Grad Napulj traži volontere koji će brinuti o zelenilu i javnim površinama

Prvo izdanje projekta „Napoli per Napoli“ („Napulj za Napulj“) održat će se u nedjelju 18. rujna 2022.

Projekt „Napoli per Napoli“ uključuje cijeli niz aktivnosti koje će se provoditi s ciljem podizanja svijesti o važnosti zelenih površina, a građani educirati o zaštiti prirode i okoliša uz poseban naglasak na brigu o očuvanju i održavanju javnih površina.

Projekt „Napoli per Napoli“ („Napulj za Napulj“) pokrenut je na inicijativu gradonačelnika Napulja Gaetana Manfredija, a projektnim aktivnostima upravljaju njegovi savjetnici za zdravstvo i zelenilo, Vincenzo Santagada, te zaštitu okoliša i mora,  Paolo Mancuso. U aktivnostima će sudjelovati svih deset gradskih općina, a odvijat će se u suradnji s tvrtkom za gospodarenje otpadom ASIA Napoli te udrugama i građanskim inicijativama koje djeluju na području grada Napulja.

Na stranicama Grada Napulja objavljen je popis svih predviđenih aktivnosti, poveznice na udruge, kao i online obrazac za prijavu volontera i volonterki pomoću kojeg se mogu uključiti u projekt te odabrati područje i udrugu u čijim aktivnostima žele sudjelovati.

Građani i građanke Napulja nisu pretjerano oduševljeni ovom inicijativom koja je na društvenim mrežama izazvala žustre polemike. Velik broj njih za zapuštenost javnih površina i loše gospodarenje otpadom u trećem po veličini talijanskom gradu optužuju nesposobnost tvrtke ASIA Napoli, samu gradsku upravu, ali i necivilizirane sugrađane. Mnogi ovu inicijativu smatraju apsurdnom pa čak i vrlo uvredljivom te ističu kako će u projektnim aktivnostima ionako sudjelovati građani koji već imaju razvijenu ekološku svijest. Stoga se predlažu učestale kontrole i kažnjavanje „neciviliziranih“ građana i tvrtki koji ne odvajaju otpad i ostavljaju gomile otpada na ulicama. Takvi će i dalje prljati grad, a u ovakvim i sličnim aktivnostima neće sudjelovati, smatraju građani.

Krajnji rezultat i uspjeh projekta time je upitan i prije njegovog početka. Kako god bilo, rok za podnošenje prijave je srijeda 14. rujna 2022., a u nedjelju 18. rujna, od 10 do 13 sati, počinje provedba prvih aktivnosti prema unaprijed objavljenom rasporedu po gradskim općinama.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dana 15. travnja održat će se drugo izdanje akcije „Rim se brine o Rimu“

U organizaciji gradonačelnika Rima Roberta Gualtierija i Odjela za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Grada Rima, u subotu 15. travnja 2023. održat će se drugo izdanje akcije „Roma cura Roma“ („Rim se brine o Rimu“) u kojoj građani i udruge zajedno čiste i uređuju rimske ulice, trgove i zelene površine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER