Zagrebačka Čistoća smanjuje odvoz miješanog komunalnog otpada u deset gradskih četvrti

Umjesto dva puta tjedno, miješani komunalni otpad odvozit će se jednom tjedno

Zagrebački holding d.o.o. - podružnica Čistoća od ponedjeljka 17. listopada počinje s optimizacijom odvoza miješanog komunalnog otpada, a promjena učestalosti odvoza odnosi se na 16.500 kućanstava u obiteljskim kućama u deset zagrebačkih gradskih četvrti.

„Osluškujući potrebe naših korisnika za smanjenjem broj odvoza miješanog komunalnog otpada, pojedine ulice unutar deset gradskih četvrti imat će od ovog tjedna odvoz miješanog komunalnog otpada jednom tjedno. Radi se o ukupno 16.500 naših korisnika koji žive u obiteljskim kućama“, navodi se u priopćenju zagrebačke Čistoće te napominje kako će građani obavijest o adresama i danima odvoza dobiti putem letka od djelatnika Čistoće.

Gradske četvrti na koje se ova promjena odnosi su: Brezovica, Črnomerec, Donja Dubrava, Gornja Dubrava, Gornji Grad Medveščak, Novi Zagreb Istok, Novi Zagreb Zapad, Podsljeme, Podsused  Vrapče, Sesvete, Stupnik i Trešnjevka Sjever. Detaljan raspored odvoza miješanog komunalnog otpada za navedene gradske četvrti dostupan je ovdje.

Učestalost odvoza za preostalih 363.500 kućanstava u Gradu Zagrebu za sada ostaje ista

Plan je do početka sljedećeg mjeseca za sve obiteljske kuće u Gradu Zagrebu uvesti odvoz miješanog komunalnog otpada jednom tjedno, a riječ je o ukupno o 90.000 kućanstava, pojašnjavaju u zagrebačkoj gradskoj upravi.

„Rezultat je to povećanog odvajanja otpad uslijed uvođenja novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Name, većim odvajanjem smanjuje se količina miješanog komunalnog otpada, zbog čega postaje moguće smanjiti učestalost njegovog odvoza, prije svega za građan(k)e koji žive u obiteljskim kućama i imaju spremnike za otpad na vlastitim površinama“, navode u gradskoj upravi. Dodaje se kako će se ovim načinom odvoza miješanog komunalnog otpada osloboditi resursi koji će se koristiti za plastiku i papir, čiji će se odvoz postupno povećati po gradskim četvrtima, s jednom u dva tjedna na jednom tjedno.

© Zagrebački holding - podružnica Čistoća

Promjena učestalosti odvoza miješanog komunalnog otpada u navedenim zagrebačkim gradskim četvrtima ne odnosi se na ostale vrste otpada – papir, biootpad te plastičnu i metalnu ambalaža, koje će se i dalje odvoziti prema uobičajenom rasporedu za razdoblje od 26.9.2022. do 14.1.2023. godine.

Također, ova se promjena ne odnosi na uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada u središtu Zagreba, gdje ga građani/ke od 1. listopada prema novom modelu moraju odlagati u ZG vrećicama ispred ulaza svoje zgrade, i to svakog dana osim nedjelje, isključivo u vremenu od 20 do 22 sata.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Od 1. listopada mijenja se usluga sakupljanja otpada u središtu Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je kako će se tijekom prvog tjedna primjene novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada s javnih površina u središtu grada ukloniti svi spremnici za navedenu vrstu otpada. Umjesto u njih, građani će miješani komunalni otpad odlagati u ZG vrećicama ispred ulaza svoje zgrade, i to svakog dana osim nedjelje, isključivo u vremenu od 20 do 22 sata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER