U Rijeci otvoren novi Dječji vrtić Baredice

Temeljem otvaranja novih odgojno-obrazovnih skupina ove je godine otvoreno i devet novih radnih mjesta

U petak je svečano otvoren novi Dječji vrtić Baredice, sastavni dio Dječjeg vrtića Rijeka koji će pohađati dvadesetero djece jasličke dobi raspoređenih u dvije skupine.

U novom Podcentru predškolskog odgoja Baredice uređene su prostorije za smještaj dvije odgojne skupine, postavljen je novi sanitarni čvor za djecu, uređena kuhinja i hodnik objekta te okoliš vrtića. Prostor je i opremljen potrebnim namještajem za odgojne skupine, kuhinja je opremljena potrebnim uređajima, postavljeni su klima uređaji, te nabavljen didaktički materijal i sitni inventar za rad s djecom.

Radi se o investiciji vrijednoj ukupno 385 tisuća kuna od čega je Grad Rijeka uložio 160.000 kuna u uređenje objekta i okoliša, dok je Dječji vrtić Rijeka uložio dodatnih 225.000 kuna za njegovo opremanje.

 

Prostor novog vrtića u zadnje je vrijeme bio u funkciji područnog odjela Centra za odgoj i obrazovanje i koristila su ga teško pokretna djeca i mladi za koje se sada uređuje njihovim potrebama primjereniji prostor veličine dvjestotinjak metara četvornih u prostoru nekadašnjeg Ogranka Zamet Gradske knjižnice Rijeka. U realizaciju tog projekta Grad Rijeka ulaže oko dva milijuna kuna. Do završetka preuređenja novih, primjerenijih prostora, dosadašnji korisnici Odjela Baredice, u dogovoru roditelja i Centra za odgoj i obrazovanje, nastavu pohađaju u glavnoj zgradi Centra za odgoj i obrazovanje na Belvederu.

„Drago mi je što smo danas ovdje i ispunjavamo ono o čemu smo govorili u predizbornoj kampanji, a to je da povećavamo obuhvat djece koja pohađaju vrtiće, a naročito jaslice, budući da je nedostatak mjesta u jaslicama problem, ali ne samo u Rijeci već i u mnogim drugim gradovima i općinama u Hrvatskoj“, rekao je prilikom otvorenja vrtića riječki gradonačelnik Marko Filipović.

 

„Uspjeli smo pronaći dodatne prostore unutar već postojećih kapaciteta da proširimo obuhvat djece pogotovo jasličke dobi. Podsjetit ću kako, što se tiče vrtićkih skupina, gotovo da i nema djece koja nisu upisana, međutim što se djece jasličkog uzrasta tiče, to je bio problem. Na početku našeg mandata, prije godinu i pol dana više od 300 djece bilo je neupisano, a sada je ta brojka pala na ispod stotinu djece. Radimo i dalje na tome da do kraja našeg mandata to više ne bude niti tema za raspravu“, objasnio je Filipović i posebno istaknuo angažman svoje zamjenice Sandre Krpan koja u suradnji s nadležnim odjelima gradske uprave, Odjelom za gospodarenje imovinom i Odjelom za odgoj i školstvo predano i sustavno radi na rješavanju ovog problema. Dodao je i kako sukladno povećanju kapaciteta u vrtićima raste i broj zaposlenog kadra u dječjim vrtićima. „Također, u širem kontekstu gledano povećanje vrtićkih kapaciteta je i svojevrsna demografska mjera i nastojat ćemo ići dalje u tom smjeru koliko god nam proračunske mogućnosti to budu dopuštale“, zaključio je gradonačelnik Filipović.

 

Uz vrtić Baredice u ovoj su pedagoškoj godini otvorene još četiri nove skupine u postojećim vrtićima Oblačić, Maestral, Potok i Delfin, čime je u šest novih skupina otvoreno ukupno 40-ak novih, prvenstveno jasličkih mjesta u gradskim vrtićima, sve s ciljem povećanja obuhvata djece jasličke i vrtićke dobi programom predškolskog odgoja i obrazovanja.

Temeljem otvaranja novih odgojno-obrazovnih skupina ove je godine otvoreno i devet novih radnih mjesta.

Prošlog ljeta je pak uređenjem dodatnih prostora u postojećim objektima omogućeno otvaranje još stotinjak prvenstveno jasličkih mjesta, a u predstojećem razdoblju u planu je otvaranje novih vrtićkih i jasličkih kapaciteta.

Grad Rijeka / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rijeka: U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti posađeno dvadeset stabala melije

Sadnja stabala već je niz godina sastavni dio obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci, a akciju zajednički organiziraju Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke i KD Čistoća. Do sada je u akcijama sadnje stabala u sklopu Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci posađeno 180 stabala.

Ustrojena proširena Urbana aglomeracija Rijeka za razdoblje od 2021. - 2027.

Urbanu aglomeraciju Rijeka u narednom financijskom razdoblju će, pored gradova Rijeke, Kastva, Kraljevice te Opatije i općina Čavle, Klana, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga te Viškovo, činiti i nove članice – Grad Bakar te općine Matulji, Jelenje i Omišalj, dakle sveukupno 14 jedinica lokalne samouprave.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER