Rijeka: Festival „Novo vrijeme za stare stvari 3“ u Riperaju“

KD Čistoća Rijeka obilježava 15. Europski tjedan za smanjenje otpada - EWWR 2023

KD Čistoća Rijeka povodom 15. Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR 2023) organizira festival „Novo vrijeme za stare stvari 3“, koji će se od 20. do 24. studenog 2022. održati u Riperaju (Ivana Zajca 20b).

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) najveća je europska inicijativa koja promiče aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i gospodarenju otpadom, a ove godine se obilježava od 18. do 26. studenog. Na sudjelovanje u obilježavanju se potiču svi, od lokalne samouprave, privatnih poduzeća, škola, organizacija civilnog društva, kao i sami građani, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda te poticanju na pravilno postupanje s otpadom. Ovogodišnja glavna tema Europskog tjedna za smanjenje otpada je Ambalaža.

Novo vrijeme za stare stvari 3. naziv je višednevnog festivala kojim će KD Čistoća u Riperaju obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada 2023., ponajprije s ciljem podizanja svijesti o utjecaju koji otpadna ambalaža ima na okoliš. Nizom edukativnih radionica prenamjene otpadne ambalaže, izradom višekratne ambalaže, izložbom umjetničkih radova Dječjeg vrtića Kvarner te poticanjem upotrebe bezambalažnog aparat BERT uz donaciju platnenih vrećica, potaknuti će se sudionike na promišljanje o promjeni načina kupovine, korištenja i mogućnostima ponovne uporabe ambalažnog materijala.

Mjesto održavanja festivala Novo vrijeme za stare stvari je Riperaj, gradska radionica Komunalnog društva Čistoća, namijenjena za besplatne popravke, a koja radi tijekom cijele godine. Riperaj je osnovan po uzoru na Repair caffe u listopadu 2019. godine, a do danas broji više od 6 000 uspješno popravljenih predmeta i preko 100 održanih radionica na temu sprečavanja nastanka otpada i ponovne uporabe u svakodnevnom životu.

Program festivala Novo vrijeme za stare stvari 3:

20.11. PONEDJELJAK – Prvog dana festivala u jutarnjem terminu Riperaju u goste dolaze učenici OŠ Pećine koji će uz mentoricu Tanju Blašković učiti kako izraditi novčanik od višeslojne ambalaže (tzv. tetrapaka)

21.11. UTORAK – Drugog dana festivala u 17.00 sati održat će se radionica izrade eko vrećica za kupnju voća i povrća koju će voditi Iva Šamanić Jureša

23.11. ČETVRTAK – Trećeg dana festivala u 17:30 sati održat će se radionica izrade ekoloških krpica od pčelinjeg voska koju će voditi Jasna Pamuković

Tijekom cijelog tjedna trajanja festivala svi posjetitelji moći će pogledati izložbu radova Dječjeg vrtića Kvarner, a za svaku kupnju u bezambalažnom aparatu BERT dijele se i platnene vrećice na dar!

Svoje sudjelovanje na radionici izrade eko vrećica za kupnju voća i povrća 21.11. i izrade ekoloških krpica od pčelinjeg voska 23.11. svi zainteresirani mogu prijaviti putem info-maila: info@cistoca-ri.hr ili Facebook stranice Riperaja. Prijave će se zaprimati do popunjenja pojedine radionice.

 

 

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) ove se godine održava od 18.-26. studenog s ciljem promicanja aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i otpadom. Na sudjelovanje se potiče širok krug sudionika – od lokalne samouprave, preko privatnih tvrtki i organizacija civilnog društva, do svakog pojedinca.

 

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR - The European Week for Waste Reduction) ima za cilj mobilizirati što veći broj sudionika širom Europe na provođenje akcija podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda i recikliranju materijala.

Postoje tri načina sudjelovanja u Europskom tjednu za smanjenje otpada:

  • Organizacija aktivnosti: lokalna samouprava, udruge, nevladine organizacije, privatne tvrtke, obrazovne ustanove i građani
  • Sudionici: pojedinci ili grupe građana
  • Koordinacija: javna tijela nadležna za područje gospodarenja otpadom

Svake godine Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) usredotočuje se na različite aspekte sprječavanja nastanka otpada te ukazuje na nužnost mijenjanja naših neodrživih potrošačkih navika.

VEZANE VIJESTI

Rijeka: Festival „Novo vrijeme za stare stvari 2“ u Riperaju“

KD Čistoća Rijeka povodom 14. Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR 2022) organizira festival „Novo vrijeme za stare stvari 2“, koji će se od 22. do 26. studenog 2022. održati u Riperaju (Ivana Zajca 20b).

Ljubljana: Što manje ambalaže za manje otpada!

Grad Ljubljana je u sklopu 15. Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR 2023) osmislio kampanju podizanja svijesti građana o važnosti smanjenja upotrebe ambalaže što je ključno za smanjenje otpada u okolišu. Kampanjom se poziva na izbjegavanje pakiranja, poticanje ponovne upotrebe ambalaže i drugih materijala, odvojeno prikupljanje otpada te prelazak na kružno gospodarstvo čija je bit što duže zadržavanje proizvoda u ciklusu proizvodnje i potrošnje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER