Med praške zračne luke deveti put zaredom osvojio zlatnu medalju

Ove godine proizvedeno je 80 kg meda

Zračna luka Václava Havela ponovno je nagrađena za svoj cvjetni med na natjecanju za izbor najboljeg češkog meda koje svake godine organizira Češki pčelarski savez. Riječ je o devetoj zlatnoj medalji zaredom!

Cvjetni med praške zračne luke (Květový med) ponovno je dobio najbolje ocjene Češkog pčelarskog saveza (Český svaz včelařů) te je deveti put osvojio zlatnu medalju za kvalitetu. Na natjecanju se kao važni parametri, o kojima uvelike ovisi kvaliteta meda, ocjenjuju udio vode, zatim udio reducirajućih šećera i saharoze, električna provodnost meda, ali i ispravnost podataka na etiketi te ukupni estetski dojam pakiranja meda.

© Zračna luka Prag

„Zračna luka Prag svoje uzorke meda na natjecanje Češkog pčelarskog saveza šalje još od 2013. godine, a pčelarstvom smo se počeli baviti u studenom 2011., i to prvenstveno u sklopu biomonitoringa kvalitete zraka, kako bi se procijenio utjecaj zračnog prometa na zaštitu okoliša. Prikupljeni uzorci meda i peludi podvrgavaju se analizama u akreditiranom laboratoriju Sveučilišta za kemiju i tehnologiju u Pragu.“ – kazala je Soňa Hykyšová, direktorica za okoliš, održivost i ESG standarde Zračne luke Prag. „Biomonitoring pomoću pčela samo je mali dio cjelokupnog praćenja okoliša, a ukupno pratimo oko 40 parametara što je iznad opsega propisanog zakonom“, dodala je Hykyšová.

© Zračna luka Prag

Od 2019. godine Zračna luka Prag svoje pčele prati i sustavom ProBee za elektroničko praćenje pčelinjih zajednica, kojim se prati težina košnica, temperatura i akustičko ponašanje u pčelinjoj zajednici.

© Zračna luka Prag

Zračna luka Prag provodi mjere kojima nastoji doprinijeti očuvanju okoliša i zaštiti klime, a zahvaljujući puštanju u rad fotonaponske elektrane na Terminalu 3 trenutačno se napaja sa 60 % čiste električne energije. Uz daljnji razvoj fotonaponskih sustava i sve veće oslanjanje na električnu mobilnost, cilj je do 2025. ostvariti 80-postotno napajanje iz obnovljivih izvora energije.

Do 2025. godine u sustave ventilacije planira se uložiti oko 150 milijuna čeških kruna (6,17 milijuna eura), a postupno se smanjuje i onečišćenje bukom, prvenstveno u noćnom razdoblju. Osim toga, Zračna luka Prag postupno radi na uvođenju načela kružnog gospodarstva i povećanju udjela recikliranih materijala, kao i implementaciji zelenih krovova i sustava za postizanje uštede vode. Uz sve navedene ciljeve i aktivnosti, do 2050. godine nastoji postati i zero waste zračna luka.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto u Beču nema gladnih pčela?

Bečkoj gradskoj upravi važne su i medonosne i divlje (solitarne) pčele te stoga ulaže goleme napore u ozelenjavanje svih dijelova već prilično zelenog grada, sadnju raznolikog bilja i cvijeća te uklanjanje asfaltiranih površina kako bi se pčelama i ostalim vrijednim oprašivačima omogućio bogat izvor hrane i sigurna staništa. Male vrijedne zujalice mogu se vidjeti diljem Beča, kako u središtu grada, tako i u rubnim zaštićenim područjima, a svoje mjesto našle su i na krovu Gradskog odjela za zaštitu okoliša.

Hoće li Zagreb postati grad prijatelj pčela?

Inicijativu za poticanje i regulaciju urbanog pčelarstva u Zagrebu pokrenuli su Hrvatska udruga pčelara Pčelinjak i Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Prijedlog će uputiti Gradskoj skupštini, koja će o njemu raspravljati na svojoj sljedećoj sjednici, nakon čega ćemo doznati hoće li ovi vrijedni oprašivači dobiti domove i u samom središtu Zagreba.

Počela izgradnja željezničke pruge do praške zračne luke

U Pragu su počeli radovi na rekonstrukciji željezničke pruge na dionici između kolodvora Praha-Bubny i buduće postaje Praha-Výstaviště, a time i na izgradnji nove veze s praškom zračnom lukom. „Projekt desetljeća“, kako ga nazivaju češki mediji, imat će značajan utjecaj na prašku četvrt Holešovice u kojoj će se do 2032. godine sagraditi i nova zgrada Vltavske filharmonije.

Laureat Sundancea „Medena zemlja” u hrvatskim kinima

Jedan od najvećih dokumentarnih hitova godine, film „Medena zemlja“ koji kroz priču o skromnoj medarici iz Sjeverne Makedonije otkriva temeljni problem ljudskog odnosa prema prirodi, stiže u domaća kina 10. siječnja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER