Uži centar Zagreba barem na jedan dan bez automobila

#MOBILITYWEEK 2022: „Zagrebačka žbica“ – Europski dan bez automobila u sklopu 21. Europskog tjedna mobilnosti

Europski dan bez automobila tradicionalno se održava 22. rujna i predstavlja središnji događaj svakog Europskog tjedna mobilnosti. Tim povodom, u četvrtak se na ulicama zagrebačkog središta održava tradicionalna 22. „Zagrebačka žbica“ kojom se promiču tolerancija i prometna kultura među svim sudionicima u prometu.

U četvrtak 22. rujna, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet sudjelovat će u tradicionalnoj vožnji zagrebačkim ulicama na biciklu, 22. „Zagrebačkoj žbici“, kojom će se obilježiti Europski dan bez automobila u okviru ovogodišnjeg 21. Europskog tjedna mobilnosti.

„Zagrebačka žbica“ se vozi na trasi dugoj sedam kilometara: Preradovićeva – Baruna Trenka - Hatzova – Trg žrtava fašizma –Bauerova - Vlaška – Langov trg – Palmotićeva – Boškovićeva – Hebrangova- Klaićeva – Republike Austrije – Deželićeva- Masarykova – Preradovićeva, a njen početak je u 18 sati na križanju Preradovićeve i Tesline ulice.

Ciljevi ove manifestacije su promicanje vožnje biciklom za svakodnevno kretanje gradom i jačanje svijesti o onečišćenju zraka zbog prekomjernog korištenja automobila, ali i promicanje tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu.

Prva „Zagrebačka žbica“ vozila se na Europski dan bez automobila 2000. godine, a mnogobrojna djeca su u međuvremenu odrasla i postali odgovorni biciklisti i biciklistice. Tijekom održavanja ovogodišnje „Žbice“, svim građanima koji se odluče na sudjelovanje u vožnji navedenom rutom, omogućeno je besplatno korištenje bicikala iz javnog sustava Nextbike. Organizator „Zagrebačke žbice“ je Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje uz potporu Udruge Moj bicikl, Biciklističkog kluba Opušteno i Pedicab Zagreb.

>>> Pročitajte još >>> Luka Korlaet: „Zagreb može biti prostraniji, čišći, tiši, zeleniji i dostupniji. Radimo u svrhu ostvarivanja takvog cilja.“

 

  • Tijekom Europskog tjedna mobilnosti 2022. u Masarykovoj ulici se provodi testiranje nove pješačke zone u Zagrebu © Ekovjesnik

Podsjetimo, na snazi je privremena regulacija prometa kojom je u četvrtak 22. rujna od 8:00 do 20:00 sati za motorni promet zatvoren uži centar grada: Trg bana J. Jelačića - Jurišićeva - Palmotićeva - Boškovićeva - Andrije Hebranga - Gundulićeva - Ilica - Mesnička - Demetrova - Ilirski trg - Radićeva - Trg bana J. Jelačića.

Navedenom zonom zabrane prometa smiju prometovati interventna vozila (hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, vozila JGP-a i taxi-vozila. To se, međutim, ne odnosi na dio Masarykove, Tesline i Preradovićeve u kojima je tijekom trajanja Europskog tjedna mobilnosti pristup automobilom dopušten samo stanarima i pravnim osobama s osiguranim parkirališnim mjestom u dvorištu.

Zagrepčanke i Zagrepčani su ovogodišnji Europski dan bez automobila dočekali s probnim proširenjem donjogradske pješačke zone na istočni dio Masarykove ulice. Uz jednodnevnu zabranu prometa u užem središtu grada, ovaj je događaj mogao biti idealna prilika da se cijela Masarykova ulica konačno proglasi pješačkom zonom. Uz „pravu“ pješačku Teslinu ulicu, građani i građanke Zagreba dobili bi dugo očekivanu novu gradsku promenadu od HNK Zagreb do Zrinjevca, a gradska uprava time pokazala odlučnost i dala pravi poticaj razvoju održive urbane mobilnosti te tako jasno potvrdila svoju ekološku opredijeljenost.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb: Privremena regulacija prometa tijekom Europskog tjedna mobilnosti 2022.

Svim vozačima preporučuje se da tijekom održavanja Europskog tjedna mobilnosti (16.-22. rujna), a posebice Europskog dana bez automobila (22. rujna), izbjegavaju dolazak vozilima u uži centar grada te da umjesto osobnih vozila koriste javni gradski prijevoz i druge alternativne oblike prijevoza, navodi se u priopćenju Grada Zagreba.

U užem središtu Zagreba zabranjen promet barem na Europski dan bez automobila

Europski tjedan mobilnosti u Zagrebu tradicionalno završava obilježavanjem Europskog dana bez automobila pa će tako u utorak 22. rujna, od 8 do 20 sati, promet motornih vozila biti zabranjen u užem središtu Zagreba. Nažalost, uz ovu jednodnevnu zabranu prometa ograničenu isključivo na uži centar grada, to još uvijek ne znači da ćemo u Zagrebu dočekati skoro proširenje donjogradske pješačke zone.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER