narasti za 160 cm.

Veneciju je pogodio najveći plimni val u posljednje 53 godine

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro planira proglasiti izvanredno stanje nakon što je grad pogodila druga najveća razina mora (aqua alta) otkad se provode mjerenja. Pod vodom je 85 % grada, pa tako i bazilika sv. Marka te brojni trgovi i ulice.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER