Ljubljana: Što manje ambalaže za manje otpada!

U ljubljanskoj gradskoj upravi svjesni su važnosti održivog razvoja grada i uvođenja kružnih praksi u svakodnevni život, stoga se raznim aktivnostima i mjerama promiču ekološki prihvatljive prakse

Grad Ljubljana je u sklopu 15. Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR 2023) osmislio kampanju podizanja svijesti građana o važnosti smanjenja upotrebe ambalaže što je ključno za smanjenje otpada u okolišu.

Kampanjom se poziva na izbjegavanje pakiranja, poticanje ponovne upotrebe ambalaže i drugih materijala, odvojeno prikupljanje otpada te prelazak na kružno gospodarstvo čija je bit što duže zadržavanje proizvoda u ciklusu proizvodnje i potrošnje.

 

Ljubljana se ponovno pridružila obilježavanju Europskog tjedna smanjenja otpada (EWWR 2023) u okviru kojeg se ove godine ističe važnost smanjenja upotrebe ambalaže.

„Svjesni smo važnosti održivog razvoja grada i uvođenja kružnih praksi u svakodnevni život, stoga raznim aktivnostima i mjerama promičemo ekološki prihvatljive prakse. Ljubljana je prošle godine odabrana među 100 klimatski neutralnih i pametnih europskih gradova do 2030. godine, čime Europska komisija želi ubrzati napredak najambicioznijih europskih gradova na putu prema klimatskoj neutralnosti. Ljubljana će kao kružni, ugljično neutralni grad do 2030. godine pratiti utjecaj aktivnosti na okoliš, podržavati transparentno poslovanje i interdisciplinarnu suradnju te jačati čimbenike zdravog okoliša“, ističu u Gradu Ljubljani.

U sklopu Europskog tjedna smanjenja otpada, koji se ove godine održava od 18. do 26. studenog, osmišljena je kampanja podizanja svijesti građana o važnosti smanjenja upotrebe ambalaže jer je to ključno za smanjenje otpada u okolišu. Pritom se naglasak stavlja na izbjegavanje prekomjernog pakiranja, poticanje ponovne uporabe ambalaže i materijala, odvojeno prikupljanje otpada te prelazak na kružno gospodarstvo čija je bit što duže očuvanje vrijednosti u ciklusu proizvodnje i potrošnje.

 

  • U sklopu kampanje osmišljeni su posebni 3D plakati sa stvarnim otpadom koji je najčešći uzrok onečišćenja okoliša. © Tadej Kreft | Mestna opčina Ljubljana

U sklopu ovogodišnje akcije građani Ljubljane pozivaju se da smanje upotrebu ambalaže, s posebnim naglaskom na izbjegavanje prekomjerne ambalaže i podizanje svijesti o utjecaju ambalaže na okoliš. Kampanjom se potiče i ponovna upotreba ambalaže i materijala te ističu održive alternative, naglašava važnost odvojenog prikupljanja otpada i recikliranja ambalaže s ciljem smanjenja količine otpada te općenito sprječavanja nastanka otpada s naglaskom na strategije za sprječavanje stvaranja ambalažnog otpada i smanjenje ugljičnog otiska. Kampanjom su obuhvaćena i komunalna vozila kojima se prazne podzemni spremnici za otpad u središtu Ljubljane.

Najveći udio odvojeno prikupljenog otpada

U Gradu Ljubljani ističu kako glavni grad Slovenije ima najbolji sustav gospodarenja otpadom među svih 27 europskih metropola kojim se ostvaruje najveći udio odvojeno prikupljenog otpada u kućanstvima. U 2022. godini stopa odvojeno prikupljenog otpada iznosila je čak 70 posto ukupnog komunalnog otpada. „Unatoč već iznimnim rezultatima, želimo da se građani aktivno uključe u aktivnosti smanjenja otpada i održivog postupanja s ambalažom“, navode u gradskoj upravi.

U sklopu europskog projekta PSLifstyle, u kojem sudjeluje i Ljubljana, osmišljen je kalkulator ugljičnog otiska koji građanima pomaže pri izračunavanju osobnog ugljičnog otiska i pruža im više informacija o utjecaju njihovih svakodnevnih aktivnosti na okoliš. Na temelju svojih navika građani mogu dobiti savjete za odabir održivog načina života – plan koji će im uštedjeti vrijeme i novac te poboljšati kvalitetu života i pridonijeti zelenijoj budućnosti.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rijeka: Festival „Novo vrijeme za stare stvari 2“ u Riperaju“

KD Čistoća Rijeka povodom 14. Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR 2022) organizira festival „Novo vrijeme za stare stvari 2“, koji će se od 22. do 26. studenog 2022. održati u Riperaju (Ivana Zajca 20b).

Europski tjedan za smanjenje otpada 2021.

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) ove se godine održava od 20.-28. studenog s ciljem promicanja aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i otpadom. Na sudjelovanje se potiče širok krug sudionika – od lokalne samouprave, preko privatnih tvrtki i organizacija civilnog društva, do svakog pojedinca.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER