Ove subote u Dubravi se održava razmjena odjeće za velike i male

Razmijenjivat će se odjeća za djecu i odrasle, kao i školske potrepštine

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu poziva vas na treću društvenu razmjenu u subotu 3. rujna 2022. od 16 - 18 sati u prostoru MO Dubrava-Središte (Međugorska ulica 55, Zagreb)

Po uzoru na Zelenu akciju i udrugu Vestigium, ali i sa željom da se istočni dio Zagreba poveže u ovu održivu priču, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu (UNMK) organizira treću društvenu razmjenu.

„Društvena razmjena je događaj u kojem apsolutni svi u društvu mogu „nabaviti“ one male stvari koje nas vesele te istovremeno uživati u osjećaju davanja. Razmjenjujemo međusobno odjeću, obuću, modne i školske dodatke kako bi se riješili stvari koje više ne nosimo, a očuvane su i čiste. Ovog puta razmjenjujemo i odraslu i dječju odjeću, kao i školske potrepštine“, ističu u UNMK-u.

Pridružite se i u veselom okruženju podržite ovu hvalevrijednu inicijativu jer uz dobru vibru koja se dobije razmjenom samo jedne majice:

  • zadovoljili smo i ljudsku potrebu za novim „sitnicama“,
  • smanjili smo potrošnju svojih zarađenih dobara,
  • odbili smo tolerirati nehumane uvjete rada u lancima brze mode, 
  • uštedjeli smo do 2700 litara vode zbog izostanka tehnološke obrade,
  • smanjili smo tekstilni otpad (količina odvojenog otpadnog tekstila i otpadne obuće u 2020. godini iznosila je ukupno 10.213 t),
  • uštedjeli smo potrošnju plina zbog izostanka tehnološke obrade. 

Ponesite sa sobom maksimalno 10 komada čiste i neiznošene ljetne i jesenske odjeće ili obuće. Dođite u prostor MO Dubrava Središte (Međugorska ulica 55, Zagreb) od 16 – 18 sati. Tamo će se sve stvari pregledati, razvrstati po veličini i smjestiti na pregledno mjesto, a vama će se dodijeliti broj u visini donesenih stvari. Potom krenite u razmjenu i izaberite nešto za sebe u onom broju u kojem ste donijeli stvari.

„Njegujmo kulturu razmjene, a ne stvaranja otpada i konzumerizma!“, poručuju iz Udruge za nezavisnu medijsku kulturu.

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Održiva subota na Vrbanima, pridružite se!

Ekološka tržnica, tulum razmjene odjeće i radionica popravljanja računala održat će se na zagrebačkim Vrbanima u subotu 12. studenog. Udruga Vestigium poziva sve građanke i građane da se pridruže stvaranju održive zajednice za budućnost!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER