Nova biciklistička prijestolnica Europe ove nedjelje diše bez automobila

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti 22. rujna obilježava se Europski dan bez automobila. Poseban i jedinstven kao i uvijek, Pariz svoj Dan bez automobila uspješno organizira svake treće nedjelje u rujnu i to već osmu godinu zaredom.

U nedjelju 18. rujna Parižanke i Parižani će ponovno moći uživati u slobodnom kretanju gradom jer se tog dana organizira već tradicionalni Dan bez automobila. Kako bi građani francuske metropole što bolje mogli iskoristiti ovaj dan, organiziraju se brojne aktivnosti kojima se promovira kretanje i zdrav život.

U nedjelju 18. rujna 2022., od 11 do 18 sati, Grad Pariz organizira osmo izdanje Dana bez automobila, kada će Pariz ponovno „disati bez automobila“ (la Journée Paris Respire sans voiture) i to na području cijelog grada, osim na pariškoj obilaznici Périphérique. Kao i proteklih godina, gradske ulice bit će rezervirane isključivo za pješake, bicikliste i korisnike drugih održivih oblika mobilnosti, kao i javnog prijevoza.

Podsjetimo, središte Pariza jednom mjesečno postaje velika pješačka zona. Naime, nakon velikog uspjeha Dana bez automobila, održanog 16. rujna 2018. godine, pariška gradska uprava odlučila je jednom mjesečno, i to prve nedjelje u mjesecu, središte Pariza prepustiti pješacima i biciklistima, a promet ograničiti isključivo na javni prijevoz. Uvedena je zona „Pariz diše“ (Paris Respire) koja se proteže samim središtem grada i rezultat je suradnje Grada Pariza, Prefekture pariške policije i udruga koje promiču kretanje i zdrav život.

  • Od 11:00 do 18:00 sati motorna vozila ne smiju prometovati gradom, a to se odnosi i na motocikle i električna vozila.

U međuvremenu su znatno proširene zone bez automobilskog prometa i to tijekom cijele godine, u manjem dijelu grada ta se mjera provodi samo u ljetnim mjesecima, ponegdje samo na određene datume, no u većem dijelu Pariza promet se zabranjuje svake prve nedjelje u mjesecu. Osim toga, od 30. kolovoza 2021. najveća dopuštena brzina u cijelom gradu ograničena je na 30 km/h, a kao što smo ranije izvijestili, dvanaest mjeseci kasnije ova mjera rezultirala je određenim blagim poboljšanjem u prometu.

Ovogodišnji Dan bez automobila organizira se na području cijelog grada pa tako i u samom srcu grada – na području 1., 2., 3. i 4. arondismana, ali i na Aveniji Champs-Élysées i u svim zonama „Paris Respire“. Stoga se u nedjelju 18. rujna 2022. svi građani pozivaju da svoja motorna vozila ostave u garažama i na parkirališnim mjestima te da uživaju ​​u kretanju Parizom na različite načine: javnim prijevozom, biciklom, pješice, na rolama ili romobilu.

>>> Pročitajte još >>> Grad Velikih Promjena ne prestaje iznenađivati!

  • Pariška gradska uprava najavila je uvođenje zone bez automobila u središnjem dijelu grada. Od 2024. godine automobilski promet bit će zabranjen u većem dijelu središnjih pariških arondismana, čime će taj prostor biti rezerviran isključivo za pješake, bicikliste, javni prijevoz, osobe s invaliditetom i lokalno stanovništvo.

Od 11:00 do 18:00 sati motorna vozila ne smiju prometovati gradom, a to se odnosi i na motocikle i električna vozila. Za prekršitelje je predviđena novčana kazna u visini od 135 eura. U zonama „Paris Respire“ isključivo je dopušteno prometovanje autobusima, vozilima hitne pomoći i taksijima, i to uz najveću dopuštenu brzinu od 20 km/h, dok se u ostatku Pariza mogu kretati brzinom od 30 km/h.

Parižanke i Parižani koji se od 11 do 18 sati vraćaju s vikenda pri ulasku u grad moraju predočiti dokaz o prebivalištu, a kontrolu će provoditi nekoliko stotina policajaca, kako na prilazima gradu, tako i u samom središtu grada i na Aveniji Champs-Elysées.

Grad Pariz svojim građanima/kama u nedjelju 18. rujna nudi i bogat zabavno-edukacijski program poput biciklističkog sela na Trgu Concorde, vođene šetnje gradom, biciklijade, besplatni najam bicikala na Trgu Bastille i vožnje longboardom, dok će sustav javnih bicikala Vélib' svim korisnicima omogućiti 45 minuta besplatne vožnje.

Kako je izgledalo prošlogodišnje izdanje pariškog Dana bez automobila, pogledajte u priloženom videu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Velikih Promjena ne prestaje iznenađivati!

Pariška gradska uprava najavila je uvođenje zone bez automobila u središnjem dijelu grada. Od 2024. godine automobilski promet bit će zabranjen u većem dijelu središnjih pariških arondismana, čime će taj prostor biti rezerviran isključivo za pješake, bicikliste, javni prijevoz, osobe s invaliditetom i lokalno stanovništvo. Za prekršitelje zabrane predviđaju se velike novčane kazne.

Kako je Covid-19 diljem Europe potaknuo ulaganja u biciklističku infrastrukturu

Pojedine europske zemlje godinama su davale prednost biciklizmu te u biciklističku infrastrukturu ulagale velika financijska sredstva. Nizozemska i Danska dva su najistaknutija primjera i prave biciklističke velesile u kojima nije čudno da se nizozemski premijer na posao vozi biciklom te da bicikle javno koriste i članovi danske kraljevske obitelji. No, pandemija Covid-19 ipak je prisilila i druge europske zemlje da slijede njihov primjer.

Graz ima novi plan urbane mobilnosti

„Ljudi žele više slobodnog prostora za pješačenje i vožnju bicikala, više mjesta za sebe, a manje za automobile“, kaže dugogodišnji gradonačelnik Graza Siegfried Nagl koji smatra da je glavnom gradu Štajerske potreban veliki zaokret u prometnoj politici i zaštiti klime.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER