U Vodicama se održava konferencija „Okolišne procjene i Europski zeleni plan '22“

Europska i regionalna konferencija „Okolišne procjene i Europski zeleni plan '22” - Vodice, 14. – 17. rujna 2022.

Hrvatska udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO) organizira konferenciju „Okolišne procjene i Europski zeleni plan '22”, koja će se održati od 14. do 17. rujna 2022. godine u Vodicama pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Republike Hrvatske.

Dana 15. rujna s početkom u 9:00 sati održat će se svečano otvaranje na kojem će riječ imati Nenad Mikulić, HUSZPO - predsjednik Organizacijskog odbora konferencije, Adina Relicovschi, glavna savjetnica - Održivo financiranje, Europska investicijska banka (EIB), Europska Unija, Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije te Mile Horvat, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Na konferenciji se očekuje oko 300 sudionika te oko stotinu stručnih i znanstvenih radova. Osim tradicionalnih sekcija konferencija će imati i panele koji čine jasnu vezu između Europskog zelenog plana, zahtjeva Uredbe o taksonomiji, poštovanja principa „Ne učini značajnu štetu”, najnovijih smjernica u postupcima očuvanja Ekološke mreže Natura 2000 te iskustava u oblikovanju odgovarajućih nacionalnih pravnih rješenja. Sudionici panela su istaknuti stručnjaci iz Europske komisije, međunarodnih financijskih institucija, velikih korporacija, sveučilišta, javnopravnih tijela, institucija zaštite prirode i okoliša.

Razumijevanje svrhe i ciljeva Zelenog plana, zahtjeva Uredbe o taksonomiji, poštovanje principa „Ne učini značajnu štetu” i u konačnosti njihova prepoznatljivost i kvalitetna pravna rješenja u postupcima zaštite prirode i okoliša temelj su održivog financiranja projekata.

Dr. sc. Nenad Mikulić, predsjednik Organizacijskog odbora konferencije ističe: „Cilj konferencije je na jednom mjestu okupiti dionike postupaka u području zaštite prirode i okoliša: znanstvenu zajednicu, predstavnike javnih i upravnih tijela, udruga civilnog društva, investitore i financijske institucije, gdje će se raspraviti aktualna pitanja vezana uz provedbu tih postupaka i zahtjeva Uredbe EU o taksonomiji i primjeni principa „Ne učini značajnu štetu“. Značajno mjesto imati će iskustva i aktualna pitanja proizašla tijekom 30 godina od uspostave ekološke mreže Natura 2000.”

Glavni partner je Europska investicijska banka, a podršku Konferenciji između ostalih daju Međunarodno udruženje za procjenu utjecaja na okoliš (IAIA) i Espoo konvencija Gospodarske komisije za Europu Ujedinjenih naroda (UNECE), Hrvatski Inženjerski Savez (HIS), The Association of Environmental Assessment Consultants (SKOŚ), University of Opole i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

HUSZPO / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

EU radi na integraciji postupaka zaštite okoliša i prirode u jedinstvenu dozvolu

U Vodicama je danas počela IV. Regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš koja je već zauzela svoje istaknuto mjesto u regiji. Konferencija je okupila oko tri stotine sudionika iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije – predstavnike tijela državne uprave, ovlaštenike na poslovima zaštite okoliša, poduzetnike i investitore te udruge civilnog društva, koji će naredna dva dana raspravljati o aktualnim temama iz područja zaštite okoliša.

EBRD, EIB i Europska komisija podupiru zeleniju energiju u Zagrebu

Kreditima ukupne vrijednosti 130 milijuna eura financirat će se novi blok kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije u Zagrebu kako bi se zamijenile zastarjele turbine i kotlovi na loživo ulje i plin. EBRD, EIB i Europska komisija udružuju snage radi potpore HEP-u, a Zagrepčani će dobiti suvremen, visokoučinkovit i okolišno prihvatljiv sustav.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER