Rijeka: Festival „Novo vrijeme za stare stvari 2“ u Riperaju“

KD Rijeka obilježava 14. Europski tjedan za smanjenje otpada - EWWR 2022

KD Čistoća Rijeka povodom 14. Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR 2022) organizira festival „Novo vrijeme za stare stvari 2“, koji će se od 22. do 26. studenog 2022. održati u Riperaju (Ivana Zajca 20b).

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR - The European Week for Waste Reduction) najveća je europska inicijativa koja promiče aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i gospodarenju otpadom, a ove godine obilježava se od 19. do 27. studenog. Na sudjelovanje se potiče širok krug sudionika – od lokalne samouprave, preko privatnih tvrtki i organizacija civilnog društva, do svakog pojedinca, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda te poticanju na pravilno postupanje s otpadom.

Svake godine Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) usredotočuje se na različite aspekte sprječavanja nastanka otpada te ukazuje na nužnost mijenjanja naših neodrživih potrošačkih navika, a ovogodišnja glavna tema je „Kružni i održivi tekstil“ uz slogan „Waste is out of fashion!“ („Otpad nije u modi!“).

Novo vrijeme za stare stvari 2 naziv je višednevnog festivala kojim će KD Čistoća u Riperaju obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada 2022., ponajprije s ciljem podizanja svijesti o utjecaju koje otpadni tekstil ima na okoliš. Nizom edukativnih radionica prenamjene tekstila i buvljakom rabljene odjeće potaknuti će se sudionike na promišljanje o promjeni načina kupovine, korištenja i mogućnostima ponovne uporabe odjeće i tekstila.

Mjesto održavanja festivala Novo vrijeme za stare stvari 2 je Riperaj, gradska radionica Komunalnog društva Čistoća, namijenjena za besplatne popravke koja radi tijekom cijele godine. Riperaj je osnovan po uzoru na Repair caffe u listopadu 2019. godine, a do danas broji više od 4000 uspješno popravljenih predmeta i preko 70 održanih radionica na temu sprječavanja nastanka otpada i ponovne uporabe u svakodnevnom životu.

Program festivala Novo vrijeme za stare stvari 2:

  • UTORAK 22.11. – Prvog dana festivala u jutarnjem terminu održat će se edukativna radionica ‘Učimo kako: od lutke do tekstila’, koju će za polaznike Dječjeg vrtića Delfin održati Gradsko kazalište lutaka. U 17:30 sati održat će se kreativna radionica izrade lutki od tekstila za građane koju će također voditi Gradsko kazalište lutaka.
  • SRIJEDA 23.11. – Drugog dana festivala gostI Riperaja su učenici Osnovne škole Zamet koji će učiti kako u nekoliko koraka od starog tekstila mogu izraditi ukrasne zvijezdice.
  • ČETVRTAK 24.11. – Trećeg dana festivala u 17:00 sati održat će se radionica izrade vrećica za darove od starog tekstila koju će voditi Iva Šamanić Jureša.
  • SUBOTA 26.11. – Posljednjeg dana festivala u Riperaju će se premijerno održati Veseljak Buvljak od 10:00 do 13:00 sati gdje će svi zainteresirani moći razgledati i kupiti second-hand odjeću izlagača.

Svoje sudjelovanje na radionici izrade lutki od tekstila 22.11. i izrade vrećica za darove od tekstila 24.11. svi zainteresirani mogu prijaviti putem info-maila: info@cistoca-ri.hr ili Facebook stranice Riperaja. Prijave će se zaprimati do popunjenja pojedine radionice. Ulaz na Veseljak Buvljak 26.11. je slobodan za sve!

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljubljana: Što manje ambalaže za manje otpada!

Grad Ljubljana je u sklopu 15. Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR 2023) osmislio kampanju podizanja svijesti građana o važnosti smanjenja upotrebe ambalaže što je ključno za smanjenje otpada u okolišu. Kampanjom se poziva na izbjegavanje pakiranja, poticanje ponovne upotrebe ambalaže i drugih materijala, odvojeno prikupljanje otpada te prelazak na kružno gospodarstvo čija je bit što duže zadržavanje proizvoda u ciklusu proizvodnje i potrošnje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER